Αναζητώντας όραμα πολιτισμού για τον Πειραιά

anomeritis giorgos 2

Του Γιώργου Ανωμερίτη.

Αφού συγχαρώ τις αρχές των πόλεων, των οποίων οι φάκελοι υποψηφιότητας ενεκρίθησαν για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 (Ελευσίνα, Καλαμάτα, Ρόδος), να εκφράσω τα βαθειά μου απογοήτευση για τον αποκλεισμό της πόλης του Πειραιά, για τον οποίο οι ευθύνες αφορούν αποκλειστικά τον Πειραιά και τις διαχρονικές Αρχές του.
Το θέμα του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2021 και της ανάδειξης του Πειραιά και της Σαλαμίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης επίσης το 2021, το ανέδειξα και το πρόβαλα εγγράφως σε κυβερνήσεις και αυτοδιοικητικές αρχές από το 2011. Για την προετοιμασία μάλιστα του φακέλου διεκδίκησης ο ΟΛΠ Α.Ε. ενέκρινε τον Αύγουστο του 2013 οικονομική ενίσχυση του Δήμου Πειραιά ύψους 50.000 ευρώ. Από το 2012 η Περιφέρεια Αττικής κα ο ΟΛΠ Α.Ε. προσυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με κύριο στόχο την Πολιτιστική Ανάπτυξη του Πειραιά και τη δημιουργία Πολιτιστικής Ακτής, η οποία θα αποτελούσε το βάθρο ανάδειξης του Οράματος του 2021.
Στην πρόσφατη τιμητική εκδήλωση για τη συμβολή μου στα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά από την Οργάνωση των AHEPANS, αφού παρουσίασα τις πρωτοβουλίες μου και τις αποφάσεις μου, έκλεισα την ομιλία μου με τη φράση: «Όλοι μαζί οφείλουμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των πολιτών του Πειραιά, να δώσουμε όραμα και ελπίδα σε μία εποχή κρίσης, σε μία εποχή υστέρησης».
Ο εορτασμός το 2021 της Μεγάλης Νίκης των ενωμένων Ελλήνων κατά των βαρβάρων στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, δεν πρέπει να χαθεί. Μπορεί από το 2011 να πέρασαν 5 χρόνια χωρίς από την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση να έχουν γίνει τα βήματα που τότε συναποφασίσαμε, αλλά το Όραμα παραμένει και ζητάει πρωταγωνιστές. Η Ανάπτυξη του Πειραιά δεν μπορεί να έρθει χωρίς Οράματα Πολιτισμού. Απέναντι στους «βάρβαρους»που ονειρεύονται μόνο «Αγορές» οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τις συλλογικές μας ευθύνες, απέναντι στην ιστορία του τόπου μας, του λιμανιού, της Πόλης. Δε ζητάμε να γίνουν κάποιοι «Θεμιστοκλής» και «Περικλής». Η Περιφερειακή και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις του ευρύτερου Πειραιά, οφείλουν να πάρουν άμεσα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, για να μην γίνουμε όλοι «Γραικύλοι» των κεντρικών εξουσιών.

eep logo