Πρώτα η υγεία!

savvas athanasiou

του Σάββα Αθανασίου

Διαβάζοντας διάφορα σχόλια συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας, που είχαν την ατυχία να κολλήσουν τον κορωνοϊό, αλλά και συνομιλώντας με ορισμένους από αυτούς, διαπίστωσα ότι βίωσαν και βιώνουν την αδιαφορία των κρατικών αρχών και πολλές φορές και την εχθρότητα ορισμένων ανθρώπων.

Η πίκρα που βγάζουν αυτοί οι συμπολίτες μας, είναι δικαιολογημένη και για αυτό και εξεγείρομαι και αδιαφορώ για αυτούς που λένε ότι τους κούρασα με την επιμονή μου για τα θέματα του κέντρου υγείας Γαλατά, για την αδράνεια της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο, που έχει συνεδριάσει μία φορά σε 16 μήνες, που ο Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων δεν έχει υποστηρικτική δομή αλληλεγγύης για αυτούς τους ανθρώπους, που ούτε μία φορά δεν τους πήραν τηλέφωνο, να τους ρωτήσουν αν χρειάζονται γιατρό, τρόφιμα, ψυχολογική υποστήριξη.
Που αρνούνται να τους κάνουν τεστ αλλά και στους συγγενείς τους και υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε γειτονικά Κέντρα Υγείας ή ακόμα και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Δεν είναι δυνατόν, η κοινωνία μας να αδιαφορεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό και να περιφρονεί τους αυτονόητους κανόνες ανθρώπινης συμπεριφοράς και αλληλεγγύης. Λες και ο ιός θα χτυπήσει τους "άλλους", όχι εμάς και τα μέλη των οικογενειών μας.
Θέσαμε στο προηγούμενο το θέμα του Κέντρου Υγείας Γαλατά, εκτός ημερήσιας διάταξης, έγινε η συζήτηση, αλλά στο τέλος διακόπηκε η τηλεδιάσκεψη και δεν προλάβαμε να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ενώ ήλπιζα, ότι αυτό που ζητήσαμε, στο επόμενο συμβούλιο θα έχει αποκλειστικό θέμα τα ζητήματα υγείας της περιοχής, πήρα την πρόσκληση για σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και διάβασα ότι το θέμα αυτό είναι τελευταίο, ενώ τα πρώτα 20 περίπου θέματα είναι διαγραφές τελών ύδρευσης.

Πραγματικά απορώ με αυτή την κατάσταση. Σε μια περίοδο που έχουμε αυξανόμενα κρούσματα στην περιοχή, υποφέρουν μόνοι τους συμπολίτες μας στα σπίτια τους χωρίς καμία βοήθεια, ο δήμαρχος και οι συνεργάτες τους μας βάζουν να συζητήσουμε διαγραφές τελών ύδρευσης.

Είναι επιτακτική ανάγκη και άμεσα:
1. Να συγκληθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο με το θέμα του Κέντρου Υγείας Γαλατά και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
2. Να συγκληθεί αμέσως μετά η Τοπική Πολιτική Προστασία για να καταρτίσει το πλάνο για το πως πρέπει να κινηθούμε μέσα σε αυτές τις αντίξοες για όλους συνθήκες.
3. Να συγκροτηθεί η Υποστηρικτική Δομή Αλληλεγγύης του Δήμου και να πλαισιωθεί με εθελοντές.
4. Να υπάρχει σε 24ωρη βάση ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για άμεση επικοινωνία των πολιτών με το Δήμο για παροχή συμβουλών και βοήθειας.
5. Να μοιρασθούν δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά.
6. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού.
7. Να γίνει ενημέρωση σε όλους τους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες ότι πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά και να εξασφαλιστεί αντίστοιχος αριθμός εμβολίων που θα γίνονται με ευθύνη του Κέντρου Υγείας Γαλατά για να μην ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
8. Να γίνει κινητοποίηση ώστε η κεντρική διοίκηση να κατανοήσει τις ανάγκες που έχουμε στα θέματα υγείας και να προσλάβει στο Κέντρο Υγείας ειδικευμένους γιατρούς και αγροτικούς γιατρούς.
9. Να αξιοποιηθεί κάθε πρόταση που θα διατυπωθεί για την βελτίωση της περίθαλψης και της υγείας των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων.

eep logo