Χαρτούρα και ρύπανση

afisorypansi

Του Δημήτρη Καπράνου

Δεν είμαι παράξενος, δεν είμαι γκρινιάρης, στο κάτω-κάτω δεν είμαι και κανένας παλιόγερος, για να προστεθεί και το «γέρο» ως πρόσημο σε όσα προανέφερα. Μερικά πράγματα, όμως, τα θεωρώ αυτονόητα και εξοργίζομαι όταν βλέπω ότι αγνοούνται προκλητικά από τους εκάστοτε κρατούντες.

Ετούτη τη φορά θα αναφερθώ στο απαράδεκτο θέαμα που παρουσίασαν κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, που ρυπάνθηκαν με μια άκομψη αφίσα, με την αφεντομουτσουνάρα του πρωθυπουργού. Κάποιοι, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν ότι επειδή κατέλαβαν την εξουσία, μπορούν να μιμηθούν όλα τα προηγούμενα κόμματα που κυβέρνησαν και να γεμίσουν τις κολώνες, τους στύλους, τα δέντρα, τους τοίχους, με την αφίσα του «Ένας χρόνος αριστερά».

Μα, υποτίθεται (υποτίθεται, λέω) η αριστερά έχει άλλη άποψη, σέβεται το περιβάλλον, δεν ρυπαίνει, δεν λερώνει και, κυρίως, δεν προκαλεί. Διότι το να μοστράρεις τη φάτσα σου σε κοινή θέα όταν η μισή Ελλάδα είναι στους δρόμους λόγω της πολιτικής σου, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Το να ποζάρει ο πρωθυπουργός στις κολώνες, πάνω ή κάτω από τους τραγουδιστές των σκυλάδικων, δεν τον κολακεύει, νομίζω. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις αφίσες των άλλων κομμάτων, που τις κολλάνε όπου πιάνει κόλλα, χωρίς να υπολογίσουν την αισθητική μας.

Θα μου πείτε «Μα, τι κάνουν οι δήμοι;». Σωστό ερώτημα. Αν υπήρχε, πράγματι, ανεξάρτητη, σοβαρή και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα επέτρεπε, όχι στον πρωθυπουργό, αλλά στον Θεό τον ίδιο, να κολλήσει αφίσες στις κολώνες και μάλιστα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (λ.χ. λεωφ. Συγγρού) όπου μπορεί να αποσπασθεί η προσοχή σου και να «στουκάρεις» σε κάνα λεωφορείο. Πού να τη βρεις, όμως, τέτοια Αυτοδιοίκηση;

Στην πόλη μου, στον Πειραιά, καμαρώνουν στις κολώνες αφίσες με τον Παντελή Θαλασσινό ή τον Μάριο Φραγκούλη, από το περασμένο καλοκαίρι! Ούτε αυτές δεν έχουν ξεκρεμάσει τα συνεργεία του δήμου!

Κουρελαρία, δηλαδή, γενικώς, στην οποία τώρα προσετέθη και η αφίσα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος μας καλούσε να πάμε στο «Τάε Κβο Ντο» για να γιορτάσουμε μαζί τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Στην αρχή απόρησα με την επιλογή του χώρου, αλλά όταν είδα όσα συνέβησαν στα «μπλόκα» των αγροτών με θύματα βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, κατάλαβα! Θα μου πεις «Τώρα το κακό έγινε» και θα συμφωνήσω. Αλλά θα πρέπει ο πρωθυπουργός να δώσει εντολή σε εκείνους που «στόλισαν» τους δρόμους με τη φωτογραφία του, να μαζέψουν τη χαρτούρα σήμερα κιόλας! Θα είναι ένα δείγμα ευαισθησίας, απαραίτητο.

eep logo