Μεταπασχαλινές διαπιστώσεις και μητροπολιτικά μηνύματα...

kapranos d

του Δημήτρη Καπράνου

 

Λόγω ειδικών συνθηκών, εφέτος επήγα μόνος στον Επιτάφιο. Προτίμησα μια από τις τρεις κοντινές μας εκκλησίες (Αγ. Χαράλαμπος, Προφήτης Ηλίας, Μυρτιδιώτισσα) στον Πειραιά. Και βρέθηκα, στην περιφορά, ακριβώς πίσω από τους ιερείς, κάτι που δεν μου είχε ξανατύχει...

Σε μια στιγμή, η πομπή, κατανυκτική, με τον κόσμο σιωπηλό, περνά εμπρός από έναν θύσανο κάδων απορριμμάτων, όπου κάποιοι ρακένδυτοι αλλοδαποί, προσπαθούν να εντοπίσουν αντικείμενα που θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν.

Ένας από αυτούς, τείνει το χέρι. "Καλό Πάσκα, μια βοήτεια" λέει και ένας εκ των ιερέων εξανίσταται και φωνάζει: "Φεύγα από 'δω! Φεύγα!". Αισχίστη εντύπωση. Ο ιερέας, την ημέρα του θείου πένθους, να επιτίθεται, φραστικώς, στον ρακένδυτο και ανυπεράσπιστο...

Πολλοί από τους ακολουθούντες την πομπή, κούνησαν αποδοκιμαστικά το κεφάλι. Λίγο παρακάτω, ένα από εκείνα τα καταστήματα-αλυσίδα "μίνι-μάρκετ" είναι ανοιχτό και οι δυο υπάλληλοι έχουν βγει στην πόρτα, κρατώντας τα κεριά τους. "Κοίτα, οι αντίχριστοι, δεν έχουν κλείσει"! λέει, με ύφος αυστηρό ο ίδιος ιερέας, εν είδει σχολίου, προς τον νεαρό αρχιμανδρίτη, που ευλογεί με τον σταυρό τους πιστούς, οι οποίοι ραίνουν από τα μπαλκόνια τον Επιτάφιο,ευλαβικά, με λουλούδια...

Και προτού προλάβω να αποδοκιμάσω, έστω και με κίνηση της κεφαλής, ο ίδιος ιερέας, παρατηρεί δυο κοριτσάκια, που έχουν προηγηθεί κάνα-δυο βήματα της πομπής. "Ε, πού πάτε εσείς; Καθίστε πίσω! πίσω!" με το ίδιο, αυστηρό και θορυβώδες, ύφος...

Μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση. Ίσως να μην έχω ακόμη αντιληφθεί ότι "ιερέας" σημαίνει απλώς ένα ακόμη επάγγελμα. Ίσως να είμαι "εκτός πραγματικότητος" πιστεύοντας ότι οι ιερείς που ακολουθούν τον Επιτάφιο, θα έπρεπε να είναι σχεδόν εν εκστάσει και όχι να κουτσομπολεύουν ή να στέλνουν "από εκεί που ήλθαν" κάποιους δυστυχείς.
Έτσι, αποφάσισα να μην ακολουθήσω την πομπή μέχρι την επιστροφή στον ναό. Προτίμησα να περιηγηθώ τις γύρω εκκλησίες...

Το επόμενο βράδυ, στην Ανάσταση, παρέστην για μια ακόμη φορά μάρτυς ενός "εθίμου" που είναι μεν σωστό, αλλά γίνεται σε λάθος χρόνο.
Αναφέρομαι στο αναστάσιμο μήνυμα των κατά τόπους Μητροπολιτών, το οποίο -είθισται να- διαβάζεται πριν από το "Χριστός Ανέστη". Είναι βέβαιο ότι ουδείς το παρακολουθεί με προσοχή, καθώς η ανάγνωσή του γίνεται, συνήθως, αιτία να καθυστερήσει να εκφωνηθεί το χαρμόσυνο μήνυμα με αποτέλεσμα να έχει ήδη ο ουρανός φωτισθεί από τα βεγγαλικά των πανηγυρισμών στις γειτονικές εκκλησίες.

Είναι επίσης βέβαιο ότι εάν το μητροπολιτικό μήνυμα αναγνωσθεί καταμεσής της λειτουργίας και μεγαλυτέρας προσοχής θα τύχει και το "Χριστός Ανέστη" θα ψάλλεται εμπροθέσμως και δεν θα υπάρχει ανυπομονησία ή εκνευρισμός, όπως τώρα, που ο ιερέας το διαβάζει βιαστικά και χωρίς να τονίζει τις απαραίτητες λέξεις.

Καλό θα είναι επίσης, η ιδιωτική τηλεόραση να αντιληφθεί ότι η ελληνική Λαμπρή, η μεγαλύτερη γιορτή, δεν ταιριάζει με "σκυλάδικα" και κακής ποιότητος "μουσικά προγράμματα", τα οποία εξασφαλίζουν δωρεάν ,μαγνητοσκοπώντας "προγράμματα" από "πολιτιστικά κέντρα" ,κατά τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο!.
Αν δεν μπορούν, ας προβάλουν καλής ποιότητος ταινίες. Θα είναι, για όλους, καλύτερα...

eep logo