Αναμνήσεις...

glampedakis

του Μάνου Γλαμπεδάκη

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 τα φουγάρα της "Τσιμέντα Ηρακλής" δούλευαν όλο το 24ωρο. Ο καπνός τους ήταν μέρος της καθημερινότητας, υπήρχε όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια που έκανε την παρουσία του για μας τα παιδιά πιο σημαντική από την παραγωγή τσιμέντου.

Βλέπαμε την κατεύθυνση του ανέμου. Βοριαδάκι, άντε και βορειοανατολικός ο άνεμος, η θάλασσα ήταν καθαρή. Γιαγιάδες και μαμάδες δεν άντεχαν την γκρίνια (άλλο που δεν ήθελαν δηλαδή) και καραβάνια κατηφορίζαμε στα βοτσαλάκια για μπάνιο. Νοτιάς και δυτικός ήταν απαγορευτικοί. Η παραλία μας γέμιζε κατράμι.

Στην δεκαετία του 80 η κατεύθυνση του καπνού από τα φουγάρα, ήταν σινιάλο και για το εργοστάσιο λιπασμάτων. Βοριαδάκι, άντε και βορειοανατολικός ο άνεμος, μπορούσε να γίνει εξαέρωση -δεν ξέρω τι- που βρώμαγε πάντως αν γινόταν λάθος στιγμή. Νοτιάς και δυτικός ήταν απαγορευτικοί.

Σβήσανε τα φουγάρα.
Και μείνανε χωρίς σινιάλο ο Μελισσανίδης και ο δήμαρχος και η περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης και δεν ξέρω ποιος άλλος διάβολος. Και η βρώμα, η Μελισσανιδίλα όπως σωστά την έχει ονομάσει η Σταγόνα (www.stagona4u.gr/index.php) έρχεται και μένει και φεύγει και 4 χρόνια τώρα κανείς δεν ξέρει από που έρχεται και γιατί δεν φεύγει και τι είναι και ποιος φταίει και τι θα γίνει.

Τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου υπολόγιζε και είχε ανακοινώσει η δημοτική αρχή ότι θα ξέρει τι είναι και την αποκάλυψη θα την έτριβε στα μούτρα του υπουργού. Μου είχε κάνει εντύπωση. Γιατί τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου και όχι έστω έναν μήνα νωρίτερα, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, να την τρίψει στη μούρη του υπουργού και να δοξαστεί ακόμη περισσότερο ο δήμαρχος απ ότι δοξάζεται με τις δωρεάν συναυλίες.

Ο Ιούλιος μας αποχαιρετά με την μελισσανιδίλα τρεις μέρες τώρα στο αποκορύφωμα (γι αυτό δεν είμαι βέβαιος, δεν ξέρουμε αν υπάρχει ζενίθ) και γνωμάτευση γιοκ.

-Φταίνε οι σεισμοί, μου έλεγε ένα πουλάκι, όλη η τεχνική υπηρεσία ασχολείται με καταγραφή ζημιών, η μελισσανιδίλα έπεται.

Α, μάλιστα, κατανοώ και δείχνω κατανόηση.
Άλλωστε, ίσως την κύρια ευθύνη να έχουν τα φουγάρα που σταμάτησαν να προειδοποιούν.

Pin It

menoumespiti