Να αντέξουν άραγε ακόμα για πολύ;

1 isorropies
του Ζαχαρία Ζούπη

Δεν είναι καινούργιο χούι, αλλά παίρνει πια άλλες διαστάσεις , με δεδομένο το άγχος και την ανησυχία της Κυβέρνησης από τις συνεχείς πολιτικές ήττες σε κάθε μέτωπο που πήγε να ανοίξει και την δημοσκοπική κατάρρευση (σχεδόν διπλάσιο ποσοστό φαίνεται να συγκεντρώνει η Ν.Δ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ διπλάσιες προτιμήσεις για Πρωθυπουργός συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα!). Έτσι παραπαίει, ασυντόνιστη σαν Κυβέρνηση και δίχως στίγμα ως αφήγημα για το μέλλον της χώρας προσπαθώντας να κρατηθεί από κάθε σανίδα σωτηρίας που βρίσκει μπροστά της. Μόνη δυνατότητα; Να το ρίξει πάλι στην επικοινωνία και στην προσπάθεια δημιουργία ψευδούς εικόνας.

Έτσι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα με αφορμή την απόφαση του Eurorgroup, ενώ «ξεχνάει» να πει ότι η Β’ αξιολόγηση που ο Πρωθυπουργός προσωπικά την προσδιόριζε για τα τέλη Νοεμβρίου, άντε στις 5 Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και αν. Ενώ «ξεχνάει» να πει ότι τώρα συζητήθηκαν κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και όχι μια συνολική ρύθμιση και σε κάθε περίπτωση όχι αυτό που ζητούσε, που διεκδικούσε όταν εκλέχτηκε, αλλά ούτε και μ ΄αυτό που διολισθαίνοντας παρακαλούσε εσχάτως. Ασφαλώς καμμια συζήτηση για τα μέτρα που έρχονται, για τα νέα μέτρα εννοώ, γιατί για τα ψηφισθέντα γνωρίζουμε και πολύ καλά μάλιστα. Το 2017 θα επιβληθούν 2 δις ευρώ επιπλέον φόροι, ενώ οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 600.000 ευρώ ακόμα. Έτσι πανηγυρίζει, εμφανίζει άθλο κάτι το ασήμαντο, μιλάει για την ανάπτυξη που έρχεται, προσπαθεί να παραπλανήσει.

Δεν είναι όμως τι συμβαίνει στο μέτωπο της Οικονομίας . Η επίσκεψη Καμμένου – βουλευτών της κυβερητικής πλειοψηφίας από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή παρέα με τους Χρυσαυγίτες βουλευτές ήταν ότι πιο απολίτικο, ανεύθυνο μπορούσε να συμβεί. Μπορεί πολλοί συριζαίοι βουλευτές να μην ίδρωναν να υπερασπιστούν αυτή την ιδέα του Υποργού Άμυνας ,όμως αυτό δεν έχει καμμία σημασία, καμμία αξία . Δεν τους εξηλεώνει. Σε τελευταία ανάλυση αυτός είναι ο Υπουργός Άμυνας της Κυβέρνησης που στηρίζουν, ένας Υπουργός που έπαιξε προχωρώντας σε μια ακατανόητη πρωτοβουλία για την συγκυρία που διανύουμε, παίζοντας και ολίγον τον ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών. Ένα κακόγουστο show, παιχνίδι με τα εθνικά θέματα με τον Τσίπρα άφαντο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής σαν να τα αποφεύγει η σαν να μην ειναι ζώνη αρμοδιότητας του. Αυτός έχει αναλάβει να πολεμίσει τον νεοφιλελευθερισμό με δηλώσεις από την Κούβα και όταν έρχεται πίσω ασκεί μια σκληρή δεξιά, περιοριστική πολιτική. Τι να πούμε ...

Ας πάμε όμως στο επίπεδο των αλλαγών που προγραμματιζονται στους Δήμους. Η εικόνα που εμφάνισε η Κυβέρνηση στο πρόσφατο Συνέδριο ήταν αμήχανη, αστεία, επικίνδυνη. Δύο χρόνια ετοιμάζεται ένα Πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την διευκόλυνση της λειτουργίας τους.Το ετοίμαζε ο κ Βούτζης. Όταν το ετοίμασε, ζήσαμε τις τραγικές περσινές στιγμές , έγιναν εκλογές ανέλαβε ο κ.Κουρουμπλής. Δεκαπέντε μήνες μετά δεν ψηφίστηκε τίποτα και αναλαμβάνει ο κ.Σκουρλέτης. Ασφαλώς , θέλει να το δει κι αυτός. Ταυτόχρονα υποτίθεται ότι ανοίγει η συζήτηση για αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Για αυτά όμως τίποτα το ουσιατικό και συγκεκριμένο δεν ακούστηκε. Τι ακούστηκε ως άμεση αλλαγή; Ότι θα έρθει αυτοτελώς νομοθέτημα για απλή αναλογική στους Δήμους. Δηλαδή , αντί να παρουσιάσουν θέσεις , δεσμεύτηκαν ότι θα διαλύσουν τους Δήμους. Γιατί περί διάλυσης μιλάμε ... Ευτυχώς που μέχρι τις επόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση θα έχουν γίνει εθνικές εκλογές ...

Εν ολίγοις. Η Κυβέρνηση προχωράει με μια λαίλαπα μέτρων που θα παρουσιαστούν περίπου ως επιτυχία. Ασκεί εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας χωρίς θέσεις και με επικίνδυνους χειρισμούς. Στα εσωτερικά δεν έχει πυξίδα, ενώ σε άλλα σιωπά (π.χ καταγγελίες για τηλεφωνικές υποκλοπές). Σε όλα παίζοντας χωρίς να ξέρει τι θέλει,τι κάνει, που το πάει. Απλά σκοτώνει χρόνο για να κρατηθεί στην εξουσία που τόσο αγάπησαν αριστεροί του lifestyle και ακροδεξιοί.
Να αντέξουν ακόμα πολύ; Δεν το πιστεύω...

Pin It