Τα φθινοπωρινά «ραντεβού» της κυβέρνησης για την ολική επαναφορά της οικονομίας

korkidis vasilis black

Του Βασίλη Κορκίδη*

Σύμφωνα με τους αναλυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης, θετικές είναι οι φθινοπωρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και με κινδύνους να ελλοχεύουν. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν και μιλούν για αυξημένη αβεβαιότητα με κύρια πηγή τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση επηρεάζοντας όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, ένα καυτό εξάμηνο έχουν μπροστά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακολουθώντας ένα βαρύ φορολογικό πρόγραμμα.

Επιπλέον τα «ραντεβού» του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, είναι αυτά που θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις απαιτούμενες ελαφρύνσεις. Προϋπόθεση των προσωρινών και μόνιμου χαρακτήρα φοροελαφρύνσεων, αλλά και των τελικών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων, λόγω των νέων έκτακτων μέτρων στήριξης, πέραν της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών.

«Προϋπόθεση των προσωρινών και μόνιμου χαρακτήρα φοροελαφρύνσεων, αλλά και των τελικών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων, λόγω των νέων έκτακτων μέτρων στήριξης, πέραν της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών»

Η μεγάλη μάχη της κοινωνίας και της οικονομίας αναμφίβολα συνεχίζει να είναι αυτή κατά της πανδημίας, η οποία αντιμετωπίζεται σε δύο μέτωπα, με πρώτο τη μετάλλαξη Δέλτα και με όπλο τα εμβόλια και το δεύτερο με τους ανεμβολίαστους και άμυνα τα μέτρα προστασίας, ώστε να μην τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς για μία ανοιχτή οικονομία και αγορά στη διάρκεια του φετινού φθινοπώρου και χειμώνα. Η αγωνία επί του παρόντος επικεντρώνεται στα επίσημα αποκαλυπτήρια του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, ενώ το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο στις ευρωπαϊκές συζητήσεις με τους θεσμούς που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και αφορούν στις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο χρόνο ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία μόνο μέχρι το 2022. Στη γεμάτη ατζέντα των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2022 και η ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό των ελαφρύνσεων του ΕΝΦΙΑ, η παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» Ι, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και οι πλειστηριασμοί. Η κυβέρνηση δήλωσε ανοιχτά τις προθέσεις της με το νέο πακέτο παροχών, από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ ώστε να κινηθούν στους αρχικούς σχεδιασμούς, τουλάχιστον χρονικά.

Δεν αποκλείεται μάλιστα ο λογαριασμός για κάλυψη των πληγέντων από τη πανδημία να αυξηθεί ακόμη, εάν λάβουμε υπόψη μας, πως οι αποζημιώσεις από το 2020 έως σήμερα ανέρχονται στα 42 δις ευρώ. Οι φοροελαφρύνσεις πάντως που αφορούν στην αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών συντελεστών θα ενσωματωθούν, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Κρίσιμο λοιπόν είναι το επόμενο τρίμηνο του φθινοπώρου για συνεννόηση με τους Θεσμούς, ενώ οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως 12ης αξιολόγησης θα καθορίσουν και το τελικό σχέδιο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση ήδη τρέχει τα πρώτα 12 έργα και τον γενικότερο σχεδιασμό μετά και την είσπραξη της προκαταβολής των 4 δις ευρώ, ώστε να λάβει το σύνολο της πρώτης δόσης των 7,8 δις ευρώ του 2021 από τον Νοέμβριο. Το θετικό πάντως είναι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποστηρίξει το ελληνικό χρέος, που αγοράστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης έως το τέλος του 2023.

«Τα “ραντεβού” του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, είναι αυτά που θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις απαιτούμενες ελαφρύνσεις»

Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και οι εκτιμήσεις των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης για την πορεία της οικονομίας περιγράφουν μια δυναμική ανάκαμψη και ποιοτική ανάπτυξη. Θεωρώ όμως πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε από τον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που μπορεί να είναι μεσοπρόθεσμο, αλλά να βρισκόμαστε σε επιχειρηματική εγρήγορση για να επιστρέψουμε το συντομότερο στα επίπεδα του 2019 και με την ανάκαμψη να έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε να μας οδηγήσει τελικά στην «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας.

*Ο Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος ΕΒΕΠ

eep logo