Στόχος να σωθεί ο τζίρος των 3,5 δις ευρώ της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς!

christmas market

του Βασίλη Κορκίδη

Οι φορείς της αγοράς νοιώθουμε απογοήτευση, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε να επανέλθουμε. Δυστυχώς, στη διάρκεια της πανδημίας δεν αποφύγαμε το νέο lockdown, ούτε το “φαινόμενο του ακορντεόν” στα περιοριστικά μέτρα, αλλά ούτε την “κατάσταση on-off” στην αγορά. Το “δεύτερο κύμα” της πανδημίας θα επιφέρει νέες σοβαρές απώλειες στη πραγματική οικονομία κατά επιπλέον 5 δις ευρώ. Απαιτούνται λοιπόν ισχυρά οικονομικά “αντίμετρα” και όπως έχει αποδειχθεί σε αυτή τη μάχη δεν νοιώθουμε μόνοι μας, ούτε είμαστε απροστάτευτοι στο έλεος της πανδημίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι φιλότιμη, αφού τα μέτρα στήριξης είναι με ίδια μέσα και όχι με κοινοτικά κονδύλια.

Δεν υπάρχουν όμως, μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης, απλά επουλώνουν πληγές και σε στηρίζουν, ώστε να συνεχίσεις να παλεύεις και να δουλεύεις για την επιβίωση σου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, με τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης να φτάνουν τα 27,3 δις ευρώ, αλλά τη μείωση του κύκλου εργασιών να ξεπερνά σήμερα τα 35 δις ευρώ, με πρόβλεψη να φτάσει τα 50 δις ευρώ στο τέλος του έτους. Η μία στις τρεις από τις 206.000 επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης και λιανεμπορίου που έκλεισαν και στο 2ο lockdown δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν εύκολα. Αυτό σημαίνει πως περίπου 70.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με “λουκέτο” και πάνω από 110.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν.

Τα μέτρα που ζητάμε είναι να εστιάσουν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να έχουν μια μεσοπρόθεσμη προοπτική για το 2021. Δεν αρκούν μόνο τα άμεσα μέτρα στήριξης, πρέπει να επεκταθούν χρονικά για να μπορέσουμε να αποφύγουμε λουκέτα και ανεργία. Το ημερήσιο κόστος του καθολικού lockdown υπολογίζεται στα 150-180 εκ. ευρώ. Οι μηνιαίες απώλειες στον κύκλο εργασιών από το 2ο lockdown εκτιμώνται στα 2,5-2,7 δις ευρώ και των μέσων εισοδημάτων στα 700-800 εκ. ευρώ. Οι “πανδημικές οφειλές” από τα συνολικά 156 δις ευρώ του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων έχουν ξεπεράσει τα 26 δις ευρώ και θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 9 δις ευρώ Τα οικονομικά μέτρα είναι “φιλότιμα” και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις απώλειες, αλλά δεν είναι ισόποσα της τεράστιας οικονομικής ζημιάς, ούτε καλύπτουν το εύρος των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Στόχος μας τώρα είναι να σώσουμε ότι σώζεται από το τζίρο των 3,5 δις ευρώ της Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Ειδικότερα, τα οικονομικά μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δις ευρώ σε επιχειρήσεις που κλείνουν και εργαζόμενους σε αναστολή, πρέπει να δοθούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αλλά και να ενισχυθούν, αφού παρά τα κατεβασμένα ρολά οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Πίσω από κάθε βιτρίνα εμπορικού καταστήματος και κάθε μαγαζί εστίασης υπάρχει μια εφοδιαστική αλυσίδα αξίας με χιλιάδες επιχειρήσεις που επίσης πλήττονται. Στο ερώτημα λοιπόν, εάν επαρκούν τα μέτρα για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, η απάντηση είναι όχι, αφού δεν υπάρχουν μέτρα που να αντισταθμίζουν την αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης και το “ντόμινο” που δημιουργεί στη αγορά. Τον Δεκέμβριο μάλιστα θα πρέπει να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν “κλειστές”. Οι άνθρωποι της αγοράς νοιώθουμε στη κυριολεξία, πως έχουμε χάσει ένα χρόνο από την “οικονομική μας ζωή”, που δεν θα ανακτηθεί ποτέ, αλλά δεν τα παρατάμε.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση του δεύτερου καθολικού lockdown είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Μάλιστα, σε περίοδο εκπτώσεων κλείσαμε τον Μάρτιο και το ίδιο συνέβη τον Νοέμβριο. Όμως, οι εκπτώσεις στην αγορά έρχονται και παρέρχονται, γιαυτό στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους, πως εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται και η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Θα νικήσουμε, αρκεί να τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα και να μείνουμε υγιείς.

eep logo