Περί εκλογών

kalpi grey

Του Μάνου Γλαμπεδάκη

Πολύς λόγος και πολλές αναρτήσεις υπέρ εκλογών το Φθινόπωρο.
Οι «καλύτερες» απ' αυτές ηθικολογούν. «Αν λόγω κρίσιμων καταστάσεων η κυβέρνηση ανατρέπει το προεκλογικό της πρόγραμμα, οφείλει να το θέσει στην κρίση των ψηφοφόρων»
Εν αρχή, δεν οφείλει. Αν όφειλε, θα υπήρχε συνταγματική πρόβλεψη.

Οι εκλογές είναι ο «τρόπος» για να ξεκινήσει η εφαρμογή της Δημοκρατίας, δεν γίνονται για ηθικά ζητήματα. Ακόμη και οι αναφορές στο παρελθόν είναι διάτρητες. Από τις 15 περίπου εκλογικές διαδικασίες της μεταπολίτευσης, οι ουσιαστικά πρόωρες με το βλέμμα στα κομματικά οφέλη, ήταν οι δυο του Καραμανλή το 2007 και το 2009. Ακόμη και οι πρόωρες του Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του ‘15, δεν οφείλονταν στην «αλλαγή προγράμματος που τίθεται υπόψιν του λαού». Είχε χάσει ουσιαστικά την δεδηλωμένη, τυπικά δεν τον έριχνε η εσωκομματική κοινοβουλευτική αντιπολίτευση για να τον κρατά όμηρο, σήκωσε το γάντι και νίκησε.

Το κακό «παραδοσιακό» παράδειγμα που πολλοί επικαλούνται είναι διάτρητο, αναφέρεται κυρίως σε μια διάτρητη κυβέρνηση. Του Κώστα Καραμανλή. Όλες οι άλλες περιπτώσεις ήταν είτε λίγων μηνών υπόθεση, είτε αδυναμίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη παραβίασης του Συντάγματος με διάφορες κομψές διατυπώσεις.

Επί του πολιτικού, η τεράστια ανατροπή που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, είναι κοινή συνείδηση. Δεν ζούμε στο ‘10-‘11 όπου από το «λεφτά υπάρχουν», από την αισιοδοξία επαναφοράς του καταναλωτισμού στα προηγούμενα πρότυπα, περάσαμε από την μια στιγμή στην άλλη στην υπαρξιακή διάθεση του ΔΝΤ. Τώρα όλοι περιμένουμε με άγχος μέτρα. Το ξέρουμε.
Δεν υπάρχει λόγος «εντολής» προς νέα κυβέρνηση, έχουμε κυβέρνηση και οφείλει να πράξει το δημοκρατικό της καθήκον. Να βρει τρόπο να ξεπεράσουμε την επερχόμενη οικονομική κρίση.
Επέδειξε εξυπνάδα στην διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, δεν την ανέθεσε σε παραδοσιακούς πολιτικούς, την ανέθεσε σε ευαίσθητους και με υψηλό δείκτη υπευθυνότητας επιστήμονες. Ας συνεχίσει στα ίδια βήματα.
Για να βγούμε κερδισμένοι εμείς, οι κάτοικοι αυτής της χώρας. Για άλλους δεν ξέρω…

eep logo