Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια

zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή*

Όλες οι τελευταίες δημόσιες παρουσίες του Αλέξη Τσίπρα διακατέχονται από εκνευρισμό, προσπάθεια ανεβάσματος των τόνων και πόλωσης, προσπάθεια να βρεθούν εχθροί και να οικοδομηθούν μύθοι («όλοι μας χτυπάνε», «βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα» κ.ά ). Είναι επανάληψη του ίδιου έργου σε εντελώς νέες όμως συνθήκες. Ο Πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά την δημοσκοπική κατρακύλα από πριν το Καλοκαίρι, κατρακύλα που συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η κοινωνική και πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται, δυνάμεις τον εγκαταλείπουν και τον αποχαιρετούν οριστικά. Ακόμα και στο περίφημο Συνέδριο επανασυσπείρωσης και διεύρυνσης πήραν μέρος μόλις 20.000 μέλη στος προσυνεδριακές διαδικασίες. Ας θυμηθούμε ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε από πάνω από 400.000 πολίτες. Εδώ βρίσκεται λοιπόν το μυστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας μαθημένος μόνο σε ανοδική πορεία και νίκες, χάνει και μάλιστα κινδυνεύει να χάσει με τρόπο συντριπτικό. Γι αυτό και επιλέγει την τακτική που περιγράφουμε.

Πρόκειται για λάθος πολιτική και επικοινωνιακή τακτική. Κανένα δεν πείθει πια με την ρητορική των σκληρών μαχών που υποτίθεται ότι δίνει στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Οι πολίτες τα έχουν ακούσει αυτά κατ΄ επανάληψη και το μόνο που βλέπουν είναι η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση της χώρας, η σταθεροποίηση της ανεργίας σε τερατώδη επίπεδα, η κατρακύλα της Ελληνικής Οικονομίας και το καθημερινό κλείσιμο επιχειρήσεων, ο στραγγαλισμός τους από την υπερφορολόγηση την στιγμή που αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για να συντηρηθεί το ηθικό του κομματικο-κρατικού στρατού. Κανένας δεν βλέπει ελπίδα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Γι αυτό και θα οδηγηθεί σε αδιέξοδα, σε μεγαλύτερα από τα σημερινά,που θα τον αναγκάσουν σε πρόωρες εκλογές. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Γι αυτό και όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει και αμηχανία.

Θα έπρεπε να έγκαιρα να το καταλάβει. Δείχνει όμως ότι δεν είναι καλός παίχτης στην προοπτική ήττας. Έφαγε όλο το Καλοκαίρι με την ψήφιση της απλής αναλογικής, με το άνοιγμα της συζήτησς για το νέο Σύνταγμα και με την « μητέρα των μαχών», την μάχη ενάντια στην διαπλοκή από την οποία έχει βγει βαθεία τραυματισμένος όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ηθικά. Τώρα βάζει νέους στόχους π.χ για το χρέος. Ξερει όμως και πάλι ότι όπως και σε όλα τα άλλα θέματα που άνοιξε τους τελευταίους μήνες, θα ηττηθεί και πάλι. Δείχνει να μην ξέρει που πάει και αυτό θα το πληρώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς και η χώρα.

Ο Α.Τσίπρας ποτέ δεν κατάλαβε ότι – όπως λέει και το τραγούδι – είναι «κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια». Πολύ σύντομα θα το καταλάβει
σκληρά...


* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» στις 28-10–2016. Γράφτηκε πριν υπάρξει η απόφαση του ΣτΕ

Pin It

eep logo