Η σημασία και η αξία της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου

parelasi peiraia

Του Βασίλη Κορκίδη

Μια παρέλαση δεν είναι μόνο μία στρατιωτική τελετή, κατά την οποία προς τιμή μιας επετείου ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος εμφανίζονται σε παράταξη στρατιωτικές δυνάμεις δημόσια, παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και κάνοντας επίδειξη στρατιωτικής δύναμης. Στην σημερινή εποχή μία παρέλαση διεξάγεται κυρίως για δυο λόγους, εκτός από την επίδειξη ισχύος που προανέφερα, γίνεται κυρίως και για λόγους παράδοσης μιας εορταστικής επετείου προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου και ηρωικού γεγονότος.
Στην περίπτωση της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, δεν έχουμε λοιπόν απλά μια πολιτική και στρατιωτική επίδειξη, αλλά μια ενέργεια σεβασμού και μνήμης στα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος που γιορτάζουμε τη συγκεκριμένη μέρα. Η παρέλαση της Επετείου του ΟΧΙ ιστορικά μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συνέπεια της άρνησης αυτής του περήφανου ελληνικού λαού, ήταν η είσοδος της Χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του πολέμου κατά των Ιταλών και Γερμανών το 1940 .
Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε για να εορτάζεται το έπος των ηρώων του 1940 στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου οι Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν με σχολικές παρελάσεις την Επέτειο του Όχι και υπενθυμίζουν τον ηρωισμό των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Η σημασία και η αξία μιας παρέλασης είναι λοιπόν κάτι παραπάνω απο μία επιφανειακή επίδειξη, είναι μια βαθιά ανάμνηση ενός έθνους, που σέβεται την ιστορία του, δεν ξεχνά τον ηρωισμό των προγόνων του και ενός λαού που διατηρεί τα ήθη και τα έθιμα, κρατώντας ζωντανές στη μνήμη του τις θυσίες ενός ολόκληρου έθνους.

eep logo