Η ζωή στην καραντίνα: Πώς να κάνετε το σπίτι σας ζωολογικό κήπο!

valia kai fidi

Συμβουλές από την Βάλια Κυριαζή-Μώραλη*

Διανύουμε τις ημέρες του covid19 και κάθε σπίτι τις βιώνει διαφορετικά. ¨Ολοι μας όμως έχουμε έναν κοινό σκοπό κι αυτό αποτελεί ένα είδος παρηγοριάς. Θέλουμε να βγούμε από αυτό όσο πιο αλώβητοι γίνεται και σίγουρα με μια ψυχολογία που δεν θα χρειαστεί μετά να μας πάρει καιρό για να επιστρέψει εκεί που ήταν. Όπου κι αν ήταν! Γιατί προβλήματα είχαμε και σε όλους τους τομείς, μόνο που αυτό το «χτύπημα» ήρθε απότομα και πιο βίαια από κάποια άλλα. Ο φόβος μήπως χάσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο μας έφερε αντιμέτωπους με μια άλλη πραγματικότητα. Τίποτα πια δεδομένο… Τα παιδιά μας όμως, θα το έχετε παρατηρήσει προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε.

Στην αρχή η χαρά τους που σταμάτησε το σχολείο (άντε να τους εξηγήσεις ότι αυτό δεν είναι διακοπές), μετά άλλαξε η ρουτίνα τους και σταμάτησαν κι αυτά μαζί με εμάς να τρέχουν σε απαιτητικούς ρυθμούς. Υστερα ήρθαν τα παιχνίδια και οι ώρες ατελείωτων δραστηριοτήτων με ολόκληρη την οικογένεια. Αναγνωρίζω ότι δεν είναι έτσι για όλα τα σπίτια. Υπάρχουν μονογονεικές οικογένειες που το βάρος πέφτει σε έναν ενήλικα και επίσης άλλες που έχουν ένα παιδί και αυτό δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα μιας και εκεί χρειάζεται περισσότερη απασχόληση και ανάγκη να καλύψει ο γονέας το κενό που νιώθει το παιδί του από την επαφή με άλλα παιδιά.

Εδώ έρχεται λοιπόν και μπαίνει τώρα ακόμα πιο πολύ η τεχνολογία στα σπίτια μας. Αφήσαμε λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα και όσα παιδιά δεν είχαν χρόνο ή την συγκατάθεση για να «παίζουν» με tablet ή με το τηλέφωνο τώρα κάπως μπορούν. Η 6 χρονη κόρη μου παρακολουθεί μαθήματα πιάνου από το skype και αυτό έχει ξεπεράσει κάθε μου προσδοκία σε ότι αφορά την προσπάθεια της να μην αφήσει πίσω της τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα της. Αντίθετα ο γιος μου σχεδόν 9 που λαχταρούσε όλο και πιο πολύ να αποκτήσει περισσότερη επαφή και χρόνο με τα tablets τώρα που μπορεί δεν τον ενδιαφέρει και τόσο! Εδώ μπαίνει ένα τεράστιο θέμα σε ότι αφορά τους περιορισμούς που αποτελούν τελικά και πειρασμούς για τα παιδιά μας, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Στα πλαίσια λοιπόν της εξέλιξης της τεχνολογίας στα σπίτια μας έρχεται η Google και μας ξαφνιάζει πάλι ευχάριστα με ένα φανταστικό παιχνίδι που μας κράτησε το ενδιαφέρον για ώρες και άφησε και τα αποτυπώματα του με τις υπέροχες φωτογραφίες που βγάλαμε! Δώστε βάση λοιπόν γιατί σας το προτείνουμε να το δοκιμάσετε αμέσως και να αιφνιδιάσετε τα παιδιά σας ευχάριστα κάνοντας μαζί τους αυτό που αγαπούν πολύ! Παιχνίδι με το κινητό σας!

Θα πάτε λοιπόν στο google search και θα πατήσετε πάνω στην αναζήτηση στα αγγλικά την κατηγορία ενός ζώου! Για παράδειγμα: Horse. Στην συνέχεια θα σας βγάλει πρώτο πρώτο το «Αλογο” στα ελληνικά και από κάτω μια φωτογραφία στην οποία πάνω θα γράφει «Τρισδιάστατη προβολή». Θα πατήσετε πάνω σε αυτό και θα σηκώσετε το τηλέφωνο σας έτσι ώστε να κοιτάει σε κάποιο μέρος του δωματίου που βρίσκεστε. Θα σας ζητήσει να μετακινήσετε το τηλέφωνο δεξιά αριστερά και ξαφνικά θα βρεθεί μπροστά σας και μέσα στο δωμάτιο ένα ολοζώντανο άλογο σαν να είναι αληθινό! Όσο θα κάνετε zoom το ζώο θα παίρνει τις διαστάσεις που επιθυμείτε και δεν θα πιστεύετε πόσο αληθοφανές θα είναι αυτό που θα δείτε !

Εγώ και τα παιδιά μου λοιπόν ξεσηκώσαμε όλη μας την τάξη βάζοντας τους σαν challenge να δημιουργήσουν καταπληκτικές φωτογραφίες με τα αγαπημένα τους ζώα! Ενα άλμπουμ από όλα τα είδη ζώων με τις χαμογελαστές παιδικές φατσούλες άρχισε να φτιάχνεται και μέσα σε λίγες ημέρες διασκεδάσαμε με κάτι τόσο απλό και εύκολο! Η αγαπημένη μας κυριακάτικη βόλτα στον ζωολογικό κήπο πού τώρα πια δεν είναι εφικτή έγινε με την βοήθεια της τεχνολογίας σχεδόν πραγματική μιας και εξαντλήσαμε όλους τους χώρους του σπιτιού και με διαφορετικές πόζες!

Επιτέλους βρήκα την ευκαιρία να παροτρύνω εγώ για πρώτη φορά τα μικρά μου να παίξουμε με τα κινητά και τους απομυθοποίησα έστω και για μια φορά την εικόνα της αυστηρής μαμάς σε ότι αφορά τα παιχνίδια με τα κινητά! Ευκαιρία λοιπόν για όλους μας μέρες που είναι να χαλαρώσουμε μαζί τους και να διασκεδάσουμε σαν παιδιά κι εμείς με την βοήθεια της τεχνολογίας! Και φυσικά να ταξιδέψουμε μαζί τους σε χώρες και σε μέρη που δεν έχουμε πάει μαθαίνοντας για τα ζώα περισσότερες πληροφορίες.

Καλή σας απόλαυση και αν θέλετε στο τέλος κάντε και έναν διαγωνισμό με θέμα την καλύτερη φωτογραφία, με τους φίλους σας!

Μπείτε στο https://www.google.com/amp/s/9to5google.com/2020/03/28/google-3d-animals-list/amp/

*αναδημοσίευση από το 4moms.gr