Όταν το μαγαζί πάει καλά...

kapranos d

Του Δημήτρη Καπράνου

Είναι βέβαιο ότι κανείς μας δεν χαίρεται με την παραχώρηση στρατηγικών μας επιχειρήσεων και οργανισμών σε ξένους επενδυτές.

Βέβαιο είναι επίσης ότι όλοι, κυρίως όσοι ασχολούνται με την Ναυτιλία, θα επιθυμούσαμε να έχουν παραμείνει σε ελληνικά χέρια ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ.
Και στον μεν ΟΛΘ, μάλλον πρόκειται για" ιδιωτικοποίηση" αφού ιδιωτικές είναι οι εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την διαχείρισή του.
Ο ΟΛΠ, όμως, έχει περάσει στα χέρια της κρατικής κινεζικής Cosco, οπότε έχουμε αλλαγή κρατικού διαχειριστή!

"Ας προσέχαμε", θα πείτε και δίκιο θα έχετε. Ωστόσο, επειδή παρακολουθούμε με επιμέλεια πλέον το πώς λειτουργεί (διότι λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά με τους Κινέζους) ο ΟΛΠ, καλό είναι να πληροφορηθείτε όσα "συνδικαλιστικά" συμβαίνουν εκεί.
Τον Αύγουστο του 2017, λοιπόν, υπεγράφη μεταξύ των συνδικάτων και της διοικήσεως ένας νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος: έχει εφαρμογή σε όλο το προσωπικό της εταιρίας και με τις διατάξεις του:
*Το προσωπικό κατατάσσεται σε κατηγορίες με βάση τα τυπικά προσόντα και το περιεχόμενο της εργασίας.
*Θεσπίζεται πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο με συμμετοχή δυο εκπροσώπων των εργαζομένων.
*Καθορίζονται κανόνες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και θεσπίζονται εκπαιδευτικές άδειες ενώ είναι σαφής ο όρος της βλαπτικής μεταβολής στους όρους εργασίας.

Λίγο πριν φύγει το 2017, υπεγράφη και η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, στην οποία διατηρείται η δομή των προηγουμένων Σ.Σ.Ε
Οι αμοιβές, λοιπόν, προσδιορίζονται για έναν νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως, χωρίς προϋπηρεσία και οικογενειακές υποχρεώσεις, κατ’ ελάχιστον στα 1.100 ευρώ και φθάνουν ,για εργαζόμενους με 33 χρόνια υπηρεσία, στα 2.700 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται εξειδικευμένα επιδόματα και επιδόματα ευθύνης.
Με την νέα Σ.Σ.Ε, όμως ,συμβαίνουν και άλλα :
* Επανέρχεται η χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού η οποία είχε περικοπεί με τους μνημονιακούς νόμους από το 2011.
* Επανέρχεται η εξέλιξη σε χρονοεπίδομα και κλιμάκια η οποία είχε διακοπεί από το 2011.
*Θεσμοθετούνται κοινωνικές παροχές όπως επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού, επίδομα κατασκηνώσεων, κάλυψη πρόσθετης νοσοκομειακής και εξω- νοσοκομειακής περιθάλψεως καθώς και μια σειρά από άλλες κοινωνικές παροχές.

Θα πείτε τώρα ότι "οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση και με την μεγάλη απεργία του 2016, "έδειξαν τα δόντια τους".
Όμως και οι Κινέζοι έχουν δόντια και μάλιστα κοφτερά! Ωστόσο, επειδή ο ΟΛΠ είναι πια μια καλοκουρδισμένη και κερδοφόρος επιχείρηση, οι νέοι άρχοντες δεν είναι κορόιδα πνίξουν την χρυσοτόκο όρνιθα!
Κι εγώ θυμάμαι εκείνους τους απίθανους τύπους που απέκλειαν το λιμάνι και φώναζαν ότι η Cosco θα απολύσει τους Έλληνες και "θα φέρει Κινέζους του δίφραγκου", αλλά και τους άλλους, που καβαλούσαν τα κάγκελα του ΟΛΘ μπας κι έπαιρναν καμιά παραπάνω ψήφο! Δεν λέω, καλύτερα να ήταν τα λιμάνια δικά μας, αλλά..
.
Μνημόνια-ξε μνημόνια, λοιπόν, ελάχιστη έχουν σημασία όταν το μαγαζί πάει καλά.
Το "πάει καλά", όμως, σταματά μόλις περάσεις τα σύνορα του λιμανιού. Το έξω "μαγαζί", δυστυχώς, "δεν τραβάει"...

Pin It