Μια χώρα … απέραντο φρενοκομείο!

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν αναφώνησε την περίφημη πια φράση. Ξέρω ότι η Ελλάδα του 2015 σίγουρα θυμίζει ένα απέραντο φρενοκομείο, στο οποίο χάνεται και ποδοπατείται κάθε έννοια απλής λογικής, ορθολογισμού, συνέπειας, σοβαρότητας. Ας δούμε λίγο μερικά περιστατικά που προκαλούν γέλωτα ή κλάμα, ανάλογα με τη διάθεσή σου.

ΠΡΩΤΟΝ: Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό! Αν δεν το διαβάσατε, μην το διαβάσετε. Θα απελπιστείτε. Ασφαλώς η αδιέξοδη κατάσταση δε δημιουργήθηκε σήμερα και όλοι γνωρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου η πλήρης κατάρρευσή του. Καταλάβαιναν, λοιπόν, όλοι ότι η Επιτροπή είχε δύσκολο έργο και προφανώς θα κατέληγε σε μέτρα μη δημοφιλή. Αυτό και έγινε και βέβαια είναι θέμα της Κυβέρνησης αν θα τα εφαρμόσει ή όχι. Ως γνωστόν, δεν κυβερνούν οι Επιτροπές και χρήσιμο θα ήταν ο κ. Κατρούγκαλος να μην κρύβεται πίσω από αυτή. Το θέμα όμως δε βρίσκεται κατ’ αρχήν εκεί. Τέσσερα από τα μέλη της Επιτροπής είναι δικαστικοί… που εκδίκασαν υποθέσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων για μειώσεις συντάξεων! Οι ίδιοι άνθρωποι δηλαδή πριν λίγους μήνες θεώρησαν παράνομες και αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων και τώρα πρότειναν ισοπέδωσή τους. Και όχι μόνο αυτό. Αναζητείται «ερμηνεία» της απόφασης του ΣτΕ ώστε να μην επιστραφούν αυτά που το Κράτος οφείλει (2 δις ευρώ περίπου)!

Υπάρχει τσίπα σ’ αυτή τη χώρα; Πότε υποκρίνονταν οι αξιότιμοι κύριοι δικαστικοί, τότε ή τώρα; Ποιος να τους πάρει στα σοβαρά;

ΔΕΥΤΕΡΟ: Αν δεν γνωρίζατε, ίσως ενημερώνω ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος – προ διετίας- καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη διότι «ξέχασε» να δηλώσει στο πόθεν έσχες το περίφημο σπίτι της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Για την ακρίβεια, κατάθεσε εκπρόθεσμα τη δήλωση του πόθεν έσχες. Ας σημειώσω επίσης, ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δικάζεται επειδή δεν είχε εμφανίσει 1,3 εκατομμύρια ευρώ στο Πόθεν Έσχες.

Καλά να πάθουν αφού έτσι προέβλεπε ο Νόμος! Το θέμα είναι γιατί ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας εκνευρίστηκε από τα όσα λέγονται και γράφονται για τον Υπουργό του Γιώργο Σταθάκη. Δεν ισχύει ο Νόμος ή μήπως άλλαξε; Αν ισχύει πάλι, αλλιώς ισχύει για κάποιους και αλλιώς για κάποιους άλλους; Γιατί είναι αμάρτημα να θεωρείται από κάποιους προσπάθεια ωμής συγκάλυψης, η προσπάθεια να μην συζητιέται καν ότι ο συγκεκριμένος Υπουργός, Καθηγητής Πανεπιστημίου παρακαλώ, «ξέχασε» επί τρία χρόνια (!) να δηλώσει 1 εκατομμύριο ευρώ; Ένας φίλος στο Διαδίκτυο μάλιστα, σχεδόν με κατηγόρησε ότι υπερασπίζομαι τους «παλιούς» επειδή είχα γράψει κάποιο σχετικό σχόλιο. Προφανώς δε γνώριζε το Νόμο… Έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον.. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός γνωρίζει και αν δε γνωρίζει ο ίδιος γνωρίζουν οι Νομικοί του Σύμβουλοι.

Προς τι λοιπόν αυτή η οργισμένη αναφορά του στο θέμα και η υπεράσπισή του «ξεχασιάρη» Υπουργού; Υποκρισία; Ωμή συγκάλυψη; Και η Δικαιοσύνη; Είμαστε Κράτος Δικαίου ή «παράγκα» ας διαλέξουμε…

ΤΡΙΤΟ: Τι σχιζοφρένεια κι αυτή με το 23% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση! Αρχικά το πρότεινε η ίδια η Κυβέρνηση ως ισοδύναμο άλλου μέτρου. Η Κυβέρνηση τα έριξε στους ανάλγητους Ευρωπαίους και διαψεύστηκε κατ’ επανάληψη. Εντάχθηκε επομένως η ρύθμιση στο 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε και αν δεν κάνω τραγικό λάθος, είναι Νόμος του Κράτους. Ας σημειώσουμε, ότι από αυτή τη Ρύθμιση εξαιρούνται τα πραγματικά αγαπημένα Ιδιωτικά Σχολεία των ευκατάστατων, πλούσιων οικογενειών. Αναφέρομαι στο Αμερικάνικο Κολέγιο, στη Γερμανική Σχολή κλπ, κλπ… Βλέπετε έχουν μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα! Πάμε παρακάτω… Αφού έγινε Νόμος του Κράτους και αφού είχε γραφτεί και θεμελιωθεί η «ταξικότητα» του μέτρου στο Προσχέδιο Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψαν ότι κοινώς «την πάτησαν». Το 23% δεν επιβάρυνε μόνο Ιδιωτικά Σχολεία, αλλά και Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, Εκπαιδευτικές δραστηριότητες γενικώς… Εν ολίγοις ανακάλυψαν (!) ότι το 23% επιβαρύνει «όλη την Ελλάδα». Οπότε πολύ απλά «πάγωσαν» το μέτρο προεκλογικά για να το δει η νέα Κυβέρνηση. Οι εκλογές έγιναν, βγήκε πανηγυρικά η νέα Κυβέρνηση, το μέτρο «ξεπάγωσε», οι διαμαρτυρίες δυνάμωσαν και πάλι, οπότε το «πάγωμα» παρατάθηκε… για μια βδομάδα. Εν ολίγοις, ο Νόμος ισχύει, αλλά κατά πως το σκέφτονται τον «παγώνουν». Καταλαβαίνετε εσείς τι σημαίνει «πάγωμα»; Και αν ένας εφοριακός θέλει να εφαρμόσει τον ψηφισθέντα και ισχύοντα Νόμο; Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο ανακοινώθηκε η κλιμακωτή εφαρμογή του ΦΠΑ ! Επιβάλλεται δηλαδή ΦΠΑ στην Παιδεία για πρώτη φορά!

Τρέλα, μεγάλη τρέλα...Γιατί κορόιδευαν τόσο καιρό ;

ΤΕΤΑΡΤΟ: Όλοι έχουμε καταλάβει πια πολύ καλά, ότι το Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας υπόσχεται ένα πολύ ωραίο χειμώνα, μια πρωτοφανούς έκτασης φοροκαταιγίδα. Αυτός που δεν ξέρω αν έχει καταλάβει τις επιδράσεις θα έχουν αυτά τα μέτρα στην Ελληνική Κοινωνία, είναι ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός. Κάθε μέρα –παραβιάζοντας την πολύ αυστηρή παρακαλώ σύσταση του Πρωθυπουργού- εμφανίζεται σε όλα τα Κανάλια, ανακοινώνει μέτρα και φαίνεται σχεδόν περιχαρής. Δεν ξέρω αν το απολαμβάνει μιας και ήταν πρώην Εφοριακός. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι υποσχέσεις του ότι για όλα θα βρεθούν κάποια άλλα (πάντα;) ισοδύναμα, όλες οι μεγαλοστομίες για δίκαιη φορολόγηση συνιστούν αν όχι δείγμα πολιτική ανοησίας, δείγμα συνειδητής παραπλάνησης. Άστε που όλοι ψάχνουν να βρουν το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα» που υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ασάφεια, χάος και η φοροκαταιγίδα έρχεται. Αν κάτι μάθαμε πάντως, είναι η απάντηση στο ερώτημα «ποιος θεωρείται πλούσιος» που αν θυμάστε καλά παράμενε αναπάντητο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από την προεκλογική περίοδο των εκλογών του Ιανουαρίου.

Ε λοιπόν, το μάθαμε και καθυστερημένα. Πλούσιος είναι όποιος έχει εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ ετησίως και σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ! Οπότε κατά τους αριστερούς διανοητές, κάθε φόρος σε αυτές τις κατηγορίες θεωρείται αν μη τι άλλο, ορθός ταξικά! Άστε που ο κάθε Υπουργός ανακοινώνει και ένα φόρο, ρίχνει και μια ιδέα …

Ίσως γιατί κατανοούν ενδόμυχα ότι αυτή την στιγμή πληρώνουμε ουσιαστικά το οικονομικό κόστος των αναζητήσεων Τσίπρα- Βαρουφάκη επί μήνες, το κόστος μιας ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης.

ΠΕΜΠΤΟ: Ζούμε σε ένα φορολογικό παροξυσμό και την ίδια ώρα τα έξοδα ενός απίστευτου Κράτους δεν μειώνονται. Το Κράτος συνεχίζει να θεωρείται «Ιερά Αγελάδα» που δεν την πειράζουμε, ενώ στην επιβολή φόρων είμαστε πιο εύκολοι. Τον Απρίλιο ο Π. Λαφαζάνης προχώρησε σε ενίσχυση της Ελληνικής Βιομηχανικής Ζάχαρης με 30 εκατομμύρια Ευρώ και τώρα (λίγους μήνες μετά) αυτά εγγράφει ζημιές 72 εκατομμύρια Ευρώ! Επιχειρήσεις και μαγαζιά κλείνουν από την βαριά φορολογία και η Κυβέρνηση απολαμβάνει ως βασικό επίτευγμα της την επαναλειτουργία της Κρατικής Ραδιοτηλεόρασης με εκατοντάδες δημοσιογράφους και διοικητικούς. Αναζητούμε – υποτίθεται- επενδύσεις για να έρθουν έσοδα, αλλά και για να μειωθούν οι άνεργοι και παρόλα αυτά βλέπουμε μια έκταση 650 περίπου στρεμμάτων στην Δραπετσώνα ως μια ευκαιρία για ένα μεγάλο Πάρκο. Διατηρούνται προκλητικά προνόμια για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, αφού ανακαλύπτονται εργαζόμενοι με 7000 ευρώ μηνιαίο μισθό ή και με μισθό Γενικού Γραμματέα.

Έχει γεμίσει η χώρα 50ρηδες συνταξιούχους που απολαμβάνουν την κομμένη ή υπό κόψιμο έστω σύνταξή τους, την ίδια ώρα που άλλοι 50ρηδες δεν γνωρίζουν με σαφήνεια ούτε πότε θα βγουν, ούτε τι θα πάρουν, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν με τα σημερινά δεδομένα την λέξη σύνταξη.

Σημειώστε με την ευκαιρία το εξής στοιχείο : Την τελευταία πενταετία οι νέοι συνταξιούχοι στην χώρα μας ανήλθαν σε 600000 παρακαλώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 25%.

ΕΚΤΟ: Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι νέοι αστέρες της Αριστεράς έχουν βρει μια λέξη που η χρήση της έχει πια ανεκδοτοποιηθεί. Αν δεν θέλουν να πουν «δεν γίνεται», σου λένε «θα κοιτάξουμε να βρούμε ένα ισοδύναμο». Ο αστεϊσμός αυτός, η υπεκφυγή αυτή ξεκίνησε από το Καλοκαίρι. Τότε η Κυβέρνηση με σημαιοφόρο τον Π. Καμμένο διαβεβαίωνε ότι θα βρει «ισοδύναμα» ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Φυσικά ισοδύναμα δεν βρέθηκαν και ο ΦΠΑ αυξήθηκε. Μετά την μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα χρειαστεί να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, διότι θα παρουσιάσει ασφαλώς ισοδύναμα. Κι όμως, οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν και μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε την πρακτική εξαφάνιση τους στην τελευταία συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου. Τα ίδια στην Ιδιωτική Εκπαίδευση….

«Καλαμπούρι» δηλαδή δίχως τέλος, αφού τώρα υπόσχονται «ισοδύναμα» για να μην αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών (Ωχ τι θα πάθουν οι αγρότες!).

Κυβερνητική δειλία; Κοροϊδία; Παιχνίδι δίχως αρχές με την ευπιστία των πολιτών; Συστηματική καλλιέργεια ψευδαισθήσεων; Προσπάθεια καλλιέργειας της αντίληψης «είναι καλά τα παιδιά, δεν θέλουν φόρους, αλλά τα αναγκάζουν»; Μάλλον όλα μαζί…. Δηλαδή εν ολίγοις ένα άθλιο μίγμα πολιτικής ανευθυνότητας, τεχνικής ανεπάρκειας και μπαρουφορολογίας.

Θα μπορούσε κάποιος να γράψει ένα βιβλίο με δείγματα πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής παράνοιας, αυθαιρεσίας, ετσιθελισμού, τρέλας. Πόσο δίκιο είχε αλήθεια ο αείμνηστος!

Ζητείται ελπίδα!

Μπορεί όμως κάποιος να είναι αισιόδοξος σε αυτό το τρελοκομείο; Μάλλον σε τελευταίες μέρες τις Πομπηίας παραπέμπουν τα όσα παράλογα και παρακμιακά συμβαίνουν….

eep logo