Ας προσέξουν όλοι!

zoupis zaxarias

Σχολιασμός Πολιτικού Αναλυτή Ζαχαρία Ζούπη, Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL

 

Σε μια εξόχως κρίσιμη στιγμή για τη χώρα με όλα τα κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά θέματα ανοικτά, η υπόθεση NOVARTIS φαίνεται να λειτουργεί ως παράγοντας αποσταθεροποίησης του Πολιτικού Συστήματος, αύξησης της αμφισβήτησης των πολιτών για τις δυνατότητες κάποιας δύναμης να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών. Απομακρύνει πολίτες από την πολιτική σε μια κοινωνία χτυπημένη από μια πολύχρονη κρίση, με έντονα τα φαινόμενα της φτωχοποίησης και της ανεργίας, της αδυναμίας δυναμικής ανάπτυξης και συντεταγμένης πορείας προς ένα συλλογικό, ρεαλιστικό όραμα. Η απογοήτευση από την τριετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η διάχυτη αισιοδοξία, τα προβλήματα διαβίωσης , το Σκοπιανό, η τουρκική προκλητικότητα συναντούνται με όλη αυτή την φθοροποιά συζήτηση για τον πολιτικό κόσμο συνολικά και οδηγεί σε ένα πολιτικό σκηνικό κινούμενη άμμο. Η υπόθεση Novartis κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ ότι φαίνεται από πρώτη ανάγνωση. Μπορεί να κερδίζει στα σημεία ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόσκαιρο, επίπλαστο και επικίνδυνο για τις πολιτικές συμπεριφορές που μπορεί να απελευθερωθούν.

Η Ν.Δ προηγείται σταθερά και με σημαντική διαφορά στην πρόθεση ψήφου. Η διαφορά όμως αυτή ροκανίζεται και η τακτική της δεν δείχνει να εμποδίζει αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με την έρευνα της OPINION POLL συγκεντρώνει 20.25% στην πρόθεση ψήφου ,όταν τον Δεκέμβριο του 2017 εμφάνιζε 24.5% και ένα ακριβώς χρόνο πριν 31%. Στην πτώση της οφείλεται το ροκάνισμα της διαφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κυβερνόν κόμμα εμφάνιζε 13.64% τον Δεκέμβριο και 13.93% τώρα. Είναι φανερό ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται μπροστά στην ανάγκη επανεξέτασης της στρατηγικής τους ,πλησιάζοντας μάλιστα στην ώρα μηδέν, στην στιγμή των εκλογών. Ούτε η Ν.Δ μπορεί να υπολογίζει σε ένα υγιεινό περίπατο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ στην απλή προσπάθεια φθοράς της Ν.Δ. Το δε πολωτικό κλίμα δεν δείχνει να βοηθάει κανένα και πριν απ’ όλα τη χώρα .

Τα άλλα κόμματα δεν μπορούν με εύκολη ρητορική να επιχαίρουν. Όλα – πλην Χρυσής Αυγής – εμφανίζουν απώλειες και επομένως κανένα δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως δικαιωμένο. Κινδυνεύουν δε, την ώρα που « θα συγκρούονται να βουβάλια» να έχουν εκλογική αιμορραγία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν σήμερα. Δεν μπορούν να υποτιμούν το ορατό γεγονός ,η επόμενη εκλογική μάχη να είναι η πιο πολωτική μάχη της Μεταπολίτευσης .

Το ανησυχητικό για όλους που δεν δείχνει να ανησυχεί κανένα, είναι ότι ο κομματικός ανταγωνισμός χωρίς κανόνες, η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων, απλά υπερδιογκώνει την μάζα των απογοητευμένων, αυτών που δε εκφράζονται από κανένα ουσιαστικά και μπορούν να συμπεριφερθούν αυθόρμητα προς ακραίες κατευθύνσεις .Αυτός ο κίνδυνος είναι παρών και θα πρέπει να κάνει τους πάντες να ξανασκεφτούν την χώρα, την Δημοκρατία, τους κινδύνους από τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν .

Η κατάσταση απαιτεί άλλη ποιότητα διαλόγου. Διαφορετικά όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Pin It