Για τον Λεωνίδα Κύρκο...

kyrkos leonidas

του Ζαχαρία Ζούπη

Εννιά χρόνια μετά την απώλεια του Λεωνίδα Κύρκου, αντί να γράφουμε κείμενα που ταιριάζουν σε Μνημόσυνα, ας θυμηθούμε δηλώσεις του που δείχνουν την υπερβατική σκέψη του, την συμβολή του σε μία προσπάθεια μιας Ανανεωτικής Αριστεράς που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόοδο της χώρας.
Ο Λεωνίδας Κύρκος δεν ήταν δήθεν, δεν ήταν αριστερούλης της ατάκας και του ανέξοδου life style. Έδωσε την ζωή του για την Αριστερά, την ανανέωσή της, την απεμπλοκή της από τα πρότυπα των χωρών του ολοκληρωτισμού, την διαμόρφωση μιας σύγχρονης ατζέντας. Γι αυτό και δεν τον εμπόδιζε τίποτα να κάνει διακριτή την άποψή του. Ας θυμηθούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Το πρώτο ήταν όταν λίγο πριν πεθάνει ζήτησε να σχολιάσει τα γεγονότα του εμφυλίου.
Είπε:
«Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι αν νικούσε τότε η επανάστασή μας , θα είχε Πρωθυπουργό τον Μάρκο Βαφειάδη»!

Το δεύτερο είναι τον Δεκέμβριο του 2008, μετά την δολοφονία Γρηγορόπουλου, όταν κάηκε η Αθήνα και η ηγεσία του ΣΥΝ εξέπεμπε θολά μηνύματα για την βία των βανδαλισμών.
Είπε:
« Να είναι απόλυτα καθαρή η ενίσχυση της νεολαίας και η καταδίκη των αθλιοτήτων που γίνονται τάχατες στο όνομα της Αριστεράς και να μην επιτρέπεται καμία σύγχυση ως προς αυτό. Προσωπικά θα έλεγα σε όσους κάνουν καταστροφές : Σας απαγορεύω να κάνετε χρήση της λέξης Αριστεράς Δεν έχετε καμία σχέση»

Ας θυμηθούμε όμως και τι ανάφερε σε επιστολή του που εκφωνήθηκε από τον γιο του, Μίλτο κατά την κηδεία του.
Ανέφερε:
«Ένιωσα συντετριμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου, βουτηγμένο στην βία, στο ψέμα και στην ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες. Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι αυτόν τον σοσιαλισμό , με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο , να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος. Φεύγω, σας χαιρετώ όλους και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας.»

Αυτός ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος. Έτσι σκεφτόταν. Σας θυμίζουν αυτά τίποτα από αυτά που λένε και πράττουν δήθεν ολίγον ριζοσπάστες αριστεροί της εποχής μας; Aυτοί, οι μεγάλοι αγωνιστές , ίσως τον θεωρούν δεξιό. Ευτελίζοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια Αριστεράς.

eep logo