Κινδυνεύεις όταν πυροβολείς τυφλά...

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Σαν να μην κρατιόντουσαν με τίποτα, μόλις πέρασε η πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, η αντιπολίτευση άρχισε να πυροβολεί δεξιά και αριστερά. Ο εγκλεισμός φταίει; Η παράνοια βλέποντας τα δημοσκοπικά δεδομένα όχι μίας αλλά δεκάδων δημοσκοπήσεων; Η απουσία στρατηγικής που τους ωθεί να ασκούν κριτική ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει λόγος για να δείξουν ότι κάνουν αντιπολίτευση; Μάλλον όλα μαζί.

Έχω την εντύπωση ότι δίνουν την εικόνα πως βρίσκονται σε μεγάλη τρικυμία και μ΄αυτά που κάνουν, με την τακτική που ακολουθούν μάλλον χάνουν δυνάμεις, παρά κερδίζουν. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν δεκάδες έρευνες κοινής γνώμης που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει 30%-33% των δυνάμεών του (το 10%-12% των δυνάμεών του δηλώνουν μάλιστα ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ) και όλα τα μικρά κόμματα να πιέζονται ασφυκτικά. Η σπασμωδικότητα της αντιπολίτευσης αντιπαρατίθεται στο σχέδιο που δείχνει να έχει η Κυβέρνηση και το αποτέλεσμα της είναι αναμενόμενο.

Ασφαλώς υπάρχει και μία άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Αν για παράδειγμα είχε ξεφύγει η κατάσταση της πανδημίας από την Κυβέρνηση και είχαμε χιλιάδες θύματα όπως στην γειτονική Ιταλία ή την Ισπανία, θα υπήρχαν αυτές οι επιδόσεις όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή θα υπήρχε double score στην διαφορά Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου; Ασφαλώς όχι. Κι όμως ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τους πολίτες και όχι την Κυβέρνηση και τους Επιστήμονες δείχνοντας μεγαλείο μικροψυχίας. Βεβαίως η κοινωνία έδειξε μοναδικά αντανακλαστικά. Ωστόσο αυθόρμητα συμπεριφέρθηκε; Αυτή πήρε απόφαση να αναβληθούν τα Καρναβάλια όταν δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα στην χώρα; Από μόνοι τους οι πολίτες πήραν απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, να κηρυχθεί lock down; Ας αφήσουν κάποιοι τις ανοησίες και το χάιδεμα των πολιτών. Όλοι γνωρίζουν τον ρόλο των έγκαιρων αποφάσεων της Κυβέρνησης και των Επιστημόνων. Όσοι μειώνουν αυτό τον ρόλο, απλά χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Όπως και όταν λένε ανοησίες όπως ότι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα γιατί είχαμε τύχη ή γατί είμαστε απομονωμένη χώρα.

Η ίδια θεώρηση υπάρχει και μπροστά στην Οικονομική κρίση που θα χτυπήσει όλον τον πλανήτη. Κάποιοι δίνουν την αίσθηση ότι διακατέχονται από την παλιά αριστερίστικη αντίληψη ότι έρχεται καταστροφή, άρα εξαθλίωση, άρα οργή του λαού, άρα και πεδίο για αυτούς! Γελιούνται. Γελιούνται πριν απ΄όλα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και όλοι θυμούνται. Θυμούνται την δήθεν υπερήφανη διαπραγμάτευση που μας κόστισε 86 δις. ευρώ, κλείσιμο Τραπεζών, Υπερταμείο και στην συνέχεια ανελέητο χτύπημα της μεσαίας τάξης, φορολογική επιδρομή. Ποιον να πείσουν τώρα με Ζάππεια όσοι σκέφτονταν να ανοίξουν μέχρι και Τραπεζικές Θυρίδες όπως υπερηφάνως δήλωσε και πρόσφατα ο κ. Πολάκης; Έχουν λοιπόν μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας και αυτό επιδεινώνεται όταν καταθέτουν Προγράμματα με δραματικά μειωμένα τα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα όλους να πηγαίνουν τσάμπα διακοπές, σε όλους και να υπάρχει πλήρης εξασφάλιση και μάλιστα αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Μέχρι και το σύνολο των ανέργων θυμήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι, ξεχνώντας πως όταν κυβέρνησαν μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμένους ανέργους έπαιρναν επίδομα. Αυτά μπορούν, αυτά κάνουν. Όμως μη νομίζουν ότι καλύπτουν έδαφος. Εκτός και αν ποντάρουν στην καταστροφή όπως αναφέραμε και στο τι μπορούν να εισπράξουν. Ίσως να ξέχασαν, ότι η δεκαετία της κρίσης ώθησε στην δημιουργία σειράς νέων κομμάτων και δεν αποκλείεται να συμβεί και πάλι εισπράττοντας την όποια οργή υπάρξει, αφήνοντας τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης να περιμένουν.

Το πλέον απαράδεκτο και ασυγχώρητο όμως δείγμα γραφής της αντιπολίτευσης και βασικά της αξιωματικής ήταν η όλη συζήτηση που ξεκίνησε για την δήθεν Τούρκικη εισβολή σε Ελληνικά εδάφη. Ο κύκλος σκανδαλοθηρικές εφημερίδες – ακροδεξιοί πυρήνες και υπερπατριώτες ακόμα και μέσα στην Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ φανέρωσε ότι το ψέμα, ο τυχοδιωκτισμός, η αγωνία να χτυπηθεί η Κυβέρνηση οδηγούν σε επικίνδυνα για την χώρα παιχνίδια και στον διασυρμό. Πρώτον γιατί αποδιδόταν ενδοτικότητα σε μία Κυβέρνηση που έδωσε σκληρό μάθημα πριν δύο μήνες στον Ερντογάν ακριβώς στον Έβρο. Τότε καποιοι αρχικά τουλάχιστον μιλούσαν για τους έρμους μετανάστες που δεν ανοίγει τα σύνορα να περάσουν. Κατηγορούσαν για την επέκταση του φράκτη.Τώρα εμφανίζονταν τιμητές της πατρίδας και των συνόρων. Δεύτερο, γιατί οι ώρες και λίγες μέρες πέρασαν και συνεδρίασε η Επιτροπή της Βουλής στην οποία οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν πλήρως για το τι συνέβη και τι δεν συνέβη. Αν δεν απατώμαι, επικράτησε σιωπή, απόλυτη σιωπή από όσους έσπευσαν να υιοθετήσουν στημένα δημοσιεύματα δείχνοντας ότι δεν έχουν όρια. Πρόκειται για στάση ανεύθυνη, πολύ περισσότερο όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν έχει σχέδιο να προκαλεί, να επιδεικνύει προκλητικότητα και επιθετικότητα , χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Ποιον βοηθούσε άραγε η υιοθέτηση fake news; Ποιον βοηθάει να δημιουργείται μία εικόνα ότι οι πολιτικές δυνάμεις σπαράσσονται στην Ελλάδα για κάτι στημένο έντεχνα;

Η Αντιπολίτευση και βασικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθνικό χρέος να ξανασκεφτεί τι ρόλο θέλει να διαδραματίσει. Αν συνεχίσει με μία από τα ίδια, πρώτος που θα πληγεί θα είναι ο ίδιος και μάλιστα θα πληγεί καθοριστικά. Όλοι τον θυμούνται και ως έξαλλη, λαϊκίστικη αντιπολίτευση , αλλά και ως δήθεν διαφορετική Κυβέρνηση που φόρτωσε την χώρα προβλήματα. Αυτό είναι μία αρνητική παρακαταθήκη που θα τον συνοδεύει για καιρό. Αν συνεχίσει με μία άρνηση ορθολογικοποίησης του πολιτικού του λόγου και της τακτικής του, θα έχει πολλά, μα πάρα πολλά προβλήματα....