Σε διαρκή πολιτική κρίση πανικού ο Αλέξης Τσίπρας

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη*

Ακουσα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Βουλή για το Νομοσχέδιο για την Παιδεία. Όχι γιατί δεν είχα ακούσει τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όλη αυτή την περίοδο, αλλά όπως και να το κάνουμε μια ομιλία στην Βουλή είναι μια ομιλία στην Βουλή.. Υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Με την προηγούμενη ομιλία του στην Βουλή με είχε απογοητεύσει λόγω της ασυναρτησίας του πολιτικού του λόγου, αφού προσπαθώντας να ασκήσει εφ΄όλης της ύλης κριτική στην Κυβέρνηση απλά δεν έλεγε τίποτα νέο, τίποτα ουσιαστικό. Σ΄αυτή λοιπόν την ομιλία επέλεξε τουλάχιστον να σταθεί μόνο στα θέματα Παιδείας, αλλά και πάλι δεν τα κατάφερε.

Σημείωσα τέσσερα σημεία της ομιλίας που δείχνουν ότι βρίσκεται σε διαρκή πολιτική κρίση πανικού και αυτό τον οδηγεί σε λάθη, ψέματα και ακρότητες που τον μετατρέπουν σε «εύκολο» προς αντιμετώπιση για τον Κ. Μητσοτάκη και επί της ουσίας της Πολιτικής και επικοινωνιακά.

ΠΡΩΤΟ και πιο πρωτότυπο: Η καταγγελία ότι ο Κ.Μητσοτάκης έχει μια ιδιόμορφη εχθρότητα κατά της νεολαίας που μάλιστα είναι εμμονική! Δεν έχω ξανακούσει τέτοια καταγγελία κατά Πρωθυπουργού που παρουσιάζεται περίπου κόμης δράκουλας. Ακόμα και το bonus των 150 ευρώ για το εμβολιασμό νέων παρουσιάζεται ως στοιχείο εχθρότητας, όπως και παλιά το περίφημο «ξεστοκάρισμα» με ASTRA ZENEKA. Ο Α. Τσίπρας σε φάση απ΄ότι φαίνεται μελέτης σχιζοειδών φαινομένων, δεν αντιλαμβάνεται ότι μαυρίστηκε τρις το 2019 από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και από τους νέους , ανεξάρτητα αν η διαφορά σ΄αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες ήταν μικρότερη. Το ίδιο δεν έχει αντιληφθεί και τώρα. Και τώρα στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν κατά μέσο όρο 15% διαφορά υπέρ της Ν.Δ , οι νέοι συμμετέχουν σ΄αυτό το προβάδισμα της Ν.Δ έστω με μικρότερα ποσοστά. Οι δε νέοι εκ των πραγμάτων πιο δύσκολο και απαιτητικό ακροατήριο που βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις , δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε εύκολα λόγια, ψέματα, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα από προστάτες , ούτε από κωμικές δεσμεύσεις « του χρόνου ΑΝ είμαι Κυβέρνηση, θα δώσω το δικαίωμα να πάνε στις Σχολές που θέλουν». Οι νέοι άνθρωποι έχουν αρκετά προβλήματα για να « τσιμπάνε» από προτάσεις αδιέξοδες επιστροφής στο παρελθόν.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Ήταν σαφής η έλλειψη επιχειρημάτων κατά της ανάγκης να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής ώστε να μην περνάνε παιδιά με 3 και με 4, κατάσταση που οδηγεί σε ένα 40% των εισαγομένων σε Α.Ε.Ι να αποφοιτούν. Ο κ. Α. Τσίπρας το ονόμασε αυτό ελιτισμό!!! Η κοινή λογική λέει ότι αυτό ονομάζεται στοπ στην υποβάθμιση του Πανεπιστημίου και την κοροϊδία των μαθητών και των οικογενειών τους. Ήταν τόσο εμφανής η απουσία επιχειρημάτων, ώστε να καταφεύγει σε κάποιες επιστολές παιδιών που είχαν γράψει καλά και δεν περνούσαν στην σχολή πρώτης προτίμησης. Να παρατηρήσω ότι είναι πρώτη φορά στην ιστορία 47 ετών Πανελλαδικών Εξετάσεων κάθε τύπου που κάποιοι λίγοι έστω μαθητές στέλνουν επιστολή γιατί δεν πέρασαν στην σχολή που είχαν πρώτη στις προτιμήσεις τους. Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτήσαμε σε σχολές ή και σε πόλεις που δεν ήταν πρώτη επιλογή μας συμμετέχοντας σε εξετάσεις με τους όποιους κανόνες με βάση τους οποίους κάποιοι ήταν ή τέλος πάντων έγραψαν καλύτερα. Δεν στέλναμε επιστολές ότι δεν περάσαμε στην Αρχιτεκτονική Ε.Μ.Π για παράδειγμα όπως κάποιος νέος που η Καθηγήτρια κ. Β. Κιντή απέδειξε ότι περνούσε σε όποια άλλη Αρχιτεκτονική ήθελε. Μάλιστα, φέτος αυτούς τους κανόνες τους έβαλαν για πρώτη φορά τα ίδια τα Πανεπιστήμια και όχι μια Κυβέρνηση. Ο κ. Α. Τσίπρας όμως φαίνεται να μην καταλαβαίνει ότι είναι λάθος να παίζει με τον όποιο πόνο παιδιών. Τόση ένδεια ….

ΤΡΙΤΟ: Ήταν σαφής η απόσπασή του από κάθε πραγματικότητα, από τις επιλογές που αγκαλιάζει πια η κοινωνία, ακόμα και μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Η τελευταία έρευνα της marc ήταν αποκαλυπτική. Σ΄αυτή το 75.3% ήταν υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, το 70.9% υπέρ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το 75.6% υπέρ κάρτας εισόδου στα Πανεπιστήμια, το 71,2% υπέρ της ύπαρξης ορίου φοίτησης κ.λ.π Θυμίζω ότι σε έρευνες της OPINION POLL τον Μάρτιο και τον Μάιο, το 75% ήταν υπέρ της αξιολόγησης, το 59% υπέρ ελεγχόμενης εισόδου στα Πανεπιστήμια και της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας( είχαμε ενιαία ερώτηση) , το 67 % τασσόταν υπέρ της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών ( σε ενιαία ερώτηση) . Είναι φανερό, ότι ο Α. Τσίπρας είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι από την κουβέντα φάνηκαν δύο κόσμοι. Ναι, φαίνεται να υπάρχουν δύο κόσμοι πια όλο και πιο διακριτοί. Ο ένας είναι ο κόσμος της αλήθειας, της λογικής, των αναγκαίων αλλαγών για να αντιμετωπιστούν οι κακοδαιμονίες της Παιδείας και οι προκλήσεις του μέλλοντος και ο άλλος είναι ο κόσμος της συντήρησης , της ισοπέδωσης , της υπεράσπισης του τέλματος. Απλά ο κ. Α.Τσίπρας δεν έχει καταλάβει, ότι μ΄αυτά που λέει και υπερασπίζεται ανήκει ή φαίνεται στα μάτια της κοινωνίας, ότι ανήκει στον δεύτερο κόσμο.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Με εντυπωσίασε η επιμονή ότι όλα γίνονται για να οδηγηθούν τα παιδιά στα Κολέγια, λες και δεν υπάρχει ένα δίκτυο δημοσίων Ι.Ε.Κ που μπορεί να δώσει γνώσεις και δεξιότητες σε χιλιάδες μαθητές, γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να τους εξασφαλίσουν εργασία. Θυμήθηκα λοιπόν μια έρευνα που είχαμε πραγματοποιήσει για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά ως OPINION POLL τον Ιανουάριο του 2020. Στην έρευνα αυτή, ανάμεσα σε άλλα , το 33.9% δήλωνε ότι έχουν ανάγκη από τεχνικό προσωπικό! Ειδικά στην Μεταποίηση ο ποστό έφτανε το 39.4%! Το 76.7% απαντούσε ότι δεν βρίσκει εύκολα εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό και όταν διερευνήσαμε ειδικότητες που χρειάζονται περισσότερο, βρήκαμε τεχνικούς- τεχνίτες διαφόρων κατηγοριών, μηχανικούς- μηχανουργούς ηλεκτρολόγους – ηλεκτρονικούς , χειριστές μηχανημάτων κάθε είδους , ξυλουργούς, υδραυλικούς κ.ά. Καλά λοιπόν τα λογύδρια περί αυταξίας της μόρφωσης, αλλά ας μπαίνουν στα Α.Ε.Ι όσοι περνούν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ας δούμε ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για χιλιάδες νέους ανθρώπους να μάθουν και να εργαστούν , αντί να παιδεύονται επί χρόνια σε σχολές αμφίβολης προοπτικής μη μπορώντας κιόλας να τελειώσουν. Εκτός και αν ζούμε σε μια κοινωνία που δεν μας ενδιαφέρει η εργασία. Απλά σημειώνω επιπλέον ότι τόσο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, όσο και πολλά Επιμελητήρια σ΄όλη την χώρα παλεύουν για να ενισχυθεί η Τεχνική Εκπαίδευση και να υπάρχει δυνατότητα να προσλάβουν!

Είναι τελικά άσχημο πράγμα να βρίσκεσαι εκτός πραγματικότητας, να μετατρέπεις τα αδιέξοδά σου σε αδιέξοδα για όλη την κοινωνία, να αδυνατείς να προσαρμοστείς στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα να έχεις ανακοινώσει πάμπολλες φορές ότι η Κυβέρνηση όπου νάναι πέφτει, ότι ο Πρωθυπουργός που επιλέγεται από πολίτες 20% έως και 30% περισσότερους από εσένα σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις είναι « άχρηστος» και « ανόητος», να βλέπεις παντού καταστροφές. Αυτή η πολιτική συμπεριφορά θυμίζει λίγο αρχαία τραγωδία. Ας το προσέξει ο Α. Τσίπρας, ας το προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχω την αίσθηση ότι οι πλάκες του πολιτικού συστήματος μπορεί να μετακινηθούν και πάλι έντονα και να βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις που ούτε μπορούν να φανταστούν. Άλλωστε τόσα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ έχουν.Ας συζητήσουν πως το ΠΑΣΟΚ από το 44% το 2009 βρέθηκε στο 7% ( αν αθροίσεις και το ΚΙΔΗΣΟ).

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής-υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll

*από tomanifesto.gr

eep logo