Κασκαντέρ στην παραλία των Λιπασμάτων

glampedakis manos 2

του Μανώλη Γλαμπεδάκη

-Δεν φοβάσαι μην «πάθεις ραδιενέργεια;», με ρώτησε περιπαικτικά φίλος, που με είδε να τριγυρνώ σε μια από τις εκδηλώσεις του Δήμου στον χώρο της Ανάπλασης.

Δεν φοβάμαι μήπως «πάθω ραδιενέργεια» στον χώρο της Ανάπλασης, κι αν ανησυχώ κάπως, η ανησυχία μου δεν είναι τόση ώστε να με αποτρέψει και να χάσω κάποιες από τις εκδηλώσεις στο ωραιότερο σημείο της Δραπετσώνας.
Να το περιγράψω αλλιώς. Οι τρομακτικές φωτογραφίες στο πακέτα τσιγάρων και τα πέρα από κάθε αμφιβολία φοβικά συμπεράσματα και παραδείγματα της επιστήμης, δεν με έχουν αποτρέψει μέχρι τώρα να κυκλοφορώ την ζωή μου με ένα τσιγάρο στο χέρι. Παλαβός; Μάλλον. Αλλά γι αυτό, μέρος της πλειοψηφίας.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση της δεν έχει κάτι χειροπιαστό, όσο οι ιστορίες καπνιστών και οι φωτογραφίες στα πακέτα τους για να τρομάξει τον κόσμο. Παραμένουν στην σφαίρα της εικοτολογίας. Η ικανοποίηση, η χαρά, η διασκέδαση δεν ανακόπτονται από εικοτολογίες, ακόμη κι αν έχουν σπίθες ορθής σκέψης.

Δεν καταδικάζω την έκφραση φόβων, πολύ καλά κάνουν όσοι τους εκφράζουν. Οι βεβαιότητες για την ασφάλεια των πολιτών σε δημόσιους χώρους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Λέω, ότι από την στιγμή που η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, η διακοπή των εκδηλώσεων είναι αδύνατη. Ακόμη και η μείωση της προσέλευσης πλήθους είναι αδύνατη.

Αν η φασαρία οδηγήσει σε επανελέγχους και οι επανέλεγχοι αποδείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα, δυστυχώς την πατήσαμε. Όσοι πηγαινο-ερχόμαστε εκεί κάτω. Και ναι, θα λέμε «το κέρατο μου μέσα, δεν έπρεπε να πάω» και η δημοτική αρχή θα αποδειχτεί ανεύθυνη και σίγουρα θα την βρίζουμε.
Ως τότε, κυριαρχεί η διασκέδαση και ο δήμαρχος μπορεί να καμαρώνει.

Αντίθετα, η βρώμα στον αέρα δεν είναι εικοτολογία, πλανάται στην πόλη ανάλογα με τον αέρα, παραμένει αδιερεύνητη εδώ και πολύ καιρό κι αν ακόμη δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας (απίθανο, όλες οι βρώμες είναι λίγο-πολύ επικίνδυνες) είναι η σπουδαιότερη αιτία δυσαρέσκειας των δημοτών προς όποιους είναι υπεύθυνοι να την εντοπίσουν και να την αντιμετωπίσουν.
Δηλαδή την Δημοτική Αρχή και την Περιφερειακή Αρχή.
Το «φεστιβάλ στη θάλασσα» της Δραπετσώνας έχει ένα κλούβιο αυγό να πλανάται σαν drone πάνω από την πόλη και να καταγράφει την απέχθεια των κατοίκων και των επισκεπτών.

stagona4u.gr

eep logo