Η αγωνία των επιχειρήσεων για τον κίνδυνο πτωχεύσεων

korkidis vasilis new

του Βασίλη Κορκίδη

Η Κομισιόν και τα εθνικά κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία προετοιμάζονται πλέον για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ο προβληματισμός στρέφεται στη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης και στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πρωτοφανούς εκτίναξης των πτωχεύσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών έκαναν μια πρώτη εκτίμηση του κινδύνου εκτίναξης των χρεοκοπιών επιχειρήσεων στις χώρες τους. Ταυτόχρονα συζήτησαν για το πότε θα είναι σε θέση οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ εξέτασαν σειρά μέτρων και πολιτικών που σχεδιάζονται προκειμένου να αποφευχθούν χρεοκοπίες βιώσιμων επιχειρήσεων. Η αγωνία των χειμαζομένων από την πανδημία επιχειρήσεων αφορά στα μέτρα στήριξης, τα οποία δεν είναι εφικτό να έχουν ημερομηνία λήξης πριν από το τέλος του 2021. Πέρα από την κατάρρευση της ζήτησης, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ελλείψεις στην προμήθεια εξοπλισμού και κυρίως την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών δαπανών. Αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, που προκύπτουν από τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες στους χώρους εργασίας. Οπως ανέφερε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η παράταση των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης. Επίσης τόνισε ότι η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά από τον τουρισμό. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και τη σημασία της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Αναφορικά με το σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο χρόνο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν, με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές, στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται η επιδότηση των παγίων δαπανών λειτουργίας των επιχειρήσεων, η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει το μέτρο της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», που απευθύνθηκαν ουσιαστικά σε επιχειρήσεις που είτε παραμένουν κλειστές, είτε έχουν σημαντική μείωση του τζίρου τους. Η αγωνία της αγοράς και της κυβέρνησης, επί του παρόντος, είναι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, που όσο παραμένει κλειστό δημιουργεί εβδομαδιαίες απώλειες 500 εκ. ευρώ και μηνιαίο δημοσιονομικό κόστος 2 δις ευρώ. Σημειωτέον, πως η αγωνία της πτώχευσης δεν περιορίζεται μόνο στις βαριά πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά μοιράζεται στις συνεργαζόμενες, σε δημόσιο και τράπεζες. Η κανονική λειτουργία του λιανεμπορίου, όταν βεβαίως επιτραπεί, με μόνο περιορισμό ένα SMS, σε συνδυασμό με τη παράταση των εκπτώσεων μέχρι τέλος Μαρτίου είναι μια σωστή απόφαση, αφού σίγουρα θα δώσει ανάσα, τόσο στην αγορά, όσο και στο οικονομικό επιτελείο.

Η συνέντευξη μου στην εβδομαδιαία Ναυτιλιακή Εφημερίδα "Maritime Economies" - Αφιέρωμα "Women of influence 2021":

-Πώς έχει διαμορφωθεί στις επιχειρήσεις η παρούσα κατάσταση λόγω COVID-19, καθώς και ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον;

Θεωρώ πολύ παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις, αλλά σίγουρα θα υπάρξει ανάκαμψη σε όλους τους τομείς του χώρου της ναυτιλίας με το τέλος της πανδημίας, όπως γίνεται πάντα και όπως ιστορικά διαρκώς επαληθεύεται…
Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι εξ αιτίας της πανδημίας του COVID-19 που έχει κλονίσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο, έχει πληγεί πολλαπλά και η Ναυτιλία. Καθώς δε η κρίση της πανδημίας συνεχώς επιδεινώνεται και οι αρνητικές επιπτώσεις διογκώνονται, τόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες όσο και οι συναφείς επιχειρήσεις επηρεάζονται και μάλιστα σε βαθμό που η έκτασή του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως. Είναι όμως δεδομένη η επιδείνωση της ναυλαγοράς και η κάθετη πτώση των ναύλων για ορισμένες κατηγορίες πλοίων, καθώς και η σημαντική μείωση των μεταφορικών υπηρεσιών. Άμεσο ζητούμενο λοιπόν είναι, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Η παρούσα κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα ανάκαμψης που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και την ανάκαμψη και βιωσιμότητά τους μόλις αυτή τελειώσει. Είναι πια καιρός, μέσα στη δίνη της πανδημίας, να αναγνωρισθεί απ’ όλους η προσφορά της ναυτιλίας και των ανθρώπων της και να τύχουν της αναγνώρισης και της υποστήριξης που τους αρμόζουν.

-Πιστεύετε ότι στην εποχή μας, οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν και σε επιχειρήσεις που ηγούνται μόνο άνδρες;

Είναι απόλυτη πεποίθησή μου, ότι το φύλο δεν είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία ενός ηγετικού στελέχους σε οποιονδήποτε επιχειρηματικό τομέα, ακόμα και αν σε αυτόν δραστηριοποιούνται μέχρι τώρα, μόνον άνδρες. Οι αξίες, οι στόχοι, η επιμονή, η προσήλωση και η σκληρή δουλειά, είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα ηγετικό στέλεχος να ξεχωρίζει και αυτά τα προσόντα δεν καθορίζονται από το φύλο, ή έστω μόνο από αυτό.

Ο χώρος του Επιχειρείν και ιδιαίτερα αυτός της Ναυτιλίας, παρ’ όλο που συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολος, ανταγωνιστικός, υψηλού ρίσκου και ανδροκρατούμενος, έχει αφήσει στην γυναίκα που διαθέτει γνώσεις, επιμονή και θέληση, τον χώρο και την δυνατότητα να διακριθεί. Πεποίθησή μου άλλωστε είναι, ότι οι ικανότητες και τα ταλέντα που χαρακτηρίζουν γυναίκες και άνδρες, είναι αλληλοσυμπληρούμενα και όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
Αυτά που απαιτεί η Ναυτιλία και εν γένει ο Επιχειρηματικός στίβος, είναι κατάρτιση, μεγάλη αποφασιστικότητα, αντοχή, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα και αγωνιστική διάθεση. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν όσους δραστηριοποιούντα και διακρίνονται στην Ναυτιλία, ανεξαρτήτως φύλου!

-Ποια η θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία;

Η θέση της γυναίκας στην εποχή μας, έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Μια γυναίκα έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να συνδυάσει σπουδές, εργασία, επιχειρηματική ανέλιξη και οικογένεια χωρίς αυτός ο συνδυασμός να «φαντάζει» ουτοπικός. Σήμερα, μια γυναίκα μπορεί να διακριθεί στον Επιχειρηματικό τομέα, στις Επιστήμες, τις Τέχνες και τα Γράμματα, στον Αθλητισμό, στην Πολιτική, παντού!

Το γεγονός δε, ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης που μέχρι τώρα θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικά, ενισχύουν την προσδοκία της «ίσης αντιμετώπισης». Βέβαια, παρά το αισιόδοξο αυτό κλίμα, συχνά επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις που διατείνονται, ότι σε μια κοινωνία που συνεχίζει να είναι ανδροκρατούμενη, η θέση της γυναίκας παραμένει υπό κρίση και η ίση αντιμετώπιση γυναικών και ανδρών σε όλο το κοινωνικό φάσμα, απαιτεί ακόμη εργασία και επιμονή.

Πιστεύω ότι τα κοινωνικά στερεότυπα που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την δραστηριοποίηση και την επιχειρηματική επιτυχία μιας γυναίκας, μπορούν να καταρριφθούν μόνο από τις ίδιες τις γυναίκες, που με την κατάλληλη παιδεία, θα εισχωρήσουν άφοβα και σε ανδροκρατούμενους επαγγελματικά χώρους, για να αποδείξουν τις γνώσεις και την ικανότητά τους, να διακριθούν και να ξεχωρίσουν. Ακολουθώντας αυτή την οδό, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν αρνητικά στερεότυπα δεκαετιών και να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές, τόσο για τις ίδιες όσο και για άλλες γυναίκες που θα θελήσουν να δοκιμαστούν στον εργασιακό στίβο.

eep logo