Ο κ. Σόιμπλε και η Ελληνική Ναυτιλία

ploio shmaia limani

Του Δημήτρη Καπράνου

Eίχε-δεν είχε, την έριξε ο κ. Σόιμπλε την τορπίλη του στην ελληνική ναυτιλία. Πιστός στην παράδοση που θέλει τους Γερμανούς να έχουν "κόλλημα"

με τον ελληνικό εφοπλισμό.
Θυμήθηκε, λοιπόν, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φορολογούν τους εφοπλιστές. Ουδέν ψευδέστερον τούτου.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις φορολογούν τον εφοπλισμό, το ελληνικό πλοίο καταβάλλει φόρους, περισσότερους από εκείνους τους οποίους καταβάλλουν οι Γερμανοί εφοπλιστές, προς τους οποίους οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν εκχωρήσει προνόμια.
Για το ότι η γερμανική ναυτιλία δεν "προκόβει", δεν φταίει ο ελληνικός εφοπλισμός. Για το ότι οι Γερμανοί εφοπλιστές εγκατέλειψαν την Γερμανία και μετέφεραν την έδρα τους στην Κύπρο ή άλλες χώρες, δεν φταίνε οι Έλληνες.
Για ότι σε όλες τις μεγάλες κρίσεις η γερμανική ναυτιλία δεν μπόρεσε να σταθεί τόσο δυνατή όσο η ελληνική, δεν φταίνε οι Έλληνες.
Για το ότι οι Γερμανοί εφοπλιστές, στην παρούσα μεγάλη κρίση αναγκάσθηκαν να πουλήσουν βαπόρια, τα οποία αγόρασαν οι συμπατριώτες μας, δεν φταίνε οι Έλληνες.|

Για άλλα, όμως, σχετικά μες την Ναυτιλία, φταίνε οι Έλληνες. Για πολλά, τα οποία και πληρώνουν.
Φταίνε επειδή επέτρεψαν-με την αλόγιστη πολιτική των κυβερνήσεών τους- να μειωθούν κατά 90% οι Έλληνες αξιωματικοί στα εμπορικά πλοία.
Φταίνε διότι κάποιοι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ (συνεπικουρούμενοι και από την ΔΑΚΕ) έπεισαν ότι ο πλοίαρχος και ο μηχανικός των πλοίων δεν ασκούν τέχνη αλλά επιστήμη!

To αρχοντοχωριάτικο ελληνικό κράτος, επί των πρώτων ημερών του ΠΑΣΟΚ, έκλεισε τις Ιδιωτικές Ναυτικές Σχολές και παραχώρησε το μονοπώλιο στους κρατιστές των δημοσίων σχολών, οι οποίες σε πολύ λίγο καιρό έγιναν "συλλογικότητες"...
Ποιός νοιαζόταν για τα μαθήματα; Καταργήθηκε η στολή, καταργήθηκε ότι θύμιζε πειθαρχία (απαραίτητη σε ένα πλοίο) και τάξη (πιο απαραίτητη ακόμη) και άρχισαν οι απεργίες!
Και μέσα στην γενικότερη υποβάθμιση των σπουδών, με βιβλία-φάρσα και με καθηγητές χωρίς προσόντα, οι δημόσιες σχολές έγιναν "Ακαδημίες" και οι καθηγητές "Πανεπιστημιακοί"!

Φταίνε, λοιπόν, οι Έλληνες, οι οποίοι - και στη Ναυτιλία - υπέκυψαν στην μανία της "¨Επιστήμης". Κάπως έτσι έμεινε η χώρα χωρίς ικανούς τεχνίτες. Και δικαίως διαμαρτύρονται οι κυβερνήτες των αεροσκαφών. "Εμείς γιατί δεν είμαστε επιστήμονες"; Το ίδιο και οι κυβερνήτες των αμαξοστοιχιών. Γιατί να μην είναι και εκείνοι επιστήμονες;
Τι να τους κάνουμε; Εκείνοι δεν είχαν "μπάρμπα στην Κορώνη" (μάλλον μπάρμπα στον Πειραιά και θεία στην Ακαρνανία) για να κάνει τις δικές τους σχολές "Ακαδημίες"...

Φταίνε οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι από τη μία λένε "δεν έχουμε Έλληνες αξιωματικούς - θέλουμε Έλληνες αξιωματικούς" αλλά από την άλλη δεν κάνουν τίποτε για να τους αποκτήσουν.
Και πώς να έχουν Έλληνες αξιωματικούς; Στις "Ακαδημίες" εισάγονται ετησίως χίλιοι σπουδαστές ενώ εκδηλώνουν ενδιαφέρον τέσσερις χιλιάδες. Όσοι μένουν έξω , φεύγουν για Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου υπάρχουν Ιδιωτικές Σχολές! Συνεπώς;

"Δεν θα πάμε μπροστά αν δεν έρθουν Ελληνόπουλα στα βαπόρια" μου είπε προχθές ο καπεταν Παναγιώτης Τσάκος στο "Φόρουμ" που οργάνωσε για τα στελέχη του ομίλου. Εντάξει με τις διαπιστώσεις, αλλά γρηγορείτε...

eep logo