Μετά την συμφωνία με τους εταίρους...

benetos

Του Γεωργίου Μπενέτου*

Η χώρα μας έφθασε στο χείλος του γκρεμού και η πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη, φαντάζει με το «κλαράκι» που μας κρατά για να μην πέσουμε.
Επειδή λοιπόν τα ψέματα τελείωσαν και το έχουμε πιστεύω καταλάβει όλοι το τελευταίο διάστημα με τον πιο σκληρό τρόπο (κλειστές τράπεζες – capital controls), ο μόνος δρόμος κατά την άποψή μου να μπορέσουμε να σώσουμε την πατρίδα μας, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας.
Της νοοτροπίας του παράγω λιγότερα, εισάγω και καταναλώνω περισσότερα, νομοθετώ υπέρμετρα και τηρώ ελάχιστα, εναλλάσσω πολύ συχνά πολιτικές και πρόσωπα σε κρίσιμα για την οικονομία πόστα, σχεδιάζω πρόσκαιρα & «πυροσβεστικά» και καθόλου μεσομακροπρόθεσμα & αναπτυξιακά.
Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι για να μειωθεί το Δημόσιο χρέος (εκτός από την μέθοδο του «κουρέματος»), θα πρέπει να υπάρξουν πρακτικές πλεονασματικών προϋπολογισμών και ισολογισμών, οι οποίες και θα δημιουργηθούν κυρίως από την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας.
Έχουμε καλή πρωτογενή παραγωγή με ποιοτικά προϊόντα.
Διαθέτουμε καλή τουριστική παροχή υπηρεσιών, εξαιρετική ναυτιλία και εφοπλισμό.
Στο μόνο που κατά την γνώμη μου υστερούμε, είναι ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, κατά πολλούς ο συνδετικός κρίκος των άλλων δύο.
Όταν η οικονομία μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και μηχανημάτων, ακόμη και για το πιο απλό, δηλαδή την παρασκευή ψωμιού, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος του κενού.
Ακόμη περισσότερο, όταν για να φιλοξενήσουμε μια ομάδα τουριστών, πρέπει να δαπανήσουμε π.χ. για εισαγωγή μέσων μεταφοράς και παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών παραμονής τους, αντιλαμβανόμαστε τον πλούτο που φεύγει από τα χέρια μας.
Και μιας και μιλάμε για τουρισμό, η χώρα μας διαθέτει μια πλειστάδα νησιών, αξιόλογων και δημοφιλών παγκόσμιων προορισμών.
Γιατί αυτά τα νησιά να μην είναι αυτάρκη, όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από την θάλασσα που τα περιβρέχει, τον άνεμο που τα «χτυπά» για αρκετές μέρες και τον ήλιο που τα αγκαλιάζει σχεδόν όλο τον χρόνο;
Επίσης γιατί αυτά τα νησιά να μην μπορούν να παράγουν και να επεξεργάζονται επαρκώς προϊόντα γης και θάλασσας, καλύπτοντας πρώτα τις ανάγκες στον τουρισμό και δίνοντας εργασία στους κατοίκους σε ετήσια βάση;
Έχουμε ήδη αρκετά και μπορούμε να παράγουμε και πολλά περισσότερα προϊόντα αγροτικής γης, άριστης βιολογικής και διατροφικής αξίας, τα οποία μπορούν να καταστούν και θέλγητρα προσέλκυσης τουριστών και επισκεπτών, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και τον τουρισμό της περιοχής τους.
Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής, διαχρονικά ήταν ο τροφοδότης της οικονομίας αρκετών περιοχών της Ελλάδας και γενεσιουργός αιτία για την ανάπτυξη στην εγγύτερη περιοχή μονάδων μεταποίησης και εμπορίου.
Τα τελευταία 20 – 25 χρόνια, ιδίως στα νησιά, αρκετοί επέλεξαν την εγκατάλειψη της γεωργίας, της αλιείας, πολύ περισσότερο δε της μεταποίησης και επιδόθηκαν στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Ο νησιωτικός τουρισμός όμως δίνει απασχόληση το πολύ 3 – 4 μήνες το χρόνο.
Το υπόλοιπο διάστημα επιβάλλεται τη σημερινή εποχή και εναλλακτική πηγή εισοδήματος των κατοίκων.
Επιπρόσθετα, γιατί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας να μην λειτουργήσουν και αυτούς τους 3 μήνες, ως τοπικοί προμηθευτές προϊόντων που θα καταναλωθούν στον τουρισμό, δίνοντας μια μορφή αυτάρκειας στην κατά περιοχή νησιωτική οικονομική πραγματικότητα;
Τέλος, η δραστηριοποίηση και εκτός τουριστικού τομέα, βοηθά και την κοινωνική συνοχή, κρατώντας το εργατικό δυναμικό στον τόπο του, προσφέροντας και εναλλακτικές μορφές απασχόλησης.
Είναι άραγε τόσο δύσκολο να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μια ενιαία αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, με φορολογικά κίνητρα επενδύσεων, σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τήρηση των περιβαλλοντικών όρων άσκησης της επιχειρηματικότητας;
Και δύσκολο να είναι να συμφωνήσουμε, πρέπει να πιεστούμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι η τελευταία μας ευκαιρία πριν «υπογράψουμε» την καταδίκη και χρεοκοπία της χώρας εντός ευρώ πια.

* Ο Γεώργιος Μπενέτος είναι Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Ε.Π.) & Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης (Insuleur)

Pin It