Ο ελληνικός λαός έχει ιστορική μνήμη και η Γ' Ελληνική Δημοκρατία ραχοκοκαλιά.

kasimath nina 3

Της Νίνας Κασιμάτη*

..Να ανακληθεί η παράνομη και αντισυνταγματική κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων, φερόμενη και ως «Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας»

Το Πολυτεχνείο – καταλύτης για την πτώση της Χούντας των συνταγματαρχών του '67, της εθνικής και κοινωνικής τραγωδίας που είχε αφετηρία τα Ιουλιανά του 1965, με βαθιές ρίζες στον Εμφύλιο, και κορυφώθηκε το '74 με την προδοσία της Κύπρου, την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη ως σήμερα κατοχή – και, βασικά, τα συμβολιζόμενα από αυτό δημοκρατικά κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, σύμφωνα με τη συστημική δημοσιολογία της προηγούμενης δεκαετίας, «ευθύνονταν» σημαντικά για τη χρεοκοπία του 2010 και το μνημόνιο. Αυτή ήταν η δικαιολογία των νεοφιλελεύθερων σοσιαλδημοκρατών-δεξιών, που έδεσαν τη χώρα στη νέα δικαιοπολιτική και οικονομική ξένη εξάρτηση, και από το 2019 έχουν επανέλθει διακομματικά δριμύτεροι για την ομοιότροπη διακυβέρνησή της.

Σήμερα η μνήμη του Πολυτεχνείου, ως ζωντανού συμβόλου αλλά και πεδίου σύγχρονων δημοκρατικών, κοινωνικών, αντικυβερνητικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντικαπιταλιστικών διεκδικήσεων, τίθεται ξανά στο συστημικό στόχαστρο για να συγκαλυφθεί η εγκληματική αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού, την οποίαν η ίδια κατέστησε μαζικά φονική και όρο δημοσιονομικής χρεοκοπίας και νέας φτωχοποίησης, αφού –παρά τον χρόνο που της εξασφάλισε ο λαός με αιματηρές θυσίες από το πρώτο lockdown εδώ και οκτώ μήνες–δεν φρόντισε να επενδύσει στο Ε.Σ.Υ., τα δημόσια σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την πρόληψη της διασποράς του Covid19. Αντίθετα, ενοχοποιεί τον λαό και τη νέα γενιά με το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» και τα δίνει όλα για την αστυνομική καταστολή, την «πέτσινη» ενημέρωση, την αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των μονοπωλίων, την πτώχευση των φυσικών προσώπων, την απώλεια της πρώτης κατοικίας και μικροϊδιοκτησίας και την ακύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση επιτρέπει δια προκλητικών παραλείψεών της τη διαφυγή του Χρήστου Παππά, καταδικασθέντος υπαρχηγού της εγκληματικής, ναζιστικής, φιλοχουντικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», ως πρόκριμα αναβίωσης χρήσιμων για το σύστημα φασιστικών παραγόντων, και ανέχεται την de facto αμφισβήτηση από την Τουρκία εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το υπερκείμενο πλαίσιο της μείζονος παραβίασης του Συντάγματος από τη χθεσινή Απόφαση 1029/8/18 (ΦΕΚ Β’ 5046/14.11.2020) περί απαγόρευσης δημόσιων υπαιθρίων συναθροίσεων, όπως αυτή η παραβίαση θεμελιώνεται με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, και πρέπει να καταδικασθεί από όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, συλλογικούς φορείς και πολίτες απαιτώντας την ανάκλησή της.

Ως Βουλευτής, που έχω ορκιστεί πίστη στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα και υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους, έχω καθήκον να καταδικάσω ρητά και απερίφραστα την επιχειρούμενη υποκατάσταση της Βουλής από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία με την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απαγόρευση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι (4) τεσσάρων ατόμων και άνω, από 15 ως 18/11/2020, «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», που εκδόθηκε χθες πριν τα μεσάνυχτα με αφορμή την επικείμενη επέτειο του Πολυτεχνείου. Το γεγονός δε, ότι σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαινίασε την κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνιστά μια πνιγηρή «πανουργία της Ιστορίας».

Η πανδημία είναι αναμφίβολα εδώ ως άλλος ένας ζωτικός εχθρός μας. Έχοντας ως πρόταγμα την αξία της ανθρώπινης ζωής, το Πολυτεχνείο θα πρέπει, μόνο για φέτος, να τιμηθεί συμβολικά και συντεταγμένα τηρώντας μέτρα πρόληψης και αποστάσεις – και φυσικά όχι «κατόπιν ραντεβού με την Αστυνομία». Μόνο που η παράνομη Απόφαση, σε συνέχεια μάλιστα αυθαίρετων συλλήψεων και κλήσεων πολιτών ενώπιον Εισαγγελέα, απαγορεύει ακόμα και αυτό το ελάχιστο, δημιουργώντας ακραίο προηγούμενο και ένα πέπλο γενικού εκφοβισμού των πολιτών.

Ο ελληνικός λαός έχει ιστορική μνήμη και η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία ραχοκοκαλιά. Γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουμε η ευρεία συναίνεση, βιολογικής και κοινωνικοοικονομικής αυτοσυντήρησης, να εργαλειοποιηθεί για την αναστολή του κράτους δικαίου και την εκπλήρωση διαχρονικών πολιτικών στόχων της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που συνιστούν ένα σώμα και μία ψυχή της Κυβέρνησης και του κράτους Μητσοτάκη.

Να ανακληθεί άμεσα η 1029/8/18 (ΦΕΚ Β’ 5046/14.11.2020) «Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας» περί απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων.

* Η Νίνα Γ. Κασιμάτη είναι Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης

eep logo