Ας μιλήσουμε και για τις γυναίκες!

tsiligiri christina

της Χριστίνας Τσιλιγκίρη*

Μιλάμε συνεχώς για την οικονομία, την ασφάλεια, την ανάπτυξη. Θέλω να γράψω κάτι διαφορετικό σήμερα.

Περπατώντας τις γειτονιές της Β' Πειραιά, μπαίνω συνεχώς σε μαγαζιά και μεγάλες επιχειρήσεις. Και παρά το γεγονός ότι έχω συναντήσει πολλές δυναμικές και άξιες γυναίκες, βλέπω ότι δυστυχώς είναι λιγότερες από τους άνδρες στους χώρους εργασίας και σίγουρα πολύ λιγότερες σε θέσεις ευθύνης.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως, αμείβονται και λιγότερο. Στην Ελλάδα, η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων φτάνει το 15%, ενώ η διαφορά των συνολικών αποδοχών ανέρχεται σε 45,2%.

Αντίστοιχα, αν ανατρέξει κανείς στα τελευταία στοιχεία για την ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώνεται στο 14,8%, ενώ στις γυναίκες στο 23,4%.

Για να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο. Οι γυναίκες στην Ελλάδα εργάζονται για λιγότερα χρήματα σε σχέση με τους άνδρες, βρίσκουν δυσκολότερα δουλειά και παίρνουν προαγωγή ακόμα πιο δύσκολα. Αδιανόητα πράγματα για την εποχή που ζούμε. Κι' όμως, γι' αυτά τα ζητήματα μιλούν ελάχιστοι.

Σ' αυτή την εκστρατεία, συναντώ παντού δυναμικές γυναίκες, που φέρνουν βόλτα τα μαγαζιά τους, τα σπίτια τους, την οικογένεια τους. Περήφανες, από δύσκολες περιοχές, που σφίζουν από δυναμισμό και ικανότητες.

Αυτές οι γυναίκες με εμπνέουν. Παίρνω ενέργεια από την επαφή μαζί τους και θέλω να τις στηρίξω όσο μπορώ. Στην επόμενη Βουλή θέλω να παλέψω για αυτές, αλλά και για όσες αναζητούν μια ευκαιρία.

*H Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομολόγος, υποψήφια στη Β' Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία