Παρέμβαση για το μεταναστευτικό

metanastes ploio

του Νότη Μαριά*

"Η Ελλάδα δεν αντέχει πλέον άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες". Αυτή την κραυγή αγωνίας των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε με διαδοχικές μας παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.
Εκεί όπου εδώ και ένα χρόνο προειδοποιούσαμε σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μια «νέα Λαμπεντούζα».
Γι’ αυτό και απαιτούσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολύχρονες πολεμικές συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική έχουν δημιουργήσει μία τεράστια αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι άμαχοι των εμπόλεμων περιοχών εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους.
Οι ευθύνες της Δύσης για την εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι τεράστιες. Με την πολιτική της όξυνε τις θρησκευτικές και άλλες αντιθέσεις σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, δρομολόγησε πολεμικές συγκρούσεις, υπέθαλψε εσωτερικές διαμάχες και εμφυλίους πολέμους, βομβάρδισε περιοχές και έκανε πολέμους.
Επιπλέον ασκώντας μια νέο-αποικιακή πολιτική η Δύση συνέχισε την οικονομική αφαίμαξη των περιοχών αυτών, εκμεταλλεύτηκε και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές αντί πινακίου φακής και έσπειρε τη φτώχεια και την ανεργία.
Η παραπάνω λοιπόν πολεμική και εκμεταλλευτική οικονομική δράση της Δύσης δημιούργησε τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
Και είναι προφανές ότι οι ροές αυτές θα βαίνουν εντεινόμενες όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Συρία και οι ένοπλες συγκρούσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και στη Λιβύη. Από τις χώρες αυτές άλλωστε προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων (Le Soir 18/6/2015, σελ. 10).
Επομένως βασικός στόχος της πολιτικής μας και για τους παραπάνω λόγους πρέπει να είναι η αποκατάσταση της Ειρήνης στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική.
Και στο πεδίο αυτό η Ελλάδα και η Ε.Ε. οφείλουν να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες.
Καθώς όμως αυτή η προοπτική φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη και απόμακρη θα πρέπει ταυτόχρονα να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες αναλύουμε παρακάτω.

Μέρκελ και προσφυγικό brain drain

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες κατέκλυζαν τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, η Μέρκελ φορώντας την λεοντή της δήθεν φιλανθρωπίας πρόσφερε απλόχερη φιλοξενία σε πάνω από 800.000 πρόσφυγες.
Οι λόγοι που οδήγησαν τη Γερμανία σε μονομερή αναστολή του Δουβλίνου ΙΙΙ είναι προφανείς και έχουν σχέση με τις ευρύτερες επιδιώξεις του Βερολίνου.
Καταρχάς η Μέρκελ αλλά και η Γερμανία συνολικότερα θέλουν να αποκαταστήσουν το δήθεν ηθικό τους κύρος το οποίο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά τη σκληρή, κυνική και απάνθρωπη στάση που κράτησαν απέναντι στην Ελλάδα (International N.Y. Times 2/9/2015, σελ 1).
Στάση η οποία έδειξε το πραγματικό πρόσωπο του Βερολίνου και ανέδειξε τη νεοαποικιακή γερμανική πολιτική.
Αποκαθιστώντας το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο της η Γερμανία μέσω της υποδοχής 800.000 και πλέον προσφύγων δρομολογεί ταυτόχρονα και την επίλυση του δημογραφικού της προβλήματος.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η Γερμανία σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Βρετανία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα υπογεννητικότητας τα οποία θα αρχίσουν να είναι εμφανή στις προσεχείς δεκαετίες (International N.Y. Times 2/9/2015, σελ 4).
Βεβαίως η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί όποιον κι όποιον αλλά μόνο όσους πρόσφυγες είναι μορφωμένοι (Le Monde 4/9/2015, σελ. 14) και διαθέτουν αυξημένες δεξιότητες καλύπτοντας έτσι τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και σε νέους επιστήμονες.
Πρόκειται για μια νέου τύπου αφαίμαξη εγκεφάλων, ένα σύγχρονο προσφυγικό brain drain.
Και φυσικά η Γερμανία αφού επιλέξει όσους και όποιους πρόσφυγες επιθυμεί θα αφήσει τους υπόλοιπους πεσκέσι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και των Βαλκανίων.
Επίσης με την αύξηση του εργατικού της δυναμικού μέσω των χιλιάδων προσφύγων το Βερολίνο δρομολογεί την επιπλέον χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος της γερασμένης γερμανικής κοινωνίας.
Για τους λόγους αυτούς άλλωστε και η Μέρκελ τάσσεται στο πλευρό του Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων.
Μια πρόταση η οποία ενώ σε πρώτη φάση συμβάλλει στη μετακίνηση 65.000 προσφύγων από την Ελλάδα (Η Ναυτεμπορική 10.9.2015, σελ. 1), μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει κίνητρο στα τρία και πλέον εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να κατακλύσουν την Ευρώπη, φυσικά μέσω Ελλάδας.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης μέχρι 7.9.2015 στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου έχουν καταφτάσει 256.400 άτομα έναντι 119.600 στην Ιταλία και 2.160 στην Ισπανία (Η Ναυτεμπορική 10.9.2015, σελ. 25) .
Μάλιστα με βάση επίσημα στοιχεία, ο αντίστοιχος αριθμός για όλο το 2014 ήταν 77.163 και για όλη τη διάρκεια του 2013, 43.002.

Τα τούρκικα δουλεμπορικά κυκλώματα

Τα τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα διοχετεύονται μέσω της Τουρκίας από τα διάφορα τουρκικά δουλεμπορικά κυκλώματα τα οποία λειτουργούν υπό την ανοχή και με τις ευλογίες του βαθέως κράτους της Τουρκίας, όπως άλλωστε αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η αντιπολιτευόμενη Χουριέτ στις 29.5.2015.
Επιπροσθέτως, η Τουρκία αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχει συνάψει με την Ελλάδα.
Έτσι σύμφωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2015 υποβλήθηκαν 443 αιτήματα για επανεισδοχή 6.382 ατόμων και παραδόθηκαν 2!!!

Εθνική πολιτική για το μεταναστευτικό.

Ενόψει όλων των παραπάνω απαιτείται η συγκρότηση μιας εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που να βασίζεται σε πρώτη φάση στους παρακάτω άξονες που αναλύσαμε ήδη στις παρεμβάσεις μας στην Ευρωβουλή.
1.Κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙΙ που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.
2.Εφαρμογή της ρήτρας κατανομής όλων των προσφύγων και των παρανόμων μεταναστών σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μόνο 160.000 προσφύγων όπως προτείνει ο Γιούνκερ. Η κατανομή αυτή πρέπει να γίνει με βάση το ΑΕΠ, την έκταση και τον πληθυσμό κάθε χώρας της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας.
3.Λήψη μέτρων εκ μέρους της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας η οποία στηρίζει και καθοδηγεί τα δουλεμπορικά κυκλώματα.
4.Γενναία αύξηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την Ελλάδα μια και τα ποσά που έχουν μέχρι σήμερα προβλεφθεί ενόψει και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ψίχουλα.
5.Ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική.

*Ο Νότης Μαριάς είναι Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης