Οι απρόθυμοι της εφορευτικής!

koutroumanos leonidas

του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Την εβδομάδα που προηγείται των εκλογών, μία σημαντική ομάδα ανθρώπων ταλανίζεται από έναν… διορισμό. Αρκετοί συμπολίτες μας διορίζονται μέλη εφορευτικών επιτροπών των κατά τόπους εκλογικών τμημάτων. Αν συνυπολογίσουμε ότι στις φετινές Αυτοδιοικητικές και Ευρωπαϊκές Εκλογές θα υφίστανται ανά την Επικράτεια περίπου 40.000 Εκλογικά Τμήματα και κάθε ένα πρέπει να έχει 8 διορισθέντα μέλη Εφορευτικής Επιτροπής (4 τακτικά και 4 αναπληρωματικά), ο αριθμός των διορισμών ανέρχεται σε 320.000!

Πρόκειται για μία ανάθεση καθήκοντος στα πλαίσια της λειτουργίας της εκλογικής διαδικασίας, η οποία είναι υποχρεωτική για τον διορισθέντα πολίτη – εκλογέα, πλην όμως δημιουργεί προβλήματα. Οι περισσότεροι από όσους διορίζονται επιδεικνύουν ιδιαίτερη δυσθυμία στο να εκπληρώσουν αυτή τους την υποχρέωση. Και είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μία επίπονη ημέρα, εκείνη της Κυριακής των εκλογών, για όλους όσους συμμετέχουν στην διαδικασία εντός εκλογικού τμήματος.

Ο γράφων, φαντάζομαι και όλοι οι συνάδελφοι μου δικηγόροι που διορίζονται να διεξάγουν εκλογές όλα αυτά τα χρόνια, γίνονται δέκτες τηλεφωνημάτων από πελάτες και φίλους, οι οποίοι, έχοντας διοριστεί μέλη εφορευτικής, ρωτούν αν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους και με ποιο τρόπο μπορούν να εξαιρεθούν από τα καθήκοντα αυτά.

Δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου να συμβουλέψει τους διορισθέντες για την αναγκαιότητα της παρουσίας τους στα εκλογικά τμήματα που διορίστηκαν, για την συμμετοχή τους στη γιορτή της Δημοκρατίας και για όλα όσα κοινοτύπως λέγονται περί του θέματος. Είναι κατανοητό ότι, καθώς η εκλογική διαδικασία, για όσους την διεκπεραιώνουν μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 συνεχόμενες ώρες, η εκτέλεση του καθήκοντος του μέλους Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να φαντάζει εφιάλτης.

Να τονισθεί στο σημείο αυτό ότι η παρουσία των διορισθέντων μελών είναι υποχρεωτική και ο αντιπρόσωπος της Δικαστικής Αρχής, ως Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και γενικώς επιβλέπων και διεξάγων την εκλογική διαδικασία έχει δυνατότητες που φτάνουν έως και την αναφορά προς την Αρμόδια Αρχή ώστε να κινηθεί ποινική δίωξη εναντίον του μέλους που δεν προσέρχεται. Επίσης υπάρχει πάντα η δυνατότητα αναζήτησης του εν λόγω προσώπου από την Αστυνομική Αρχή, ώστε να προσέλθει ακόμα και χωρίς την θέληση του στο εκλογικό τμήμα για να ασκήσει τα καθήκοντα του.

Ασφαλώς και η ύπαρξη ενός πραγματικού κωλύματος (υγείας, προσωπικό, οικογενειακό) αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα των δικαστικών αντιπροσώπων με κατανόηση και αναζητούμε πάντα την βέλτιστη λύση. Σε ό,τι με αφορά, προτείνω συνήθως να υπάρξει ένα είδος «βάρδιας» για τα μέλη της Εφορευτικής, ώστε οι ώρες να κατανεμηθούν και εκείνοι/ες να μην εξαντληθούν σωματικά. Αλλά η σκόπιμη μη προσέλευση είναι μία πρακτική που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Οι Αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής είναι δεδομένο ότι θα ακούσουν κάθε κώλυμα που υφίσταται και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση. Η προσπάθεια όμως να εξαιρεθεί ένα μέλος τεχνηέντως, χωρίς πραγματικό λόγο, πιθανώς να φέρει και αντίστοιχες συνέπειες.

eep logo