«Θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος»

manousakis stelios

Του Στέλιου Μανουσάκη*

 

«Θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος»
Αλ. Τσίπρας, Πρωθυπουργός

Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά υπόθεση της «λαθρεμπορίας χρυσού», με την απόδοση βαρύτατων κατηγοριών χωρίς να έχουν τηρηθεί εκ μέρους τόσο της διωκτικής αρχής όσο και της δικαστικής, οι απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται ρητά από τις διατάξεις του ισχύοντος νόμου, δημιούργησε αλγεινή εντύπωση στους πολίτες της χώρας μας για την λειτουργία των ανωτέρω εξουσιών κλονίζοντας την ήδη τραυματισμένη εμπιστοσύνη τους.
Από το Βήμα της Βουλής, τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τις διωκτικές αρχές, πολιτικά ορθόν κατ’ αρχήν, δίνοντας στη συνέχεια πολιτική έκταση στην υπόθεση, συνδέοντάς τη με τα μνημόνια και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα ‘ταν απίθανο να μη το κάνει με τόσο προβολή και θόρυβο που είχε προηγηθεί (δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις), κάτι που είθισται και έχει εμπεδώσει καλά από τα ΜΜΕ τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμη και σε λιγότερο μείζονος σημασίας γεγονότα.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί: εξέφρασε βεβαιότητα για την ενοχή των εμπλεκομένων ενώ πρόσθεσε ακόμη ένα ατόπημα, ονοματίζοντας έναν από τους εμπλεκόμενους.
Ήδη η χώρα μας έχει μία καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου, από το 2011, το οποίο έκρινε ότι παρόμοιες δηλώσεις παραβιάζουν το «τεκμήριο αθωότητος», υποχρεώνει στη θεώρηση κάθε υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ως «αθώον» μέχρι την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, προστατεύει την τιμή και την αξιοπρέπεια του κατηγορουμένου και εν τέλει οποιαδήποτε αναφορά των διωκτικών αρχών οφείλει να γίνεται με πολλή περίσκεψη διότι διαφορετικά διαμορφώνει αρνητικά την κοινή γνώμη και επηρεάζει την δικαστική κρίση.
Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς είναι βαρύτατες, ιδιαίτερα όταν πολιτειακός παράγοντας πολύ δε μάλλον ο πρωθυπουργός της χώρας με τον σημαίνοντα αυτό θεσμικό του ρόλο, εκφράζει άποψη για ποινική υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του «διαβιβαστικού» της αστυνομίας προς την Εισαγγελία, δίδει πολιτικές διαστάσεις επιρρίπτοντας ευθύνες του φαινομένου σε προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και θριαμβολογεί για την επιτυχία της κυβέρνησής του.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, μετά την γκάφα των διωκτικών και δικαστικών αρχών να ασκήσουν δίωξη, ενώ δεν υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, είναι σίγουρο ότι αφενός μεν αποτελεί βαρύ πλήγμα για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, αφετέρου δε ανέδειξε μια λογική εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης και της αστυνομίας εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας, υπερθεματίζοντας αυτή όταν μας συμφέρει και μας εξυπηρετεί, κατηγορώντας την ή λοιδορώντας τη ως τυφλή όταν πράττει το αντίθετο.
Και στις δύο περιπτώσεις ένα κλίμα πολιτικής και ποινικής «ανθρωποφαγίας» και επικοινωνιακού διχασμού που δημιουργείται είναι απαράδεκτο. Οι τρεις εξουσίες, το γνωρίζει ο κάθε πολίτης, λειτουργούν σ’ ένα κράτος δικαίου αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες η μία από την άλλη, αλληλοκαλυπτόμενες και αλληλοσυμπληρούμενες, έτσι ώστε το λάθος της μίας να το διορθώνει η άλλη, την αυθαιρεσία και τη βία της άλλης τη στιγματίζει και τιμωρεί η πρώτη, ενώ όλες μαζί δίνουν λόγο στον κυρίαρχο λαό υπηρετώντας τη Δημοκρατία.
Κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να τηρούμε τους νόμους και το Σύνταγμα, πριν το τροποποιήσουμε … και πρώτος απ’ όλους ο Πρωθυπουργός…

*Ο Στέλιος Μανουσάκης είναι Δικηγόρος, τ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, Υποψήφιος Βουλευτής Πειραιά και Νήσων με το Κίνημα Αλλαγής

Pin It