Η Δημοκρατία ενίοτε αμύνεται σύντροφοι!

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη*

Ο εμπειρογνώμονας για να βγάλει πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι δίνει στην δημοσιότητα ανατριχιαστικό ηχητικό ντοκουμέντο που αποδεικνύει τις ανήθικες πιέσεις και τους κυνικούς εκβιασμούς που δέχτηκε για να συγκαλύψει τα πάντα και ο κ. Χαρίτσης κάνει δήλωση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει, ότι η Κυβέρνηση κάνει καπηλεία της τραγωδίας και σπέκουλα! Παρεπιπτόντως, την αποκάλυψη είχε κάνει η « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και όχι το Μαξίμου. Αναφερόμαστε στο πιο τραγικό συμβάν πολλών δεκαετιών, τότε που την ώρα που οι άνθρωποι καίγονταν οι τότε Κυβερνητικοί έστηναν επικοινωνιακό show με πρωταγωνιστή τον Α.Τσίπρα. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν την εντολή συγκάληψης την είχε δώσει στον κ. Ματθαιόπουλο η κ. Γεροβασίλη. Αυτό που γνωρίζω , όπως γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες , είναι ότι το σκηνικό της συγκάληψης είχε στηθεί πολιτικά από την πρώτη στιγμή.Θυμάστε ότι έφταιγαν τα αυθαίρετα, τα δέντρα, ο αέρας , ενώ ο κ. Τόσκας είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη ντροπής, ότι υπηρεσιακά είχαν γίνει όλα άψογα. Ποτέ δε δεν ζητήθηκε μία συγγνώμη που θα έδειχνε ένα στοιχειώδη ανθρωπισμό. Και τώρα αντί να σιωπήσουν, απαντούν με απανθρωπιά αναφερόμενοι για δήθεν αντιπερισπασμούς. Αν είναι αντιπερισπασμός η διαλεύκανση της υπόθεσης και η απονομ΄ευθυνών από την Δικαιοσύνη, τότε ζήτω ο υποτιθέμενος αντιπερισπασμός!

Είναι φανερό, ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζαλιστεί από τις πολλές σφαλιάρες. Δεν τους έφτανε που όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο 20%, τον Κ. Μητσοτάκη να προηγείται του Α.Τσίπρα για Πρωθυπουργός κατά μέσο όρο 30%, τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει χάνοντας μάλιστα το 12%-13% των δυνάμεών του προς ...την Ν.Δ! Δεν τους έφτανε που ακόμα αναζητούν τον αντιπολιτευτικό βηματισμό τους κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο, εκφράζοντας θέσεις μόνιμα οικτρά μειοψηφικές και βλέποντας την υπόθεση της « Προοδευτικής Συμμαχίας» να παραπαίει. Βλέπει και ένα τσουνάμι αποκαλύψεων και καταρρεύσεων των μύθων που οι ίδιοι έστησαν.

Το σκάνδαλο NOVARTIS όπως το χειρίστηκαν ως ευκαιρία ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων λειτούργησε ως τροπος χαρίσματος τς αριστερής Κυβέρνησης απέναντι στις ευθύνες της Εταιρείας που ποτέ δεν έψαξαν όλως περιέργως και την εμπλοκή χιλιάδων ανθρώπων του χώρου της Υγείας όπως έκαναν σ΄όλες τις χώρες. Το χειρίστηκαν κουτοπόνηρα, συνωμοτικά, χρησιμοποίησαν το παραδικαστικό κύκλωμα και προσπάθησαν με ανύπαρκτα στοιχεία να στήσουν στον τοίχο δέκα κορυφαία στελέχη της Αντιπολίτευσης.Στα Ελληνικά αυτό ονομάζεται σκευωρία και η σκευωρία αποκαλύφτηκε δυστυχώς για αυτούς.Μέχρι και ο Α. Τσίπρας ομολόγησε στην « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ότι ίσως ήταν λάθος η παραπομπή δέκα ενώ θα μπορούσαν να παραπεμφθούν τρεις- τέσσερις! Τώρα οι δέκα έχουν αθωωθεί, όλα τα ψέματα κατέρρευσαν, ο κ. Παπαγγελόπουλος με απόφαση της Βουλης και η κ. Τουλουπάκη με Εισαγγελική απόφαση προχωρούν στον δρόμο του πεπρωμένου τους. Τι λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Πάλι κάτι γραφικότητες για αντιπερισπασμούς από τον αδύναμο Κ.Μητσοτάκη ( sic! ) , ακατάληπτα επιχειρήματα περί χτυπήματος από το Σύστημα, προσπάθεια να εμφανιστούν ως διωκόμενοι. Ποιον να πείσουν αλήθεια; Όλοι έζησαν τι συνέβη, όλοι θέλουν να τιμωρηθούν όσοι έπαιξαν με την Δικαιοσύνη, τους θεσμούς δηλαδή την Δημοκρατία. Ας καταλάβουν ότι η Δημοκρατία ενίοτε αμύνεται. Οι εξελίξεις ήδη τρέχουν και τώρα πια ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Προσθέστε σ΄αυτά τους διαλόγους Παπά με τον Μιωνή, τις παραδοχές για μαγαζιά και παραμάγαζα, τις αποκαλύψεις για το παρακρατικό κύκλωμα με τον Π. Καμμένο εν γνώσει του Α. Τσίπρα, τις καταγγελίες Καλογρίτσα, τις αποκαλύψεις για τα δάνεια της ATTICA , τον Πετσίτη, τα ταξίδια στην Βενεζουέλα, την συνεργασία με δικηγόρο ειδικευμένο στις offshore. Στο σύνολό τους συγκροτούν ένα ζοφερό τοπίο, μία επίδειξη αλλοίωσης της Δημοκρατίας, υπονόμευσης θεσμών. Ας μην αναζητούν κάποιοι συμψηφισμούς. Όλα πια είναι μονόδρομος να ψαχτούν και να υπάρξουν ευθύνες σ΄όλους όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Θα ήταν δε σε όφελος του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει και ο ίδιος πλήρη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων. Σε τελευταία ανάλυση αν χρειάζεται αυτοκάθαρση, ας την τολμήσει γιατί διαφορετικά θα απολογείται για χρόνια. Αν χρειάζονται Ιφιγένειες, ας θυσιαστούν κάποιοι. Άλλος τρόπος δε υπάρχει εκτός και αν υπάρχει ένας « απαγορευτικός λόγος» : Η εμπλοκή στο ανώτερο επίπεδο. Σαφές τι εννοώ.

Εν πάσει περιπτώσει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα και θα πάρει ή δεν θα πάρει τις αποφάσεις του. Αυτό που δεν έχουν το ηθικό και δημοκρατικό δικαίωμα τα στελέχη του, είναι να αρνούνται την δυνατότητα του Κράτους Δικαίου να αμύνεται. Αυτό που δεν έχουν δικαίωμα είναι να προσπαθούν να εμποδίσουν την Δικαιοσύνη να ψάξει τα πάντα και μέχρι τέλους, ότι και αν σημαίνει αυτό. Γιατί ας μη ξεχνάμε: Μία απροστάτευτη Δημοκρατία είναι μία ηττημένη Δημοκρατία . Αν δε το όνειρό τους είναι μία δεύτερη φορά που όλα όπως « θα είναι διαφορετικά» και θα έχουν ελέγξει καλά τους αρμούς της εξουσίας, ας το ξεχάσουν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ρωσία του Πούτιν, ούτε τραμπική Αμερική, ούτε Ουρμπανική Ουγγαρία.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής - υπεύθυνος ερευνών της OPINION POLL

eep logo