Το αυγό του Φασισμού και του Ναζισμού ξανασπάει μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, όπου και γεννήθηκε

nina kasimati vouli

Η βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο κατά το διάστημα 11-13 Μαΐου 2016 για τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης του οποίου είναι μέλος, απέτισε φόρο τιμής για την 71η Επέτειο από την 9η Μαΐου 1945 της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, καταθέτοντας ανθοδέσμη στο Σοβιετικό Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Τίεργκάρτεν.

«Η παράδοση της Ναζιστικής Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση υπογράφτηκε στο Βερολίνο την 9η Μαΐου 1945, και αυτή είναι η επέτειος της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Συγχρόνως, ο ελληνικός λαός επίσης δικαιούται να είναι υπερήφανος και να τυγχάνει της τιμής που του αξίζει, γιατί ήταν από τους ελάχιστους στην Ευρώπη, μαζί με τον λαό της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, που δεν περιορίστηκε σε μια παθητική ή έστω ενεργητική αντίσταση στον κατακτητή, αλλά συγκρότησε ένα παλλαϊκό κίνημα εθνικής απελευθέρωσης, το ΕΑΜ. Είναι λοιπόν καθήκον μας τόσο να τιμούμε εκείνους που έκαναν τη μεγαλύτερη θυσία για να άλλαξει ο ρους της Ιστορίας, όσο και να αποτρέψουμε την αναβίωση του τέρατος.
Όμως 71 χρόνια μετά, το αυγό του Φασισμού και του Ναζισμού ξανασπάει μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, όπου και γεννήθηκε. Δυστυχώς φαίνεται πως το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής ευημερίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, δεν είναι αυτονόητο. Γι’ αυτό και η λεγόμενη «ημέρα της Ευρώπης», που έχει οριστεί να εορτάζεται την ίδια ημερομηνία - παρ’ όλο που υποκείμενα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν υπήρξαν ούτε οι λαοί της ούτε η αντιφασιστική ιδεολογία - θα έχει κάποια σημασία, μόνο όταν η ΕΕ θα είναι συνεπής με τις ιδρυτικές διακηρύξεις της. Όταν θα σταματήσει να επιβάλει οικονομικές πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, όταν δεν θα γίνονται ανεκτές νεοναζιστικές ηγεσίες και αναθεωρητικές πρακτικές, όταν τα κράτη-μέλη της θα πάψουν να παίρνουν μέρος σε πολέμους και να υψώνουν φράχτες στα θύματά τους»