Ν.Ορφανός: Να αξιοποιηθεί το κτίριο «Κεράνη»

kerani ktirio thivon

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο Βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β’ Πειραιά) σχετικά με το κτίριο της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗ».
Το κτίριο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Θηβών, έχει έκταση 42.300 τ.μ και πουλήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία «Εθνική Πανγαία», με τη διαδικασία sale and lease back, διάρκειας 20 ετών, στο πέρας της οποίας η κυριότητα του κτιρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο. Μέχρι τότε το δημόσιο καλείται να καταβάλει στην εταιρεία μηνιαίο μίσθωμα ακόμη και αν το κτίριο παραμένει κενό.
Το εν λόγω κτίριο ενώ έχει στο παρελθόν ανακαινιστεί προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες κάποιου υπουργείου παραμένει ακατοίκητο,καθώς οι διαδικασίες μετεγκατάστασης πάντα μπλοκάρονται και η μεταφορά ματαιώνεται.
Είναι γνωστό πως το δημόσιο καταβάλλει υπέρογκα ενοίκια για πολλούς χώρους που νοικιάζει προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Η αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου, το οποίο το κράτος υποχρεούται λόγω της σύμβασης, έτσι κι’ αλλιώς, να πληρώνει θα εξοικονομούσε αφ’ ενός χρήματα και αφ’ ετέρου θα έδινε το στίγμα ενός κράτους που περιορίζει τις δαπάνες του σεβόμενο την οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης με θέμα:
Επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης του κτιρίου Κεράνης για εξοικονόμηση πόρων
«To ιστορικό κτίριο της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗ», που βρίσκεται στην περιφέρεια του Πειραιά επί της Λεωφόρου Θηβών, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο ενώ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ πουλήθηκε το 2014 μαζί με άλλα 13 κτίρια στην εταιρεία «Εθνική Πανγαία» αντί 115,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τη σύμβαση το κτίριο πουλήθηκε με τη διαδικασία saleandlease-back, διάρκειας 20 ετών, στο πέρας της οποίας η κυριότητα του κτιρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο. Έως τότε, είναι ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών να βρει έναν εκμισθωτή που θα καταβάλλει το μηνιαίο μίσθωμα στον νέο ιδιοκτήτη.
Η πώληση πραγματοποιήθηκε στη λογική της μεταστέγασης στο εν λόγω κτίριο κάποιας δημόσιας υπηρεσίας προκειμένου να εξοικονομηθούν τα ανάλογα χρήματα των αντίστοιχων μισθωμάτων, αφού η σύμβαση επιβάλλει στο δημόσιο να καταβάλλει το ετήσιο τίμημα ακόμη και αν στο κτίριο δεν στεγάζεται καμία υπηρεσία.
Είναι γνωστό πως στο παρελθόν, στο κτίριο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ έχουν γίνει επισκευές προκειμένου να μεταφερθεί εκεί είτε το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε το ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε το ΥΠΟΙΚ, είτε το ΥΠΑΑΤ ή ακόμη και τα Δικαστήρια Πειραιά. Δυστυχώς όμως καμία διαδικασία μετακόμισης δεν ολοκληρώθηκε κυρίως λόγω των αντιδράσεων των υπαλλήλων.
Σήμερα παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και ενώ για τα κτίρια πολλών υπουργείων το δημόσιο καταβάλλει υπέρογκα μισθώματα το κτίριο της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ παραμένει κενό.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
1) Πόσο ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο από το γεγονός της μη κατοίκησης και της μη ουσιαστικής αξιοποίησης των κτιρίων της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗ;
2) Υπάρχει προγραμματισμός για την αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου μέσω της μεταφοράς υπηρεσιών κάποιου υπουργείου; Αν ναι, πότε υπολογίζεται να γίνει η μεταφορά και ποιο θα είναι το όφελος για το ελληνικό δημόσιο;
3) Πόσο στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο η συντήρηση και η αποκατάσταση ζημιών στο κτίριο;»