Πως οδηγηθήκαμε στο και πέντε...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Και να , που έμελλε να ζήσουμε πολλά , σουρεαλιστικά ,αλλά και καταστροφικά για την χώρα . Όλα μέσα σε λίγες μέρες και ενώ είχε προαναγγελθεί από την Κυβέρνηση δεκάδες φορές η κατάληξη Συμφωνίας με τους δανειστές . Ας τα δούμε με όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη ματιά αυτές τις ώρες που διακυβεύεται το μέλλον της χώρας , η συνέχιση της πορείας της μέσα στην Ε.Ε η η μετατροπή της σε τριτοκοσμική χώρα , η ζωή των παιδιών μας .

- Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος δυναμίτισε τις διαπραγματεύσεις λίγες μέρες πριν την λήξη της παράτασης του Μνημονίου που είχε υπογράψει η ίδια η Κυβέρνηση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ενώ η ίδια είχε καταθέσει ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε φόρους ύψους 8,5 δις. ευρώ για ενάμισυ χρόνο ! Μηδένισε την αξιοπιστία μας , έβαλε τους πάντες απέναντί μας και θανάτωσε την οικονομία της χώρας ,την πραγματική οικονομία. Κανένας λογικός αναλυτής δεν μπορεί να πάρει σοβαρά υπόψη την εξήγηση που δόθηκε περί σκληρότητας των προτάσεων των εταίρων. Δεν μιλάμε βέβαια για μια Ε.Ε κοινωνία αγγέλων ,αλλά όλοι έχουν διαπιστώσει ότι οι προτάσεις εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός Αυτό άλλωστε είναι διαπραγμάτευση . Η ουσία είναι ότι η Κυβέρνηση σπατάλησε άπειρο χρόνο σε μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση , όπου για τέσσερεις μήνες δεν κατάθετε καν προτάσεις !

- Οι ευθύνες για αυτή την πορεία ήταν τεράστιες και στην ούγια τους υπάρχουν δύο ονόματα : Αλέξης Τσίπρας – Γιάνης Βαρουφάκης . Η έλλειψη στρατηγικής , η υποτίμηση κινδύνων , η τάση υπεκφυγής απέναντι των κανόνων του παιχνιδιού στην Ε.Ε , η δημιουργική ασάφεια και η πειραματική και στην πλάτη του λαού εφαρμογή της θεωρίας των παιγνίων αλλά και οι ψευδαισθήσεις κάποιων ότι θα βρεθούν χρήματα από την Ρωσία η από τα BRICKS είχε πολλαπλασιάσει τον « λογαριασμό » μιας Συμφωνίας . Το 1 δις.ευρώ μέτρα του email Χαρδούβελη και τα 2 δις. που ζητούσαν οι δανειστές τον Ιανουάριο είχαν φτάσει αισίως τα 8,5-9 δις.ευρώ τον Ιούνιο . Μιλάμε για ποσά που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες επειδή κάποιοι προχωρούσαν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα .

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ η απόφαση για Δημοψήφισμα τα τίναξε όλα στον αέρα. Οι Τράπεζες έκλεισαν , ήρθαν τα capital controls , η Οικονομία βουτήχτηκε στο χάος, οι πολίτες περνούν την ώρα τους μπροστά στα ΑΤΜ και οι συνταξιούχοι παίρνουν 120 ευρώ για να περάσουν ένα 15θήμερο !!! Έγιναν δηλαδή όλα όσα διέψευδε η Κυβέρνηση και μάλιστα κατακεραύνωνε όλους όσους είχαν σημειώσει τον κίνδυνο ότι μπορεί να συμβούν . Ολόκληροι τομείς της οικονομίας υποφέρουν ,επιχειρήσεις κλείνουν , μόνο από τον κλάδο των τεχνικών εταιρειών τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 40.000 άνθρωποι μέσα σε μια βδομάδα ,στην ακτοπλοΐα χάνονται αυτές τις μέρες 30.000- 35.000 κρατήσεις την μέρα , ο Τουρισμός ,οι Μεταφορές ,οι Εταιρείες εισαγωγών –εξαγωγών αγκομαχούν και πάει λέγοντας .Μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή που συνεχίζεται . Δεν τα λες και δείγμα εθνικής υπερηφάνειας όλα αυτά .Μάλλον δείγμα ενός ανεύθυνου παιγνίου που στηρίχτηκε μάλιστα σε ένα μεγάλο ψέμα : Δεν τις κλείσαμε εμείς τις Τράπεζες .Μας τις έκλεισαν οι ξένοι γιατί θέλουν να υπονομεύσουν την ασυμβίβαστη Κυβέρνηση της Αριστεράς . Ψέματα ,ψέματα , ψέματα ! Η κυβέρνηση ήξερε πολύ καλά ότι αφού τελειώνει η παράταση του Μνημονίου δεν θα μπορούσε να περιμένει και επιπλέον χρήματα από τον ΕLA . Και όχι μόνο αυτό . Πέταξε πολλά δις ευρώ που είχε να παίρνει από την ολοκλήρωση του παλιού προγράμματος . Aπλά τζόγαρε με άγνοια κινδύνου (;) . Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα .Αν ήθελε να δημιουργήσει πράγματι ένα μοχλό πίεσης προς τους δανειστές , θα μπορούσε να κάνει ένα δημοψήφισμα ένα μήνα πριν .Αυτό λέει τουλάχιστον η λογική . Η ευθύνη λοιπόν του τι βιώνουμε δέκα μέρες πια είναι αποκλειστική ευθύνη των χειρισμών της Κυβέρνησης .Θα άξιζε δε , να δοθεί στην δημοσιότητα το συνολικό ποσόν αναλήψεων από εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαταθέτες το τριήμερο που ακολούθησε της ανακοίνωσης του Δημοψηφίσματος .Θα πρόκειται ασφαλώς για αρκετά δις. ευρώ που οδήγησαν σε κατάρρευση την ρευστότητα και στο κλείσιμο των Τραπεζών .Αυτό δε είναι αναμφίβολα είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης , η οποία φαίνεται ότι με την ακατανόητη αυτή πρωτοβουλία εκτόξευσε πια τον « λογαριασμό » πάντα στην πλάτη του λαού , απώλεσε την όποια διεθνή αξιοπιστία είχε και τρομοκράτησε τους πολίτες που έτρεχαν τρεις μέρες να τραβήξουν χρήματα ανεξάρτητα αν μια βδομάδα μετά ψήφιζαν ΝΑΙ η ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα

- Όλα αυτά για ένα Δημοψήφισμα -παρωδία , με συνοπτικές διαδικασίες και ένα πλασματικό ερώτημα που προκαλούσε τουλάχιστον τον γέλωτα .Σαν δημοψηφίσματα σε όχι και τόσο μεγάλης δημοκρατικότητας καθεστώντα της Λατινικής Αμερικής . Οι έλληνες καλέστηκαν με μεγάλη εθνική υπερηφάνεια να πουν ΝΑΙ η ΟΧΙ σε ένα Σχέδιο Συμφωνίας που ήδη δεν υπήρχε , αφού είχαν εμφανιστεί ένα η δύο νέα κείμενα Συμφωνίας . Πρόκειται για ένα Δημοψήφισμα που σίγουρα θα γραφτεί στην Ιστορία , ως ένα Δημοψήφισμα που κανείς δεν θα θυμάται σε λίγο τι ψήφισε .Ασφαλώς το Δημοψήφισμα έγινε δημοκρατικά κατά τα άλλα και το ΟΧΙ θριάμβευσε .Ήταν μια μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα .Το πρόβλημα είναι ότι στο ΟΧΙ συναθροίστηκαν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους απόψεις ,όπως και διαφορετικές δυνάμεις. Στο ΟΧΙ αθροίστηκαν για παράδειγμα αριστεροί και χρυσαυγίτες , καμένοι και οπαδοί του Κ.Κ.Ε που αψήφησαν την επίσημη γραμμή ,αλλά και πολλοί νεοδημοκράτες και πασόκοι . Αθροίστηκαν δυνάμεις που έχουν σαφή προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ,αλλά και δυνάμεις που θέλουν ρήξη και έξοδο από το ευρώ ,δυνάμεις που πιστεύουν στην αστική δημοκρατία και δυνάμεις που ονειρεύονται να ζήσουν μια επανάσταση. Αθροίστηκαν δυνάμεις που έχουν ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική σε διάφορους τομείς και δυνάμεις που πείστηκαν ότι κάποιοι πάνε να ρίξουν την Κυβέρνηση ( κανείς βέβαια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν στη γκαιμπελικής έμπνευσης κινδύνου « Ιουλιανών » .Αθροίστηκαν δυνάμεις που δεν θέλουν λιτότητα ( ποιος να θέλει άραγε ; ),που δεν θέλουν κανένα παραπέρα μέτρο επιβάρυνσης , που θεώρησαν ότι για όλα φταίνε οι κακοί ξένοι ,άνθρωποι που έχουν πονέσει τα προηγούμενα χρόνια των δύο πρώτων Μνημονίων και δημαγωγικά έχουν πειστεί ότι τίποτα το χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί στην χώρα και την ζωή τους . Ταυτόχρονα βέβαια μην ξεχνάμε ,ότι ψήφισαν ΟΧΙ και με την σιγουριά των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού ( « θα φέρω Συμφωνία σε δύο μέρες » , « την Δευτέρα θα ανοίξουν οι Τράπεζες » ).

Όλα καλά δηλαδή .Και ΝΑΙ και ΟΧΙ στην Ευρώπη ,και άτολμη πατριωτική αντίδραση υπερήφανων Ελλήνων και σιγουριά . Για αυτό άλλωστε έχουν ήδη φανεί διαφορετικές ερμηνείες της λαϊκής ψήφου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ξέρω τι θα σημαίνουν για το μέλλον .Το θετικό είναι ότι ο Πρωθυπουργός και την Κυριακή το βράδυ έκανε σαφές ότι πήρε το μήνυμα ότι ο λαός δεν ψήφισε ρήξη ,αντίθετα ψήφισε υπέρ Συμφωνίας εντός ευρώ . .Έκανε δε ακόμα πιο σαφές ότι θα πορευτεί με αυτή τη ερμηνεία , καλώντας την αμέσως επόμενη μέρα σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών απ ΄οπου προέκυψε και κοινό ανακοινωθέν !

- Το ΝΑΙ ηττήθηκε μεν ,αλλά σφράγισε τις μετέπειτα εξελίξεις .Αναρωτιέμαι τι διαφορετικό θα συνέβαινε από Δευτέρα αν κέρδιζε. Ηττήθηκε λογικά αφού ήταν ένα αυθόρμητο , ανοργάνωτο , χαλαρό ,δίχως συνολικό αφήγημα και δίχως ηγέτη κίνημα και βέβαια συνδέθηκε σε φάσεις με δυνάμεις που πρόσφατα απορρίφτηκαν από τον Ελληνικό λαό . Όμως ταρακούνησε πολλούς που είδαν μετά από καιρό τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής προοπτικής και των Μεταρρυθμίσεων να κάνουν αισθητό το παρόν , να γεμίζουν τις πλατείες , να κινητοποιούνται και σε τελευταία ανάλυση να εκφράζουν κατά κάτι λιγότερο την μισή Ελλάδα .Άφησε παρακαταθήκες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν . Ακριβώς για αυτό αντιμετώπισε την επιθετικότητα ,τις απαράδεκτες επιθέσεις , τους διχαστικούς χαρακτηρισμούς ,το μίσος .

Πρόκειται για ανησυχητικά φαινόμενα επικράτησης φαινομένων ολοκληρωτισμού που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κάθετα και με αποφασιστικότητα . Η Ελλάδα δεν μπορεί να πορευτεί διχασμένη τεχνηέντως μέσα από σταλινικού τύπου προπαγάνδα σε αγωνισταράδες και πουλημένους , σε πατριώτες και κολλητούς των ξένων , σ΄αυτούς που δεν φοβούνται και σε φοβιτσιάρηδες , σε παλληκάρια και δοσίλογους η γερμανοτσολιάδες .Αυτό το δηλητήριο πρέπει να φύγει από τις φλέβες της Ελληνικής κοινωνίας και μεγάλη ευθύνη για αυτό επωμίζεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για κλίμα που προϊδεάζει κινδύνους για την ενική ενότητα ,την κοινωνική συνοχή ,αλλά και την Δημοκρατία .Πολύ περισσότερο αφού συνδυάζεται και με άλλα γεγονότα , όπως οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας περί Στρατού εγγυητή της εσωτερικής ομαλότητας (!) , μαζικές επιθέσεις κατά όποιου διατυπώνει διαφορετική άποψη λες και ζούμε σε μονοκομματικό καθεστώς , ενέργειες φίμωσης όπως η τελευταία πρωτοβουλία ντροπής του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ . Απλά θυμίζω ‘ότι την θεωρία των μιασμάτων και των κατευθυνόμενων από ξένα κέντρα την πλήρωσαν χιλιάδες αριστεροί και επί χρόνια στην περίοδο μετά τον εμφύλιο. Είναι ένα πρόβλημα να βλέπεις να χρησιμοποιούνται τέτοιες περίπου κατηγορίες από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί μέσα σε ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και μίσους ….. Ντροπή !

Αυτά γράφονται σε μια στιγμή κρίσιμη για την χώρα . Σε λίγες ίσως ώρες θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρώπη ,θα εξασφαλίσει ρευστότητα και θα επιστρέψει σε μια κατάσταση σταδιακής ομαλότητας στην οικονομία και την κοινωνία η θα περιθωριοποιηθούμε ευρισκόμενοι ακόμα και στα Βαλκάνια πίσω από Αλβανία ,Βουλγαρία ,Ρουμανία , Σερβία …. Θα γνωρίζουμε αν θα αντιμετωπίσουμε μια μεγάλης έκτασης εθνική καταστροφή η θα πορευτούμε δύσκολα μεν ,αλλά υπό μια μεγάλη ομπρέλα προστασίας. Όλα είναι ανοικτά … Δυστυχώς . …. Ας είμαστε ενωμένοι τουλάχιστον αυτές τις στιγμές …

eep logo