1 (Τζόκερ) + 2 (Έργα Σεξ) = 0 (Παιδικότητα)!

joker

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Ο Αστικός Κώδικας, το κορυφαίο νομοθέτημα που τέμνει την βιωτή του καθενός μας, ορίζει στο άρθρο 127 Α.Κ. «όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας του (ενήλικος) είναι ικανός για κάθε δικαιοπραξία».
Έτσι, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει αυτό το ηλικιακό όριο (ανήλικοι) είναι είτε μη ικανοί, είτε περιορισμένα ικανοί (από το 14ο έτος και μετά) για δικαιοπραξία. Με άλλα λόγια ΔΕΝ μπορούν να τα κάνουν όλα. Ούτε μπορούμε να τους επιτρέπουμε να τα κάνουν όλα!

Τι δεν επιτρέπεται και τι επιτρέπεται, ασφαλώς και εναπόκειται πρωτογενώς σε κάθε γονέα να το κρίνει, να το φιλτράρει, να το διυλίσει και εν τέλει να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή όχι να το βιώσει το ανήλικο παιδί του. Αυτή άλλωστε είναι και η λογική της έννοιας «άσκηση γονικής μέριμνας».
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το περασμένο Σάββατο, γίνεται εκτενής λόγος για την επιχείρηση της Αστυνομίας στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, με απομακρύνσεις ανηλίκων από την αίθουσα, στην απογευματινή προβολή της πολυδιαφημισμένης ταινίας «ΤΖΟΚΕΡ». Την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είδα πριν μία εβδομάδα, χωρίς ασφαλώς τον εξάχρονο γιο μου!

Ναι, τα νέα παιδιά σήμερα έχουν δεκάδες τόνους πληροφόρησης να τα βομβαρδίζουν καθημερινά και ναι, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ένας σημερινός δεκαεξάχρονος, ουδεμία σχέση έχει με τον γράφοντα, όταν ήταν 16 ετών, πριν 30 χρόνια. Ούτε ένας 12χρονος, ούτε ένας εξάχρονος.

Ασφαλώς δεν ενδιαφέρει την στήλη τόσο, το αν έγινε ή όχι επιχείρηση από την Αστυνομία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι έλαβε χώρα, άλλοι ότι πρόκειται για fake news. Η ουσία είναι ότι σήμερα, στην Ελλάδα του 2019, μάλλον άκριτα και ίσως χωρίς καμία περίσκεψη, επιτρέπεται σε ανήλικους να παρακολουθούν μία ασφαλώς βίαιη ταινία, με πρωταγωνιστή μία ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα. Δεν σημαίνει αυτό βέβαια ότι τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν σε «γυάλα» προστασίας, αποκομμένα από την πραγματικότητα. Στα όρια της ενηλικότητας, κατά την άποψη μου από τα 16 έτη και άνω, ίσως και να πρέπει ένα παιδί να μυηθεί στην γενικότερη παράνοια μιας κοινωνίας, στην οποία θα κληθεί να ζήσει πολύ σύντομα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσουμε κάθε υφή παιδικότητας από 12χρονους ή δεκατετράχρονους. Αν είναι έτσι, τότε μπορεί εύκολα να νομιμοποιηθεί ηθικοκοινωνικά και η παρακολούθηση ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου. Προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι την διαφορά του ΤΖΟΚΕΡ από τα «δύο έργα σεξ» των λεγόμενων λαϊκών κινηματογράφων.

Τα όρια είναι πράγματι δυσδιάκριτα. Οι επιπτώσεις θα είναι απολύτως ευδιάκριτες στα επόμενα χρόνια!

eep logo