Περί "προοδευτικού" πόλου

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα κάνουν τελικά οι ΑΝΕΛ. Καταλαβαίνω πάντως με βάση την απλή λογική και την στοιχειώδη πολιτική ορθότητα, ότι αν επίσημα αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση τότε δεν θα υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Επίσης καταλαβαίνω πως είναι δικαίωμα του Α.Τσίπρα να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία και ότι σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί κάθε τι άλλο είναι εκτροπή. Αν δε οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν πριν από την ψηφοφορία για τις Πρέσπες , τότε η ψήφιση της Συμφωνίας με τα Σκόπια μετατρέπεται αυτόματα σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση κι ας μην παιδεύονται στο ΠΟΤΑΜΙ να δώσουν άλλες ερμηνείες.

Τα πράγματα στην Πολιτική είναι τελικά απλά όταν πίσω από πολιτιές συμπεριφορές δεν υποκρύπτονται σκοπιμότητες, συμφέροντα, παρεμβάσεις, συναλλαγές. Ας το κάνουμε σε ακόμα πιο σαφές γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν οι εκλογές θα γίνουν σε δύο ή τέσσερις μήνες και το αν αυτή η Κυβέρνηση θα επιβιώσει μερικές βδομάδες παραπάνω. Σιγά τα ωά. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται σε συντριπτική ήττα στις εκλογές, που θα είναι ταυτόχρονα και ήττα ήθους, πολιτικής, ιδεολογίας, πρακτικών που ακολούθησε. Το θέμα είναι τι είναι αυτό που οδηγεί κεντροαριστερά στελέχη να θέλουν να εμφανιστούν ως ουρές μιας Κυβέρνησης που έχει διακριθεί μόνο στην υπονόμευση θεσμών, στην προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης, σε πλήγματα κατά της Δημοκρατίας, στην σπίλωση πολιτικών αντιπάλων, στο βάλτωμα της Οικονομίας, στα ψέματα.Αλήθεια, τα θεωρούν αυτά σημάδια ωρίμανσης και κεντροαριστερής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ ; Αλήθεια, πιστεύουν ότι με Παπαγγελόπουλο, Θάνου,Πολάκη, Παπαχριστόπουλο και Παπακώστα θα οικοδομηθεί προοδευτικός πόλος ; Περίεργες ψευδαισθήσεις...

Ζούμε σε μια χώρα που ο Κουφοντίνας συνοδευόμενος από εκπαιδευόμενούς του κάνει βόλτες στην Αθήνα και ο Μανόλο του Παπά αφού έκανε δουλειές από την Βενεζουέλα μέχρι με σειρά επιχειρηματιών, εσχάτως έχει εξαφανιστεί. Στην χώρα που το υπαρκτό σκάνδαλο NOVARTIS αντί να οδηγήσει στην διερεύνησή του ξεκινώντας από χιλιάδες γιατρούς που συνταγογραφούσαν αφειδώς , χρησιμοποιήθηκε για να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα για να φτάσουμε τώρα οι προστατευόμενοι μάρτυρες να κατηγορούν τους εθνικούς εισαγγελείς για πιέσεις ώστε να ενοχοποιήσουν πρών Πρωθυπουργούς και Υπουργούς. Που το άγαρμπο σερβίρισμα σκανδάλων σκάει στα χέρια σκευωρών και δεν μαθαίνουμε τίποτα για τους λογαριασμούς που θα άνοιγαν. Γιατί άραγε; Στη χώρα που ευτελίζεται στην Μόρια με την απάνθρωπη αντιμετώπιση ανθρώπων από δήθεν ευαίσθητους. Στην χώρα που εγκαινιάζεται μια κυλιόμενη σκάλα με ζωγραφισμένους γύρω μουσαμάδες και με μια τροπολογία επιστρέφουν τα αντισταθμιστικά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στην χώρα που οικονομικά επιστρέφει ταχύτατα προς το 2010 και κινδυνεύει με νέο κραχ.

Συγγνώμη, αλλά είναι τουλάχιστον περίεργο κάποιοι να αναζητούν προοδευτικούς πόλους με τους πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας και παρακμής.

 

eep logo