Ολοταχώς προς εκλογές

zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί να υπήρξε η να ξαναϋπαρξει ποτέ Κυβέρνηση

που να μην έχει καμία σχέση με κάθε έννοια χωροχρόνου, ευθύνης απέναντι στην χώρα, αποτελεσματικότητας σαν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ας σκεφτούμε και λίγο. Ξεκίνησε θελοντας να σκίσει τα Μνημόνια, συνέχισε με εκείνη την περίφημη, «ηρωική» διαπραγμάτευση Τσίπρα- Βαρουφάκη του πρώτου επταμήνου του 2105 και το show μας κόστισε 85 δις. ευρώ, capital controls που συνεχίζουν να υφίστανται ακόμα και βεβαίως ένα τρίτο,βαρύ, αχρείαστο Μνημόνιο.

Ξεκίνησε την αξιολόγηση βάζοντας όρους και προυποθέσεις για την ρύθμιση του χρέους, ζήτησε να φύγει από την μέση το Δ.Ν.Τ, δήλωσε ότι δεν θα γίνουν δεκτά μέτρα ούτε ενός ευρώ, « πούλησαν τσαμπουκά» μοιράζοντας ένα αντίδωρο στους συνταξιούχους που τους είχε πάρει το ψωμί και τελικά πέτυχε όλα τα αντίθετα: Κανένα μέτρο ,καμμία ρύθμιση για το χρέος, ενδυνάμωση του ρόλου του Δ.Ν.Τ στην παρακολούθηση της υλοποίησης του Προγράμματος ,μέτρα ύψους κοντά στα 4 δις. ευρώ! Ας θυμηθούμε δε τις τελευταίες μέρες πριν τα δεχτεί όλα για να γυρίσει η τρόικα. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε βαρύγδουπα ότι « εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες», συνέχισε ζητώντας σύγκλιση Συνόδου Κορυφής και μετά άρχισαν να τρεχουν όλοι για να δεχτούν τα πάντα.Επί της ουσίας παράτειναν την δήθεν διαπραγμάτευση επί μήνες , είπαν του κόσμου τις ανοησίες και στο τέλος είπαν ηρωικό ΝΑΙ σε ότι ζητούσε το Δ.Ν.Τ από το Καλοκαίρι πέρυσι! Τότε γιατί έτρεχαν; Γιατί έλεγαν πάλι παραμύθια; Γιατί άφησαν την Οικονομία να παθαίνει ζημιά ύψους 12 περίπου δις. ευρω; Για να παίξουν ένα παιχνίδι παρατείνοντας την παραμονή τους στην εξουσία; Για να μεταπείσουν τους πολίτες που κατά 80% τους καταδικάζουν;

Απλά γιατί όλα γίνονται δίχως σχέδιο, δίχως εθνική ευθύνη, μόνο και μόνο γα να παραταθεί λιγο ακόμα η παραμονή στην εξουσία ,για να πειστεί ένας μικρός πια κομματικός μικρόκοσμος που είναι πια σε μεγάλο βαθμό τακτοποιημένος στον Κρατικό Μηχανισμό. Αυτή είναι η εξήγηση και κάθε άλλη προσπάθεια βαθύτερης ανάλυσης δεν έχει νόημα. Έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα κυνικών διαχειριστών της εξουσίας ( τουλάχιστον στον κεντρικό πυρήνα της ) και κάθε ιδεολογκή- πολιτική αναζήτηση είναι άνευ σημασίας. Απ΄ότι έχει γίνει φανερό, για όλα υπάρχε μια εξήγηση. Ολοι τους υπονομεύουν, αυτοί παλεύουν αλλά δεν τα καταφέρνουν, αναγκάζονται οι κακόμοιρι να υπογράφουν μέτρα που τους στεναχωρούν ενώ οι άλλοι,οι «κακοί» θα τα υπέγραφαν με χαρά. Κάπως έτσι δεν είναι ο απολογισμός της Κυβέρνησης; Σ΄αυτά τα χνάρια δεν έκανε και την ομιλία του ο Α. Τσιπρας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ; Βάλτε και ολίγον μαχη κατά της διαπλοκής, καμμία εξεταστική ακόμα και ολίγον επίθεση σ΄όλους τους άλλους και είναι ήσυχοι με την συνείδησή τους.

Δεν κατανοούν η παριστάνουν ότι δεν κατανοούν ότι με την ίδια ευκολία που βρίσκουν φτηνές δικαιολογίες , με την ίδια ευκολία και οι πολίτες θα τους αντιμετωπίσουν όποτε και αν γίνουν εκλογές. Άλλωστε έχουν αποτύχει σ΄όλα, δεν διαθέτουν αφήγημα, είναι καλοί μόνο στην λάσπη πια και στην ενοχοποίηση των πάντων πλην ορισμένων κύκλων υποστηρικτών τους από τα δεξιά και από τα κεντροαριστερά. Έτσι , θα υποστούν πλήρη κατάρρευση , πολύ περισσότερο που θα συμβούν και τα εξής : Κλείσιμο της αξιολόγησης πιο νωρίς η λίγο πιο αργά, επιδείνωση του κλίματος στην Οικονομία, νέες περικοπές 1,8 δις. ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξεις, στα 5.600 ευρώ το αφορολόγητο από το 2020 ( αυτή ήταν η προσπάθειά τους, να τα χρεωθεί η επόμενη Κυβέρνηση ) , και κάποια ακόμα . Άρα ήττα μεγάλης έκτασης και υπό όρους, στρατηγικής σημασίας.

Το μόνο που μένει να καθοριστεί ,είναι μόνο ο χρόνος των εκλογών αν και ήδη αρχίζει να διαφαίνεται. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα βγούμε στις αγορές το Καλοκαίρι του 2018 κάτι που σημαίνει συζήτηση για 4ο Μνημόνιο και από τις αρχές του 2019 έρχονται έτσι κι αλλιώς τα νέα μέτρα! Πρόκειται για χρονικές στιγμές , ορόσημα.

Άρα; Άρα, μπήκαμε σε εκλογική περίοδο.Το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018 , θα έχουμε εκλογές. Ίσως και πολύ νωρίτερα. Οποιαδήποτε άλλη στιγμή θα είναι εντελώς καταστροφική, αυτοκτονική για τον ΣΥΡΙΖΑ... Αν θέλει να σώσει κάτι....

Ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα ...

Pin It

eep logo