Κεντροαριστεράς Οδύσσεια...

1 zoupis

του Ζαχαρία Ζούπη


Πριν λίγες βδομάδες είχα τολμήσει να κάνω μια συνολική αποτίμηση της πορείας των συζητήσεων για την σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς .Μου έκανε εντύπωση ότι δέχτηκα ουκ ολίγα μηνύματα στο email μου ,όπως και σε δημόσιες κριτικές παρατηρήσεις η και μπηχτές .

Οφείλω να αναφέρω κάτι που μου έκανε εντύπωση .Σημαντικές κριτικές δέχτηκε το τμήμα εκείνο του άρθρου που αναφερόταν στο ιστορικό της προσπάθειας για την σύγκλιση και ανασύνθεση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90.Μάλιστα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από αυτά που εμφανίζονται πολύ πιστοί στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά έγραψε πολύ κυνικά ,με ειλικρίνεια ,αλλά και με πολιτικό θράσος ότι κάποτε για την Κεντροαριστερά μιλούσαν όσοι έψαχναν άλλοθι για να μπουν στο ΠΑΣΟΚ !!! Λες και ήταν δύσκολο να το κάνει κανείς .. Ξεχνάει βέβαια ότι για την Κεντροαριστερά δεν μίλησαν όσοι συμμετείχαν στην πρώτη προσπάθεια να τεθεί το θέμα από τον Μίμη Ανδρουλάκη ,ούτε τα στελέχη που συμμετείχαν στον ΟΠΕΚ , στο Δίκτυο για την Κεντροαριστερά, την ΑΕΚΑ,την Πρωτοβουλία των 17 κ.ά .Στελέχη δηλαδή που αντιμετωπίστηκαν με εχθρότητα από τους μηχανισμούς του τότε κυβερνοΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα από όσους αυτοκαθορίζονταν « αριστερή πτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Άκη Τσοχατζόπουλο…. Ξεχνάει αυτός και άλλοι ,ότι για την Κεντροαριστερά από το ΄95 και μετά μίλησε ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός! Εν πάσει περιπτώσει, όλα καλά .Πάμε παραπάνω. Ωστόσο κάτι δείχνει η πολλά δείχνουν αυτές οι αντιδράσεις και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έκαναν στο παρελθόν ότι μπορούσαν κάποιες στιγμές για να μην προχωρήσει η ιδέα ,αλλά όχι μόνο .Αντιδράσεις φάνηκαν και από στελέχη που προέρχονται από τους χώρους της Αριστεράς ίσως γιατί έδειξαν ανοχή και ανεπάρκεια όταν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ διολίσθαινε σε αριστερίστικο μόρφωμα ,γιατί δεν ήταν πουθενά μέχρι που άρχισε η μεγάλη κατρακύλα και παράλληλα ο κατακερματισμός του χώρου . Πολλοί πάλι , μπορεί να ενοχλούνται γιατί προσπαθούν να δουν μήπως κάποιοι αναζητούν ρόλους. Το ίδιο δηλαδή που γινόταν πάντα. Το ίδιο που πάντα φοβούνταν οι ίδιοι … Κι όμως η γη κινείται λοιπόν .Κι όμως για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς έχουν γίνει αγώνες, βασανιστικές ζυμώσεις ,προσπάθειες πάνω από είκοσι χρόνια. Πολλές δε δυνάμεις που πάλεψαν για αυτό ,δείχνουν σήμερα απογοητευμένοι, σκεπτικοί ,προσπαθούν να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι .

Ας πάμε όμως στο σήμερα .Ας πάμε στην προσπάθεια των τελευταίων χρόνων που δέχτηκε την μια τρικλοποδιά μετά την άλλη ( π.χ Πρωτοβουλία των 58 , ΕΛΙΑ ).Ας δεχτούμε , ότι η Ιστορία άρχισε αφού η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάθεσε την γνωστή πρότασή της και συνεχίστηκε αφού ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ την πήρε τηλέφωνο και συναντήθηκαν και κατέληξαν την γνωστή και πάλι Επιτροπή .Προχωρούν όλα καλά άραγε; Πρέπει όσοι αυτοκαθορίζονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς να είναι αισιόδοξοι ; Ας μην βιαστούμε …Θα δούμε …

Ας ξεκινήσουμε όμως από το θεμελιώδες ερώτημα : Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ,της Μεταρρύθμισης ,της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας η κάτι σε εκδοχή ΠΑΣΟΚ plus , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ plus και τελικά τι πιστεύουν πραγματικά οι πρωταγωνιστές ; Έχω την αίσθηση ότι αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί πειστικά ακόμα .Είμαι όμως σίγουρος ότι αν η απάντηση είναι η δεύτερη θα χαρούν μόνο οι μηχανισμοί γιατί θα διασφαλίσουν αυτοί και κάποιοι πολιτευτές μια πρόσκαιρη επιβίωση ,όχι πάντως οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που προσδοκούν κάτι ριζικά νέο που θα έχει τολμηρή αποτίμηση του παρελθόντος και πριν απ όλα σοβαρή, υπεύθυνη, ριζοσπαστική αφήγηση για το μέλλον της χώρας στηριγμένο σε ένα πρόγραμμα τολμηρών αλλαγών που θα δίνει πρωτίστως απάντηση στο θέμα της Ανάπτυξης .

Μα γιατί δεν έχει απαντηθεί πειστικά ,θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος .Γιατί βγάζεις ένα κλίμα μη αισιοδοξίας ;

- Γιατί από την πρώτη στιγμή αποκλείστηκαν δυνάμεις με το έτσι θέλω ( π.χ το ΚΙΔΗΣΟ η σοβαρές και πραγματικά ανέντακτες δυνάμεις ) .Γιατί αποκλείστηκαν σοβαρές εκπροσωπήσεις κοινωνικών, οικονομικών χώρων . Όποιος θέλει να ενώσει όλον τον πλούτο των δυνάμεων του χώρου , δεν αποκλείει δυνάμεις .

- Γιατί στήθηκε μια Επιτροπή εσωκομματικών ισορροπιών που « ένας θεός ξέρει » τι έχει συζητήσει μέχρι σήμερα . Άκουσα , διάβασα κάπου ,ότι συζήτησαν για τον χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας και τα μη Κρατικά Α.Ε.Ι !

Γέλασα …. Ιδιαίτερα όταν φάνηκε ότι σ΄αυτά τα αυτονόητα θέματα υπήρχαν και κάποιες διαφωνίες … Έτσι θα προκύψει η νέα, σύγχρονη , προωθητική Κεντροαριστερά ; Συζητώντας θάματα λυμένα χρόνια τώρα;

- Γιατί έλειψαν διαδικασίες βάσης και όπου έγιναν ,έγιναν αντικείμενο διαγκωνισμών άνευ ουσίας η προέκυψαν από κάποιες « συνεννοήσεις » κάποιων ….

- Γιατί ενώ θα συνεχίζεται το έργο της επιτροπής , θα πραγματοποιείται το Συνέδριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ , ενώ θα μπορούσε να περιμένει. Αν υποθέσουμε ότι η Επιτροπή συγκροτήθηκε για να παράγει έργο , τότε τι εμπόδιζε να γίνει το Καλοκαίρι το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος;

- Γιατί ενώ υποτίθεται ότι γίνεται για να συννενωθούν δυνάμεις , βλέπω την ίδρυση η έστω την φημολογία για ίδρυση και νέων ( π.χ Χάρη Θεοχάρη , Γιάννη Ραγκούση κ.λ.π ) .Γιατί βλέπω να μην εμφανίζονται σε ενεργό ρόλο σημαντικά στελέχη που θα συμβόλιζαν μια νέα συμπόρευση μιας ισχυρής αρμάδας .

- Τέλος γιατί δεν έχω πειστεί ότι και οι δύο « πρωταγωνιστές » ( Φ. Γεννηματά , Σ. Θεοδωράκης ) πιστεύουν πραγματικά ότι αξίζει να πάρουν το ρίσκο μιας νέας προσπάθειας .Έχω την αίσθηση ότι παίζεται ένα παιχνίδι τακτικής και μόνο ,με στόχο να κερδίσει ο καθένας τα περισσότερα και να χάσει τα λιγότερα . Όπως και να το κάνουμε λείπουν οι μεγάλοι ηγέτες. Στην Μεταπολίτευση ο Α.Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τόλμησαν… Τώρα, δεν υπάρχουν αντίστοιχοι ηγέτες…

Νομίζω ,ότι κάνουν ένα βασικό λάθος και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ. Πιστεύουν η και « θέλουν » να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία .Θεωρούν ότι έχουν χρόνο….. Υποτιμούν ότι οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν και πολύ γρήγορα μάλιστα .Ίσως γι αυτό κινούνται χαλαρά και με ρυθμούς χελώνας. Ίσως γι αυτό ενώ κατακεραυνώνουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ίδια στιγμή ζητούν Κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ,με την συμμετοχή προφανώς και του ΣΥΡΙΖΑ .Δεν είναι τουλάχιστον αντιφατικό;

Αν είναι να γίνει ένα νέο ξεκίνημα ,ας γίνει. Αν είναι να γίνεται ένα άχαρο και πολιτικά αναποτελεσματικό παιχνίδι τακτικής ανάμεσα σε υποψήφιους μελλοθάνατους ,ας μην δίνεται ελπίδα στον λαό της Κεντροαριστεράς….

Απλά τα πράγματα …

eep logo