Μια μέρα… ένα Μπράβο, ένα Γιατί, ένα Μακάρι!

2020 change

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Κι όμως ο ήλιος δύει όπως και χθες και θα ανατείλει όπως και σήμερα. Οι ώρες θα κυλήσουν όπως κάθε άλλη μέρα. Αλλά, είτε το επιδιώκουμε, είτε όχι, κάθε χρόνο τέτοια μέρα λειτουργούμε απολογιστικά. Όσο πλησιάζει η αλλαγή της χρονιάς, όσο κοντεύουμε στο επόμενο έτος, αναρωτιόμαστε κυρίως τούτο: Αν κάθε μία χρονιά είναι ένα βιβλίο από 365 σελίδες (στην συγκεκριμένη 366 λόγω δίσεκτου), τι προτιθέμεθα να γράψουμε σε αυτό. Αλλά και τι γράψαμε στο παλιό, φθαρμένο μας πια βιβλίο του 2019. Μερικοί, κοιτάζουν και πιο …..αρχειακά. Τα βιβλία του 2018, 2017 κ.ο.κ.

Σίγουρα η 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους δεν είναι μία μέρα σαν όλες τις άλλες. Οι σκέψεις κλωθογυρίζουν. Σε αυτά που κάναμε, σε όσα πετύχαμε, σε όσα αποτύχαμε αλλά κυρίως σε όσα ΔΕΝ υλοποιήσαμε. Σε όσα υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας κοιτάζοντας πέρσι τέτοια μέρα το βιβλίο του 2018 και τελικά κάπου τα αφήσαμε ημιτελή. Ή και δεν τα τολμήσαμε καν.

Και βέβαια είναι σε αυτή την τελευταία σελίδα του φετινού μας βιβλίου που αφιερώνουμε τον περισσότερο χώρο στις ευχές. Για εμάς, για τους ανθρώπους που αγαπάμε αλλά και για όλο τον κόσμο. Η μέρα που σκεφτόμαστε όσους υποφέρουν, όσους δεν απολαμβάνουν άνεση, ασφάλεια, ευμάρεια.

Απολογισμός και ευχές. Γεμίζουν την σκέψη μας. Ένα μπράβο, ένα γιατί, ένα μακάρι. Αλλά κυρίως μία υπόσχεση. Στο μέσα μας. Ότι θα κάνουμε τα πάντα καλύτερα, πληρέστερα, δυνατότερα, γενναιότερα, με μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Ότι θα προσπαθήσουμε παραπάνω για όσους νοιαζόμαστε και θα βελτιωθούμε. Δεν θα υποχωρούμε στην δυσκολία, θα στηρίζουμε, θα αγαπάμε, θα ερωτευτούμε, θα γίνουμε καλύτεροι φίλοι, γονείς, άνθρωποι.

Αυτή ακριβώς είναι η μαγεία αυτής της μέρας. Για 24 ώρες βάζουμε τα πάντα πίσω μας και αφήνουμε μπροστά μας, σε έναν πολυτελή καθρέφτη… εμάς. Να …μας δούμε λίγο καλύτερα. Αν αλλάξαμε, αν κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε την χρονιά που φεύγει, πάνω από όλα αν έχουμε ακόμα δύναμη να πάμε παρακάτω. Γιατί, ναι, την τελευταία μέρα κάθε χρόνου, συνήθως σκεφτόμαστε εκτός από τα προηγούμενα και τα επόμενα. Όσα μας κάνουν ευτυχισμένους, όσα μας φοβίζουν, όσα θα θέλαμε να έχουμε, όσα θα θέλαμε να αποφύγουμε.

Εκεί λοιπόν, στις 00.00 μ.μ. σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα αφού εκκινήσει η Πρωτομηνιά, μην αγωνιάτε ούτε για το τι κάνατε, ούτε για το τι θα κάνετε. Απλά απολαύστε την πρώτη αναπνοή του 2020!

eep logo