Καμμένες ψυχές η τέρψη μας!

koutroumanos leonidas

του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μονοπωλείται από την υπόθεση της επίθεσης από μία γυναίκα σε μία άλλη γυναίκα με βιτριόλι στο πρόσωπο. Ο τύπος αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαρκώς προωθούν στην δημοσιότητα στοιχεία και λεπτομέρειες, όχι μόνο από αυτή καθαυτή την στιγμή της επίθεσης αλλά και από την συνολική δράση της επιτιθέμενης, το πως προπαρασκεύασε την εγκληματική αυτή ενέργεια, αλλά και το πώς συμπεριφέρθηκε και κινήθηκε τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν την επίθεση, μέχρι και την σύλληψη της.

Προφανώς και μία τέτοια περίπτωση, επίθεσης και εκδήλωσης ερωτικού πάθους, είναι λογικό να ενεργοποιεί τα ηθικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. Και είναι επίσης φυσικό και επόμενο να απασχολήσει έντονα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν πρόκειται για εξωγήινους, αφορά δύο γυναίκες που τους χώρισε μία ερωτική αντιζηλία. Τούτο προκύπτει, εξ όσων έχουν διαρρεύσει αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία, όπου δύο άνθρωποι, ο θύτης και το θύμα στιγματίστηκαν δια βίου και κατ΄ουσίαν αποδομήθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.
Και ενώ η ποινική δίωξη και η ανάκριση για την διακρίβωση και διαλεύκανση όλων των πτυχών της απεχθούς αυτής πράξης βρίσκεται εν εξελίξει, η δε θύτρια ήδη κρίθηκε προφυλακιστέα, με άλλα λόγια ενώ η διαδικασία που προβλέπεται έχει κινηθεί, ολοένα και περισσότερες πληροφορίες διαρρέουν και διοχετεύονται προς τα Μέσα. Όσο το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, κατακλυζόμαστε καθημερινά από λεπτομέρειες, που πολλές φορές, όπως είναι επόμενο, ελέγχονται ιδιαίτερα για την ακρίβεια τους. Πληροφορίες που αφορούν την θύτρια, το θύμα, τον φερόμενο ως «μήλον της έριδος» 40χρονο άντρα και κάθε τι που αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση.

Εγκληματικές πράξεις όμως παρόμοιας έντασης και απαξίας λαμβάνουν χώρα καθημερινά και ουδόλως λαμβάνουν την έκταση αυτή από πλευράς δημοσιότητας. Το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα εδώ και ένα μήνα. Καθημερινά υπάρχουν αναφορές σε όλα τα μέσα για κάθε λεπτομέρεια του περιστατικού. Τούτος ο βομβαρδισμός πληροφόρησης, ακόμα και με διάχυση πληροφοριών μέσα από την ποινική δικογραφία, κάτι που συμβαίνει συχνότατα σε υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, αποτελεί αρχικά όνειδος για τον νομικό μας πολιτισμό.

Πρέπει κάποτε να γίνει κατανοητό ότι μία ποινική υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης είναι θεσμοθετημένα απόλυτα μυστική. Αλλά επιπρόσθετα, ίσως θα πρέπει να επανεξεταστεί τι σημαίνει πληροφόρηση, που εκκινεί και που σταματά η ανάγκη δημοσιοποίησης μίας τραγωδίας, που έχει αφήσει πίσω της δύο καμένες ζωές. Στην ιστορία αυτή ένα πρόσωπο και δύο ψυχές παραμορφώθηκαν. Το πρόσωπο ίσως μέσα από την εξελιγμένη Ιατρική να αναδομηθεί κάποτε, έστω και μερικά. Οι ψυχές όμως;

eep logo