Τρεις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

mixalaros andrianos sd

του Ανδριανού Μιχάλαρου*

Όσα δεν κατάφεραν τρία καθηλωτικά για την εθνική οικονομία Μνημόνια, κινδυνεύει να το προκαλέσει η ταχύτητα εξέλιξης του στελέχους κορωνοϊού “Covid-19”, το οποίο βρήκε μεν την Ελλάδα καλύτερα προετοιμασμένη από κάθε άλλη φορά, αλλά απειλεί την επιχειρηματικότητα με νέες περιπέτειες. Συγκρίνοντας άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος με σήμερα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι κυβέρνηση, αντιπολίτευση και επιχειρήσεις τήρησαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, επέδειξαν ευήκοα ώτα σε προτάσεις, καθώς και διάθεση για συνέργειες.

Έτσι όμως έγινε η διαχείριση της καραντίνας. Από την πρώτη στιγμή το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς διετύπωσε σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι απόψεις μας για τη διεύρυνση σε ΚΑΔ έγιναν αποδεκτές και η κυβέρνηση επέδειξε ευελιξία και ανοικτά μυαλά όσον αφορά στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προστασία του βιοτεχνικού κόσμου. Επίσης, η πρότασή μας προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιβράβευση των επιχειρήσεων που επιδεικνύουν συνέπεια ως προς την ικανοποίηση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο φαίνεται ότι έχει απασχολήσει και συζητήθηκε στον πυρήνα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τώρα έχουμε μπει σε μια άλλη φάση. Μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί (πολιτική ηγεσία, γραφειοκρατική ιεραρχία των αρμοδίων υπηρεσιών, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων) πώς θα οργανώσουμε συλλογικά την «επόμενη ημέρα».

Ο βιοτεχνικός κόσμος, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι αναμένουν την εξειδίκευση τρων προτάσεων που έχουν κατατεθεί ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους και στη διάρκεια της καραντίνας. Ήδη από τις 24 Απριλίου, το ΒΕΠ έχει διατυπώσει δέσμη προτάσεων για την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων σε εκείνους που έμειναν όρθιοι όχι μόνο στη διάρκεια των Μνημονίων, αλλά και τώρα με την υγειονομική κρίση από την έξαρση του κορωνοϊού “Covid-19”. Οι βιοτεχνίες και οι επαγγελματίες αξίζουν επιβράβευσης διότι είναι κι εκείνοι οι «ήρωες της διπλανής πόρτας», χάρη στους οποίους υπήρξε επάρκεια προϊόντων και παραγωγική δραστηριότητα στο περιθώριο που άφηναν τα μέτρα.

Τα δυσοίωνα οικονομικά δεδομένα

Τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν ευελιξία. Πριν από την υγειονομική κρίση, η έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, προέβλεπε πως η ετήσια παγκόσμια αύξηση του ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 2,4% το 2020 συνολικά, έπειτα από ένα ήδη μέτριο ποσοστό αύξησης της, της τάξεως του 2,9%, το 2019.
Σε νεώτερη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνεται ότι η παραγόμενη οικονομική κρίση του κορωνοϊού πιθανόν να μειώσει το παγκόσμιο εμπόριο έως και κατά το ένα τρίτο! Την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός πιο οδυνηρού χρηματοοικονομικό σοκ συγκριτικά με ό,τι ζήσαμε το 2008. Αν βάλουμε στην εξίσωση και την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αγγίξει το 9,7% στην εκπνοή του έτους, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως κυοφορούνται σοβαρές αλλαγές στη ζωή, τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Μπαίνουμε σε μια φάση παγκόσμιου «στασιμοπληθωρισμού», από τον οποίο θα προκύψουν μεγαλύτερη ανεργία και αναδουλειά.
Στην Ελλάδα που έχει διαμορφωθεί μια ιδιάζουσα κατάσταση στην παραγωγή και στην οικονομία ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε αλλά ως την απειλή που προέκυψε από τον κορωνοϊό, υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι τα ασθενή μέρη του παραγωγικού δυναμικού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο, όπως τα υγιή. Είναι λανθασμένη αντίληψη, όπως η εμμονή με τον τουρισμό (γενικώς και αορίστως) ή με την επίκληση για ξένες επενδύσεις. Όταν η παγκόσμια κρίση κτυπά την πόρτα του σπιτιού μας, καλό είναι να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα.

Πώς πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς έχει σαφή θέση ότι τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν ώστε αφ’ ενός να δίδεται έμφαση στην ελληνική παραγωγή (σ.σ. προκειμένου να ανακοπεί κάθε πιθανότητα κύματος απολύσεων), ενώ αφ’ ετέρου με την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων να προκύψει ένα νέο έθος, ένα νέο «συμβόλαιο» στις σχέσεις Κράτους – Επιχειρήσεων που θα έχει χαρακτηριστικά «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Δεν πιστεύουμε σε «μαγικές σωτηρίες», σε παραμύθια για «λεφτόδεντρα», σε ιδεοληψίες για μια νέα γενιά επιδοματούχων. Αντιθέτως, με νέα επιστολή που αποστέλλουμε στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παραδεχόμαστε ότι στο επόμενο -βραχυπρόθεσμο- διάστημα θα δοκιμαστεί η ικανότητα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, της ραχοκοκκαλιάς της εθνικής οικονομίας, να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές, να αφομοιώσουν γρήγορα νέα τεχνολογία, να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης, να καινοτομήσουν και να σωθούν στο νέο περιβάλλον.
Κάποιος θα σκεφτόταν ότι ζητούνται «χαμηλότοκα δάνεια» ή «επιδοτήσεις. Η απάντηση είναι αρνητική. Η συντριπτική πλειοψηφία από τις 15 χιλιάδες ενεργές επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΠ ζητούμε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να σχεδιάσουμε μαζί έναν οδικό χάρτη ανασύνταξης της εθνικής οικονομίας ενισχύοντας την παραγωγή και τη μεταποίηση.

Εκτός από τη φορολογική και ασφαλιστική επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, συνιστούμε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να συμβαδίσει μαζί μας σε τρεις μεταρρυθμιστικές ενέργειες που θα αλλάξουν κακώς κείμενα που ταλανίζουν το βιοτεχνικό κόσμο εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα:
1. Αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς και αξιοποίηση εργοστασίων που καταρρέουν, έχουν μείνει εγκαταλειμμένα και παραδομένα σε κάθε λογής καταστροφέα. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει άμεσα, ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επίλυση χρόνιων δικαστικών διαμαχών για εργοστασιακές υποδομές σχετικά με τις οποίες τα Επιμελητήρια έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν βιοτεχνίες και να τις μετατρέψουν σε κύτταρα καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
2. Μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Εκπαιδεύσεως από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν αρκεί να λένε ορισμένοι ότι «χρειάζεται διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά». Πρέπει να καταλάβουν το αίτημα της αγοράς να αλλάξει μια κατάσταση που στερεί τεχνίτες από τις επιχειρήσεις εξαιτίας ιδεοληψιών και αγκυλώσεων παρελθόντων δεκαετιών.
Η μεταρρύθμιση που προτείνουμε θα επιτρέψει την πραγματική διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις ενώ θα καθοριστεί με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματική μαθητεία στο αντικείμενο φοίτησης μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας.
3. Δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων σε δημόσιες εκτάσεις έτσι ώστε να δοθεί «φθηνή» γη προς τις επιχειρήσεις αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες επιχειρηματιών και επαγγελματιών, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται “real estate” με όρους πώλησης «πολυτελών διαμερισμάτων» με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετα χρέη και υποχρεώσεις εκείνοι που θέλουν να παράγουν.
Οι οικονομικές εξελίξεις προιωνίζονται ραγδαίες και απ’ όσο φαίνεται, το καλοκαίρι που βρίσκεται επί θύραις δεν θα μας αφήσει περιθώρια για ραστώνη. Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα διότι τα γεγονότα δεν θα επιτρέψουν δικαιολογίες ή δεύτερες ευκαιρίες.

* Ο Ανδριανός Μιχάλαρος είναι πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
* Αναδημοσίευση από το capital.gr

eep logo