Σεβασμό στην Δημοτική Ραδιοφωνία

kapranos rect

του Δημήτρη Καπράνου

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί, λόγω της επί μακρόν ενασχολήσεώς μου με την Δημοτική Ραδιοφωνία, να ασχοληθώ σήμερα με αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.
Η λειτουργία των δημοτικών Ραδιοφωνικών σταθμών ήταν μια κατάκτηση της ελεύθερης διακινήσεως των ιδεών και της ενημερώσεως.
Το 1987, με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, οι Δήμοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, τους οποίους είχε κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με τους Μιλτιάδη Έβερτ, Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Σωτήριο Κούβελα, "έσπασαν" το κρατικό μονοπώλιο και "έβγαλαν στον αέρα" ένα πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό από εκείνο που εξέπεμπαν οι κρατικοί ραδιοσταθμοί, τους οποίους ήλεγχε ασφυκτικά η εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο "Αθήνα 9,84", το "Κανάλι ¨Ενα 90,6" και το Δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, με το που εξέπεμψαν, κέρδισαν την μάχη της ακροαματικότητας και σχεδόν εκμηδένισαν την κρατική ραδιοφωνία.
Βεβαίως, στην Ελλάδα ακόμη και οι σοβαρές και επιτυχημένες προσπάθειες, αδυνατίζουν με τον καιρό κι έτσι, με την εμφάνιση των "ελεύθερων ραδιοφωνικών σταθμών", οι οποίοι προσέφεραν υψηλότατους για την εποχή εκείνη μισθούς, όλα τα "μεγάλα ονόματα" πέρασαν από την δημοτική στην ιδιωτική "ελεύθερη ραδιοφωνία".
Έγιναν "σημεία και τέρατα", κυρίως με την υπόθεση Κοσκωτά, έβγαιναν "στον αέρα" κασέτες χωρίς καν να ελεγχθεί το περιεχόμενο και η προέλευσή τους, υπήρξαν υπερβολές και παραβάσεις, αλλά όλα αυτά ήταν καλύτερα από την "μασημένη τροφή" που είχαν συνηθίσει να προσφέρουν οι ραδιοσταθμοί της ΕΡΤ, η οποία, έπειτα από την άνοιξη του Μάνου Χατζιδάκι και του Δημήτρη Χορν, είχε επανέλθει στο "παλιό σύστημα".
Δυστυχώς, η δημοτική ραδιοφωνία, συρρικνώθηκε και σε κάποιες περιόδους μετεβλήθη σε πεδίο "ρουσφετιών" των εκάστοτε δημάρχων.
Σήμερα, η ακροαματικότητά τους είναι χαμηλή, αλλά, θέλω να πιστεύω, δεν είναι όργανα οικονομικών ή άλλων συμφερόντων.
Με χαρά διαπιστώνω ότι, εν όψει των αλλαγών τις οποίες εξαγγέλλει η κυβέρνηση και για τις ραδιοφωνικές συχνότητες (και ορθώς πράττει), οι ανά τη χώρα Δημοτικοί ραδιοφωνικοί Σταθμοί οργανώνονται και θα διεκδικήσουν τις συχνότητες και την ανεξαρτησία τους.
Έμαθα ότι στην Τρίπολη, η οποία διαθέτει καλό ραδιοσταθμό, πραγματοποιήθηκε η πρώτη "σύναξη" της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συντονιστικού Οργάνου, των δημοτικών ΜΜΕ.
Ήταν εκεί η Δημοτική ραδιοφωνία Τριπόλεως, , ο Αθήνα 9,84 ,το "Κανάλι Ένα 90,4", ο TV100 /FM100 / FM100,6, της Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων ενώ στο Συντονιστικό Όργανο μετέχουν οι Ραδιοσταθμοί των Δήμων Σύρου, Κατερίνης, Λαρίσης, Αμαλιάδος, Ξάνθης και Ηρακλείου Αττικής.
Χωρίς αμφιβολία, την προσπάθεια πρέπει να στηρίξουν όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα της χώρας, να υπάρξει δυνατή συλλογική εκπροσώπηση των δημοτικών ΜΜΕ και να συγκροτηθεί ο σχετικός φορέας για την αποτελεσματικότερη εκπροσώπησή τους, κάτι που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι νομικές υπηρεσίες των σταθμών των Αθηνών και του Πειραιώς.
Δεν γνωρίζω τί σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ραδιόφωνα, αλλά ελπίζω να μην έχει τα ίδια σχέδια με την τηλεόραση!
Η Δημοτική Ραδιοφωνία αξίζει τον σεβασμό της Πολιτείας και πρέπει να διαφυλαχθεί η απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία της.

eep logo