Ανάγκη ευθύνης και λογικής

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Η πανδημία του κορονοιού και η διάδοσή της και στην χώρα μας αναδεικνύει ένα απρόσμενο κίνδυνο που έχει αναταράξει όλο τον πλανήτη και έχει αναστατώσει φυσικά και την ζωή μας.Ένας πόλεμος φαίνεται να είναι σε εξέλιξη με ένα άγνωστο εχθρό και με απροσδιόριστο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, στην κοινωνική συνοχή, στην παραγωγική δραστηριότητα και την Οικονομία. Η Ελλάδα έχοντας βγει από μια δεκαετή δοκιμασία χρεοκοπίας και Μνημονιακών Πολιτικών έχει βρεθεί μπροστά σε δύο « καταιγίδες» που πρέπει να αντιμετωπίσει. Η πρώτη είναι η μάχη κατά της διάδοσης του κοροναιού, μάχη κρίσιμη και με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα.

Η δεύτερη είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ερντογάν που έχοντας υποστεί αλλεπάλληλες ήττες το τελευταίο διάστημα επιχείρησε να εκβιάσει την Ευρώπη και να αποσταθεροποιήσει την χώρα, χρησιμοποιώντας κυνικά ως σφαίρες χιλιάδες Μετανάστες στον Έβρο ως μόνιμο πολιορκητικό κλοιό. Η προσπάθειά του μέχρι στιγμής και παρά την ανοικτή βοήθεια του Τούρκικου Στρατού έχει οδηγήσει σε μια άλλη ακόμα αποτυχία του συν το διεθνές κόστος που έχει υποστεί. Πρόκειται για ένα σύνθετο γεωστρατηγικό πρόβλημα που θα έχει συνέχεια και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και κάποιο θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται να συγκεντρώνει την εκτίμηση ενός συντριπτικού ποσοστού του λαού για τους χειρισμούς του και στα δύο κρίσιμα αυτά θέματα. Λογικό και αναμενόμενο. Η Ελλάδα έχει επιδείξει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση του ιού, αξιοποίησε έγκαιρα ένα πολύ έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, κράτησε άμυνα και κερδίζει χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα του pic, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε ένα υποδειγματικό διάγγελμα με το οποίο ξεκαθάρισε με ειλικρίνεια και αμεσότητα θέματα που απασχολούσαν τον δημόσιο διάλογο ( π.χ τα θέματα που άνοιξαν σκοταδιστικές και επικίνδυνες τοποθετήσεις Ιεραρχών σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις του Πατριάρχη, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών στ΄όλο τον πλανήτη). Έδειξε όμως και αποφασιστικότητα και καθαρή γραμμή απέναντι στην ασύμμετρη απειλή στον Έβρο. Σφράγισε τα σύνορα, σκλήρυνε την γραμμή του απέναντι στους παράνομους μετανάστες, πάγωσε τις νέες αιτήσεις ασύλου, απέδειξε έμπρακτα ότι φυλάγονται και τα θαλάσσια σύνορα, ενώ αφύπνισε την Ευρώπη απέναντι στα πραγματικά σχέδια Ερντογάν. Ήταν κρίσιμες αποφάσεις που στην πρώτη φάση συνάντησαν την κάθετη αντίθεση στελεχών βασικά του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν για ανοικτά σύνορα, θέατρο πολέμου στον Έβρο, κυριαρχία ακροδεξιών στοιχείων, ανάγκη να επιτρέψουμε ουσιαστικά να μπουν όσοι μαζεύτηκαν στα σύνορα! Ευτυχώς ο Α. Τσίπρας αποσαφήνισε την άποψή του και την επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ των κλειστών συνόρων και μίας πιο καθαρής καταγγελίας του Ερντογάν! Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα με όσα συνεχίζουν να λένε στελέχη του, αλλά και να γράφονται στις δύο εφημερίδες του Κόμματος της Αξιωματικής Εφημερίδας.

Αν κάτι πάντως μετράει αυτή την δύσκολη στιγμή που φαίνεται ότι αφού εξασφαλίστηκε η καθολική, σχεδόν παλλαική, κοινωνική στήριξη , εξασφαλίστηκε και και η στήριξη των βασικών κομμάτων, είναι να κυριαρχήσει η ευθύνη και η λογική, να κυριαρχήσει ο ορθολογισμός. Στην ζωή φαίνεται ότι σ΄αυτή την ιδιόμορφη χώρα χρειάζεται μια μόνιμη προσπάθεια για να εξασφαλίζονται τα αυτονόητα. Ας πάρουμε την μάχη του κοροναιού. Έκλεισαν τα σχολεία και κατακλείστηκαν οι καφετέριες. Αποτέλεσμα; Αντί να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης, αυξήθηκε. Σε ρεπορτάζ ακούς απόψεις τραγικές και ανεύθυνες.Πολίτες που είχαν μπει σε καραντίνα στην Ηλεία γυρνούσαν στα καφενεία! Πρόεδρος Κόμματος πουλούσε γιατρικό για τον ιό και το διαφήμιζε. Γνωστοί επώνυμοι όπως ο Σ. Κραουνάκης το έριξαν σε γνωστές συνωμοσιολογίες και ανοησίες. Ασφαλώς όλα αυτά αντιμετωπίζονται ή με μέτρα ( όπως και πάρθηκαν) ή με απομόνωση δοξασιών και ηλιθίων αντιεπιστημονικών απόψεων. Ωστόσο ας γίνει καθαρό, ότι χωρίς αυτοπροστασία , πειθαρχία στα μέτρα της αρμόδιας επιτροπής, ευθύνη απέναντι στην ζωή των άλλων, μπορεί να περάσουμε όλοι πολύ δύσκολες στιγμές και να χάσουν την ζωή τους πολλοί, μα πολλοί άνθρωποι. Απέναντι σ΄αυτό κανένας δεν δικαιολογείται, είτε είναι ένας «αγέρωχος» που το σκάει από το Νοσοκομείο μόλις μαθαίνει ότι είναι φορέας, είτε είναι ένας Ιεράρχης που ενθαρρύνει στάσεις και συμπεριφορές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωές είτε ακόμα βουλευτές που για λίγους αμφίβολους ψήφους μετατρέπει την θρησκευτική πίστη σε πραμάτεια και σε διαφήμιση τς μετάληψης και των θρησκευτικών συνάξεων.

Ωστόσο, σε άλλης τάξης θέματα, καλό είναι να μαζεύονται και να καταγγέλονται από την πρώτη στιγμή απόψεις που υπονομεύουν την εθνική ομοψυχία και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της Τούρκικης απειλής. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δούρειοι ίπποι ή προδότες πολιτικοί. Το έλεγα και την περίοδο των πρώτων Μνημονίων που κάποιοι καθύβριζαν ως προδοτικές Κυβερνήσεις που τα υπέγραφαν, μέχρι που υπέγραψαν κι αυτοί ένα Μνημόνιο και ξαφνικά σιώπησαν. Ωστόσο υπάρχουν απόψεις αξιοποιήσιμες από τον Ερντογάν, απόψεις επικίνδυνες για την χώρα ή δηλώσεις που δυσφημούν την Ελλάδα. Η εμμονή κάποιων να παρουσιάζουν τον Κ.Μητσοτάκη ως Όρμπαν τι είναι άραγε; Η εμμονή στην αντίληψη ανοίγματος των συνόρων σε τι αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα στην συγκεκριμένη συγκυρία; Η οργάνωση διαμαρτυριών έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο με σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα από Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ή από τον αδελφό Τζανακόπουλο με την πλήρη στήριξη του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, πως πρέπει να εκληφθούν άραγε; Η εμμονή για νεκρό ή νεκρούς στον Έβρο που υποστηρίζει προσωπικά και ο Ερντογάν, πως να ερμηνευτεί; Τα προσανατολισμένα στα παραπάνω ιδεολογήματα και τις ψευδολογίες της ΑΥΓΗΣ και της Εφημερίδας των Συντακτών σ΄όλο το τελευταίο διάστημα πως να τα εκλάβουμε; Σε κάθε περίπτωση πάντως το 90% σύμφωνα με δημοσκοπήσεις( π.χ της OPINION POLL) τάσσεται υπέρ της γραμμής που έχει χαραχτεί από την Κυβέρνηση. Το θέμα είναι όλα αυτά τα δείγματα γραφής δήθεν ανθρωπιστών και ευαίσθητων που είχαν σιωπήσει για πέντε τουλάχιστον χρόνια, ότι και να συνέβαινε κάτι δείχνουν και δεν μπορεί να μένουν αναπάντητα.

Υπάρχει επομένως Κυβέρνηση που μέχρι τώρα τα πάει καλά στον χειρισμό και των δύο κρίσιμων θεμάτων. Υπάρχουν βασικά κόμματα που παρά την ύπαρξη παραφωνιών ουσιαστικά συμφωνούν. Υπάρχει και μία μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που στηρίζει. Ε τότε ας συμβάλουμε όλοι ώστε να απομονωθούν παραπέρα αντικοινωνικές συμπεριφορές και ξεπερασμένες, εμμονικές απόψεις που προκαλούν ζημιά.

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία ως χώρα. Να δείξουμε ότι μπορούμε να πορευόμαστε με σαφή κατεύθυνση και αποφασιστικότητα, ομοψυχία, με λογική και ευθύνη.

eep logo