Ήρθε η ώρα νέων πρωτοβουλιών και κινήσεων

zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη*

Με αφορμή δελτίο τύπου του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας για συνάντηση με τον νέο Υπουργό ΠΑΠΕΝ για τον χώρο των Λιπασμάτων

Από Δελτίο Τύπου του Δήμου πληροφορήθηκα ως Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής Παράταξης ,ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου με τον νέο Υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Π. Σκουρλέτη για τα θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στον χώρο της Ανάπλασης του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων . Δυστυχώς , περισσότερο θορυβήθηκα ,παρά ένοιωσα σιγουριά για την πορεία αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν στον χώρο.

Να είμαι σαφής . Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται: «Ο Υπουργός, κ. Σκουρλέτης, τόνισε ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου παραμένει ιδιαίτερα «θερμό» για το ζήτημα της ανάπλασης της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας και ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να ενημερώνονται. Οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείο αναμένονται από αρχές Σεπτέμβρη.» Η αναφορά αυτή είναι μέσα στην γενικότητά της θετική ,όμως προκαλεί εύλογες ανησυχίες .Αυτό γιατί :

- Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία και του τότε Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ.Π.Λαφαζάνη όπου καταλήξαμε σε σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα ( δεν το ψήφισαν οι σύμβουλοι της Λ.Α.Σ ) .Αιχμή του ενδιαφέροντος ήταν να προωθηθεί άμεσα τροπολογία στις διατάξεις του Ν.4277/14 που άνοιγαν τον δρόμο μετατροπής της περιοχής σε ζώνη βιομηχανικών χρήσεων ,αφού δημιουργούσαν τον κίνδυνο επιστροφής στο παρελθόν και υποβάθμισης της περιοχής. Ο κ.Π.Λαφαζάνης δεσμεύτηκε τότε ότι θα την προωθήσει άμεσα .

- Τον Απρίλιο πληροφορηθήκαμε ότι πράγματι κατατέθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία. Μάλιστα ως « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » βγάλαμε ανακοίνωση με την οποία συγχαίραμε τον τότε Υπουργό για την νομοθετική του πρωτοβουλία .
- Πριν λίγο διάστημα ( τέλη Μαίου ) , συναντηθήκαμε ως φορείς και συλλογικότητες και πάλι με τον π. Υπουργό και ενημερωθήκαμε ότι η καθυστέρηση ψήφισης αυτής της τροπολογίας δεν έθετε κάτι σε αμφισβήτηση αλλά αφορούσε στην μεθοδολογία του νομοθετικού έργου στην Βουλή.Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ.Λαφαζάνης ήταν απόλυτα ειλικρινής και από αυτή την συνάντηση έφυγα πεισμένος ότι είναι θέμα λίγου χρόνου ακόμα να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα.

- Τώρα , πληροφορούμαι από το Δελτίο Τύπου ότι ο κ.Π.Σκουρλέτης έχει « θερμό ενδιαφέρον » και ουσιαστικά θα κοιτάξει το θέμα από …Σεπτέμβριο ! Συγγνώμη , αλλά δεν καταλαβαίνω τι κοιτάει και γιατί το θέμα πάει στο μέλλον .Δεν γίνεται κατανοητό ότι η παράταση ισχύος των επίμαχων διατάξεων δημιουργεί κινδύνους για την χρήση εκτάσεων για βιομηχανικές χρήσεις ; Γιατί περνάει έτσι ο χρόνος ; Γιατί συμπληρώνονται 6-7 μήνες από τότε που διαπιστώθηκε ότι Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος διαμορφώνουν πια κοινή άποψη και ακόμα δεν έχει περάσει μια απλή τροπολογία ; Τι θα μελετηθεί πάλι ; Και αν το Σεπτέμβριο ,Οκτώβριο γίνουν , όπως φημολογείται , εκλογές για πότε βλέπουν να ψηφίζεται η τροπολογία ; ΛΥΠΑΜΑΙ , ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ΟΤΙ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ , ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΟΡΕΞΕΙΣ ΟΣΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ .

Ανησυχώ όμως και για άλλους λόγους .Από το Δελτίο Τύπου φαίνεται ,ότι δεν ήταν παρών στην συνάντηση ο…Δήμαρχος !!! Είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια συνάντηση ,να είναι παρών ο Υπουργός και να λείπει ο Δήμαρχος ,όταν είναι να συζητηθεί ένα μείζον θέμα για την ζωή μας και για το μέλλον της περιοχής ; Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε μια ευρεία συναίνεση παρατάξεων και κινημάτων για το μέλλον της περιοχής .Είναι δυνατόν να μένουν στην απέξω και να μην καλούνται σε μια τέτοια συνάντηση ; Πάντα και από όλους τους Δημάρχους , υπήρχαν ευρείες αντιπροσωπείες όταν πραγματοποιούνταν συναντήσεις για κορυφαία θέματα ( ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ κ.α ) .Γιατί δεν βλέπει ως θετικό την δημιουργία μιας τέτοιας συμπαράταξης ο κ. Δήμαρχος που υποτίθεται ότι πιστεύει και στην λαική συμμετοχή ; Γιατί απέρριψε την πρόταση της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » για μόνιμη επιτροπή για την Ανάπλαση των Λιπασμάτων;

Λυπάμαι, αλλά έτσι « δεν γίνονται δουλιές » .Με αντιλήψεις αποκλεισμού δεν προωθούνται με μεθοδικότητα, ενότητα ,αποτελεσματικότητα οι υποθέσεις του Δήμου. Καλούμε τον κ. Βρεττάκο να το ξανασκεφτεί .Εμείς πάντως ως « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ » θα επαναφέρουμε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την μια για την συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής για τα Λιπάσματα και από την άλλη συμμετέχοντας στα κινήματα για μια ανθρώπινη Ανάπλαση θα κοιτάξουμε να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε πρώτη φάση να προωθήσει την τροπολογία ,πριν γίνει « γεφύρι της Άρτας ».

Ήρθε η ώρα νέων πρωτοβουλιών και κινήσεων …

* Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Pin It

eep logo