Ένα διαφορετικό καλοκαίρι

markopoulos d

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου*

Το κατά Ουμπέρτο Έκο αξίωμα πως «τον Αύγουστο δεν υπάρχουνε ειδήσεις» το γνωρίζουμε. Όμως σε μια πολιτικά και κοινωνικά «θερμή» χώρα όπως η Ελλάδα και σε μια συγκυρία όπως είναι αυτή της πανδημικής κρίσης και των προκλήσεων που απορρέουν από αυτή, προφανώς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός υψηλών «στροφών» και άμεσης ενεργοποίησης. Ένας πρωθυπουργός που δεν αναβάλλει, αλλά αντιθέτως προωθεί λύσεις και πολιτικές. Εξάλλου οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που είναι επιβεβλημένες να γίνουν για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά δεν μπορούν να περιμένουν.

Η ανάγκη για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα τους δίνει εργαλεία αντιμετώπισης των προκλήσεων του 21ου αιώνα, η προτεραιότητα για ένα σχολείο που θα πατά στις σύγχρονες ανάγκες, η εθνική - όπως εξελίσσεται- προσπάθεια ανάκαμψης με σειρά ευρωπαϊκών πόρων κι εργαλείων όπως το περίφημο Ταμείο που διαθέτει πλέον η χώρα, η ίδια η κρίση του COVID 19 και η προώθηση της διαδικασίας των εμβολιασμών απέναντι στις Κασσάνδρες και σε όσους κλείνουν το μάτι στον αντιεμβολιασμό, αποτελούν προκλήσεις που δεν παίρνουν αναβολή. Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι παρούσα και ο πολίτης οφείλει να μην το ξεχνά αυτό όσο κι αν η αντιπολίτευση χαϊδεύει αφτιά και κινείται με αμεριμνησία.

Μείζον ζήτημα πέραν της υγείας είναι κι αυτό της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ήδη η κυβέρνηση έχει διαθέσει 41 δις. Ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των ανέργων και των εργαζόμενων κρατώντας όρθια τη χώρα. Το σχέδιο ανάκαμψης που ήδη παρουσίασε είναι βιώσιμο και ριζοσπαστικό ενώ το κράτος δανείζεται με ευνοϊκούς όρους που αποτελούν επιβεβαίωση μιας θετικής πορείας. Παράλληλα, εξελίσσεται μια πρωτόγνωρα ενεργητική πολιτική στον επενδυτικό τομέα με μεγάλες πολυεθνικές να έρχονται στη χώρα όπως η Volkswagen, Pfizer, Microsoft, Pfizer κ.ά. Μια πολιτική που επισφραγίστηκε με την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό αλλά και με μεγάλα έργα που το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί στις υποδομές και την ψηφιακή καινοτομία.

Παράλληλα με όλα αυτά, την Τετάρτη έρχεται στην ολομέλεια η πρόταση παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο του τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος. Μια συζήτηση που δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο αλλά μια σειρά από πολιτικές κατά των ΜΜΕ, της ελεύθερης έκφρασης κι εντέλει κατά της Δημοκρατίας.

Μπορεί φέτος ο Ιούλιος χάρη σε μια σειρά αριστοτεχνικών διπλωματικών κινήσεων να διαφαίνεται πιο ήσυχος στα εθνικά – ελληνοτουρκικά θέματα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η κοινωνία, η πατρίδα μας, δεν έχουν άλλα μεγάλα μέτωπα. Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να στέλνει μηνύματα εγρήγορσης και ενεργοποίησης. Καθετί διαφορετικό, αποτελεί παγίδα απέναντι σε μια κοινωνία που οφείλει να γνωρίζει τις προκλήσεις που έρχονται.

*Ο Μαρκόπουλος Δημήτρης είναι βουλευτής Β' Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία

eep logo