Κοιτώντας στο παρελθόν, δεν προχωράς στο μέλλον

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Το rebranding του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση. Όσοι θεωρούν ότι ο πολιτικός «που πιάνει πουλιά στον αέρα» μπορεί με ολίγον επικοινωνία, πολύ αμετροέπεια, ψευδολογία, θράσος και επανάληψη της ίδιας συνταγής θα επανέλθει νικητής και τροπαιούχος, αυταπατάται. Αυτά δεν γίνονται ακόμα και αν σε στηρίζει ο Πάπας. Ποτέ και πουθενά δεν μεταλλάχτηκε παγκόσμια κόμμα με τα ψέματα. Τα όρια επομένως του εγχειρήματος Τσίπρα έχουν φανεί και φάνηκαν πολύ καθαρά τόσο με την ομιλία του άχαστου στην Κ.Ε, όσο και με το κείμενο της νέας Διακήρυξης, αλλά και τις τοποθετήσεις κάποιων αμετανόητων που δεν κατάλαβαν τίποτα από το τόσο μαύρισμα που έφαγαν.

Το κακό ξεκινάει βέβαια από την τρομακτική ατολμία και αδυναμία να κάνουν την παραμικρή αυτοκριτική. Κατά την άποψη του Α. Τσίπρα και των στελεχών του φαίνεται ότι όλα τα έκαναν πολύ καλά και δεν τους κατάλαβε ο ηλίθιος λαός ή ότι όλα οφείλονται στα κακά Μ.Μ.Ε αν και ποτέ Κυβέρνηση και μάλιστα μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν κατάφερε να στηρίζεται τόσο πολύ και από τόσα πολλά Μ.Μ.Ε, ενώ Κανάλια κατάργησαν μέχρι τα συνήθη talk show για να μην δέχονται πιέσεις και εκβιασμούς ή και για να εξυπηρετήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει κανένα λάθος σε μια πορεία που ισοπέδωσε την μεσαία τάξη, έφερε ένα αχρείαστο Μνημόνιο, επέβαλε capital controls και παραχώρησε όλη την δημόσια ακίνητη περιουσία στο Υπερταμείο για 100 χρόνια, δύσκολα μπορεί να πείσει κανένα. Αν δε σ΄αυτά προσθέσει κανείς τις αθλιότητες με τους θεσμούς, την κυριαρχία της διχαστικής λογικής « ή αυτοί ή εμείς», την λογική αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού- Προσφυγικού και την πλήρη διαχειριστική ικανότητα που στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι κόστισε πάνω από 100 ζωές, κανείς δεν θα τους παίρνει στα σοβαρά. Θα υπάρχει βέβαια ένα ποσοστό που θα φοβάται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ή που είναι αντιδεξιοί από την δεκαετία του ΄70 και του ΄80, στρώματα που θα θίγονται και ο Α. Τσίπρας να ελπίζει σ΄αυτό για να δημιουργήσει μια συσπείρωση φόβου και μόνιμης καθυστέρησης. Αυτό όμως δεν το λες και σύγχρονη, μεταρρυθμιστική Προοδευτική Παράταξη που κοιτάει προς το μέλλον της χώρας.

Δέστε πόσο αθλιότητα κρύβουν ακόμα οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε η εξέγερση στην Μόρια. Ποιος την δημιούργησε άραγε; Πότε από την Ευρώπη την ονόμαζαν κάτεργο; Ποιος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έστω αυτό το πρόβλημα; Αν δεν απατώμαι όλα αυτά συνέβησαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κανείς ευαίσθητος αντιρατσιστής δεν ψέλλισε κουβέντα. Ίσως γιατί πάρα πολλοί απ΄αυτούς βρέθηκαν σε δομές ή σε Μ.Κ.Ο. Πότε παρέλαβε το πρόβλημα η νέα Κυβέρνηση; Πριν δυόμισι μήνες. Είναι δυνατόν να φταίει αυτή για το πρόβλημα; Μόνο στα μυαλά κάποιων φανατικών που ψάχνουν συγχώρεση για το Νταχάου της Μόρια που δημιούργησαν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η Κυβέρνηση έδειξε πλήρη ετοιμότητα. Ωστόσο, το να κάνουν κριτική Γεροβασίλη, Βίτσας, Μουζάλας και όλη αυτή η παρέα είναι δείγμα απύθμενου θράσους. Μήπως όμως το ίδιο δεν φάνηκε και οταν ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την κλιματική αλλαγή στον Ο.Η.Ε αναφέρθηκε στο Μάτι. Αμέσως βγήκαν σχεδόν πανηγυρίζοντας οι άθλιοι που έπαιζαν θέατρο στην γνωστή σύσκεψη την ώρα που καίγονταν οι άνθρωποι , για να πουν ότι ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έκανε λαϊκίστικη κριτική την περίοδο εκείνης της τραγωδίας. Θέλει πολύ θράσος να είσαι ο Σκουρλέτης, η Δούρου, ο Τσίπρα, ο Πολάκης και να πηγαίνεις να βγεις δικαιωμένος.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Ας πάρουμε τον διαγωνισμό για τα ΕΛ.ΠΕ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψήφισε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και μάλιστα έκανε δύο φορές τον διαγωνισμό, άσχετα αν απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες. Τώρα πυροβολεί την Κυβέρνηση που λόγω της « νεοφιλελεύθερης πολιτικής» της προχωράει τον διαγωνισμό! Θράσος, κοροιδία, απίστευτη ψευδολογία. Ας πάρουμε την Δ.ΕΗ που τα στοιχεία δείχνουν ότι την χρεοκόπησαν μέσα από σειρά λαθεμένων χειρισμών και μίας δήθεν κοινωνικής πολιτικής που στην ουσία έκρυβε τα ανοικτά χρέη μεγαλοοφειλετών, αλλά και πολύ συζητήσιμες πρωτοβουλίες όπως η περίφημη αγορά του εργοστασίου μαϊμού στα Σκόπια. Τώρα λέει ότι η Κυβέρνηση απαξίωσε συνειδητά την Δ.Ε.Η για να την ...ξεπουλήσει! Πότε αλήθεια πρόλαβε και το έκανε ο Χατζιδάκης; Μέσα στον Αύγουστο; Ούτε ο Τσακ Νόρρις να ήταν.

Αυτός είναι το ΣΥΡΙΖΑ και αυτός θα είναι με ή χωρίς νέο όνομα. Γιατί; Μα γιατί χωρίς αφήγημα για το παρελθόν με κριτική αποτίμηση της πορείας και χωρίς αφήγημα για το μέλλον δεν πας πουθενά. Αναμασάς ανοησίες ή κατηγορίες που εξαγριώνει ακόμα περισσότερο αυτούς που σε άφησαν, αυτούς που σε μαύρισαν. Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί ο Α. Τσίπρας. Γιατί ας μη ξεχνάει τι τράβηξαν οι Εργατικοί για να ξαναδούν εξουσία μετά από πολλές εκλογές. Και μην ξεχνάει και τι τραβάει ο «συγγενής» του Κόρμπιν που απέναντι σε ένα επικίνδυνο,αστείο λαϊκιστή έρχεται δεύτερος και ίσως έρθει και τρίτος.

eep logo