Το ηθικό και το πρακτικό πλεονέκτημα του δημοψηφίσματος

kardaras giannhs 2

του Γιάννη Καρδαρά*

Το συγκλονιστικό αποτέλεσμα το 61,3% ανήκει σε όλες και όλους τους πολίτες που αποφασίσαμε:
- Ότι οι αξίες της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας είναι πάνω από την παράδοση και την υποταγή άνευ όρων.
- Ότι το ταξικό κριτήριο, που είχε αυτή τη φορά βαρύνουσα σημασία στην απόφαση για το «όχι» συνυπάρχει με την αταξική υπερηφάνεια.
- Ότι ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας γράφεται από την «αντίσταση», την «ανυπακοή» και τα «όχι»
- Σε μία Ευρώπη των δύο (2) ταχυτήτων και της κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος το βάρος του «ΟΧΙ» των 2/3 των πολιτών άνοιξε και πάλι τη συζήτηση της υπεροχής της «πολιτικής» απέναντι στην «οικονομία».
Το 61,3%:
- είναι μία «νίκη» ενάντια στα «σκουπίδια» του μιντιακού συστήματος και της τηλεόρασης που από το 1989 δεν έχουν πληρώσει για τις συχνότητες που εκπέμπουν.
- είναι μία «νίκη» κατά των εν ζωή «ζόμπι» του πολιτικού προσωπικού που κυβέρνησαν από το 1974 και έφεραν την Ελλάδα της «διαπλοκής» και των «πελατειακών σχέσεων» στα γκρεμνά. (Μητσοτάκης-Σημίτης-Βενιζέλος-Σαμαράς-Γ.Παπανδρέου-Γεννηματά-Καραμανλής που μίλησε μετά 5 χρόνια την ώρα που δεν έπρεπε .
- είναι μία «νίκη» ενάντια στην θλιβερή πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ που τσαλαπάτησε την ιστορία των παλαιών κομμουνιστών αλλά και των σημερινών αγωνιστών.
- είναι μία «νίκη» των νέων και φρέσκων δυνάμεων ενάντια στην γενιά μιάς επίπλαστης ευημερίας και του «ατομικού συμφέροντος» ( της «πάρτης» που λένε).
- είναι μία «νίκη» κατά των Δημάρχων των 3 μεγάλων Δήμων της Ελλάδας Καμίνη, Μπουτάρη, Μώραλη που βρέθηκαν σε απόσταση από τους πολίτες ψηφοφόρους τους.
- είναι μία «νίκη» ενάντια στο ψευτοδίλημμα ότι το «ΟΧΙ του 61,3%» είναι ΟΧΙ στην Ε.Ε. και στο ΕΥΡΩ.
- ΤΕΛΟΣ το 61,3% είναι μία «νίκη» σε «μία μάχη», όχι όμως νίκη στον πόλεμο.
ΥΓ. Σε ότι αφορά την νέα συμφωνία επέμενα προ του Δημοψηφίσματος και επιμένω και σήμερα ότι θα είναι μία «επαχθέστατη συμφωνία» με μικροαλλαγές (με τυρί στην φάκα)που θα υποχρεωθούμε να την υπογράψουμε ΑΛΛΑ έχοντας ψηλά το κεφάλι και κέφι για νέους ΑΓΩΝΕΣ σημαντικών αλλαγών στο κτίσιμο της νέας Ελλάδας. Ο ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει να κυβερνήσει αλλά με ένα διαφορετικό «στυλ» με ήθος και ύφος και κυρίως ειλικρίνεια. Στην νέα-μεταπολίτευση που χαράζει αρχίζουμε - οι ψηφοφόροι του «όχι» αλλά και του «ναι» που θα συναινέσουν στο εγχείρημα- από νέα αφετηρία κρατώντας σαν παρακαταθήκη το «χαμόγελο» που έσκασε στα χείλια του Ελληνικού λαού και τους «χορούς» των νέων στο Σύνταγμα μετά το 61,3%. Μόνο που μετά τα «χαμόγελα» και τους «χορούς» πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα αλλά και τις παρωχημένες νοοτροπίες μας και τους εαυτούς μας.

*Ο Γιάννης Καρδαράς είναι Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ. Δικ. Συλλόγου Πειραιά