«Μπορώ και εγώ να αθληθώ»

nina kasimath 2

της Νίνας Κασιμάτη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας και Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία έχω χρέος να ανατρέξω στο αρχείο μου και να τιμήσω τη μνήμη του Γιώργου Κασιμάτη (1949-1993).
Θυμίζοντας το πρώτο στην Ελλάδα κρατικό πρόγραμμα άθλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες «ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΘΛΗΘΩ» - ειδικό πρόγραμμα άσκησης και ψυχαγωγίας, που ξεκίνησε το 1982.

Αντιγράφω το κείμενο του πατέρα μου Γιώργου Κασιμάτη, πρωταθλητή του Στίβου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Γραμματέα του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, ιστορικού Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, σοσιαλιστή, που ήταν κι ο «πατέρας» του ΠΡΩΤΟΥ προγράμματος Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού στην Ελλάδα - το οποίο ήταν πολλαπλό εντάσσοντας κάθε κοινωνική ομάδα (παιδιά, εφήβους, άντρες, γυναίκες, αναπήρους, τρίτη ηλικία) και θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας την περίοδο 1981-1985 φέρνοντας κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα στα γήπεδα και τα γυμναστήρια, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εκτινάσσοντας σε συμμετοχή τη μαζική άθληση και το αθλητικό κίνημα, καθιστώντας την άθληση δημόσιο αγαθό με πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας που έβγαινε από το γύψο και γνώριζε στην πράξη τα δημοκρατικά και κοινωνικά της δικαιώματα.

Το πρωτοποριακό κείμενο - συντομευμένο για τη μπροσούρα - που κάλυπτε ακόμη και τις άγνωστες τότε μαθησιακές δυσκολίες αλλά και την κοινωνική μοναξιά, έθετε το ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών «αλλά και τις υποχρεώσεις της Πολιτείας» :

«Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Προβλήματα αποδοχής από το περιβάλλον τους, προβλήματα ένταξης μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
Για πολλά χρόνια αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν το φάσμα της μοναξιάς, την περιθωριοποίηση, την έλλειψη κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Ο Αθλητισμός, που είναι μέσο χαράς και ψυχαγωγίας μπαίνει σήμερα στην Υπηρεσία αυτών των παιδιών με ειδικές ανάγκες και τους δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ξανακερδίσουν ό,τι τόσα χρόνια τους στέρησε η προκατάληψη και η αμάθεια.

Το Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού άρχισε να εφαρμόζει πρόγραμμα αθλητισμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Ένα συντονισμένο πρόγραμμα που σκοπεύει να διδάξει τις απαραίτητες κινήσεις για την αρμονική ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Να αναπτύξει τις Κινητικές του ικανότητες βελτιώνοντας τη φυσική του κατάσταση.

Να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα της χαράς και της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι, προωθώντας παράλληλα την αλληλοαποδοχή, την κατανόηση και την ανθρωπιά για το οριστικό γκρέμισμα των προκαταλήψεων στις σχέσεις των ανθρώπων!

Ένα ειδικό πρόγραμμα για παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση, την όραση, την ακοή και την κίνηση, καθώς και με ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα.

Η άθληση, το παιχνίδι είναι δικαίωμα για κάθε παιδί, αλλά είναι και υποχρέωση της Πολιτείας.

Η ψυχαγωγία των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι καθήκον όλων μας.
Σήμερα είναι και στόχος μας».

Στην ιερή μνήμη σου, πατέρα.

eep logo