Έγκλημα βαρύ και διαρκές

limeniko kialia

Του Δημήτρη Καπράνου

Ένα έγκλημα διαρκείας εις βάρος των Ελλήνων ναυτικών, συνεχίζεται και εφέτος. Παγερά αδιάφορο για την βαθμιαία εξαφάνιση των Ελλήνων αξιωματικών, το υπουργείο Ναυτιλίας εξακολουθεί να διατηρεί το μονοπώλιο των Δημοσίων "Ακαδημιών" Εμπορικού Ναυτικού και έτσι, από τους 3000 υποψηφίους που υπέβαλαν τα σχετικά δικαιολογητικά, στις (ο Θεός να τις κάνει) "Ακαδημίες" θα εισαχθούν μόλις 456 υποψήφιοι πλοίαρχοι και 245 μηχανικοί. Δηλαδή 2.229 νέοι, που επιθυμούν να γίνουν αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού, θα μείνουν "στο ράφι".
Το έγκλημα είναι διαρκές και συντελείται με την συνενοχή ( σιωπηρή αποδοχή) των συνδικαλιστικών φορέων της πλοιοκτησίας και της ναυτεργασίας. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κάθε τόσο "πετάει" ένα ευχολόγιο δια του κατά καιρούς προέδρου της υπέρ-δήθεν' του ανοίγματος "στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση", αλλά στα περισσότερα ελληνικών συμφερόντων πλοία, οι Έλληνες συνεχώς λιγοστεύουν!
Ακόμη και τώρα, που η χώρα βρίσκεται σε τεράστια οικονομική κρίση, δεν έγινε το απαιτούμενο άνοιγμα, ώστε οι Έλληνες νέοι, που ψάχνουν εργασία με τα κιάλια, να στραφούν (όπως παλαιότερα, που η χώρα έψαχνε το δρόμο της) προς τη θάλασσα.
Και πως να μη λιγοστεύουν οι ναυτικοί, αφού το 30% περίπου από τους αποφοίτους των "Ακαδημιών", δεν πηγαίνουν στη θάλασσα, αλλά με ένα πτυχίο που τους εξασφαλίζει συμμετοχή σε διαγωνισμούς του δημοσίου ή άλλους, προσπαθούν να μείνουν στην ξηρά! Ακόμη και επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όταν όλα έδειχναν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα τολμούσε να ανοίξει τις Ιδιωτικές Σχολές τις οποίες έκλεισε αφρόνως το ΠΑΣΟΚ το 1982,δεν υπήρξε τόλμη απέναντι στη συντεχνία των καθηγητών των "Ακαδημιών" και έγινε ένα "ψευτο-νομοσχέδιο", που άνοιγε το δρόμο σε ιδιωτικά ΚΕΣΕΝ (επιμορφωτικά κέντρα) και όχι σε Σχολές, που θα παράγουν Έλληνες αξιωματικούς. Χωρίς Έλληνες, λοιπόν, μπορεί να μείνουν σε λίγο καιρό τα πλοία υπό ελληνική σημαία, αφού δεν θα υπάρχουν γηγενείς αξιωματικοί!
Μάλιστα, στελέχη του εφοπλιστικού κόσμου, ενισχύουν σχολές σε άλλες χώρες (Ρουμανία- Βουλγαρία) ενώ άλλα σχολιάζουν ευμενώς τις Σχολές Ναυτικών της Τουρκίας! Από κοντά -λόγω στενοκεφαλιάς- και οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ, που μάχονται -για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπώσεων- την ιδιωτική πρωτοβουλία!
Και όμως, πριν ο Ανδρέας "λουκετάρει" τις ιδιωτικές Σχολές Ε.Ν, σπούδαζαν σ' αυτές χιλιάδες Ελληνόπουλα, καθώς και νέοι από χώρες της Βορείου Αφρικής! Υπάρχει, άλλωστε και το λαϊκό άσμα, που λέει "Και σπούδασα μηχανικός κι εγώ στον "Προμηθέα". Αυτές τις Σχολές γνώριζε ο λαός. "Προμηθέα", "Απολλώνιο", " Πυθαγόρα", " Αναξαγόρα", " Ευκλείδη". Σχολές που έβγαλαν όχι μόνο άξιους ναυτικούς, αλλά και αρκετούς εφοπλιστές, οι οποίοι ξέχασαν από που ξεκίνησαν...

eep logo