Στιγμιότυπα από μια τελματωμένη χώρα

1 zoupis zaxarias

Του Ζαχαρία Ζούπη

Χωρίς κανένα πρόλογο, ας δούμε ορισμένα στιγμιότυπα των τελευταίων ημερών, χαρακτηριστικά του τέλματος στο οποίο βρίσκεται η χώρα, του ήθους των κυβερνώντων, της τραγωδίας μιας τριτοκοσμικής χώρας που αυτή την στιγμή κινδυνεύει από ολική καταστροφή από την σπατάλη χρόνου στο όνομα μιας ψευτοδιαπραγμάτευσης , της δεύτερης που ζούμε από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015.

ΠΡΩΤΟ: Τρεις άνθρωποι, τρεις μετανάστες ή πρόσφυγες πέθαναν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στον άθλιο, απαράδεκτο, αντιανθρώπινο οικισμό της Μόρια και δεν υπήρξε καμμια κίνηση από την πλευρά της πολύ ευαίσθητης στο θέμα αυτό Κυβέρνησης. Υποκρισία, χοντοπετσιά! Στρουθοκαμηλισμός απέναντι στην μεταχείριση ανθρώπων σαν τσουβάλια μέσα στο κρύο, μέσα σε ένα άβατο απελπισίας, βίας, βιασμών και παραβατικών συμπεριφορών.Τα αίτια θανάτων δεν έχουν γίνει τυχαία(;) γνωστά για να μην αποδειχθεί η αισχρή συμπεριφορά ενός κρατικού μηχανισμού που ασχολείται με άλλα. Στο Ελληνικό η ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Στην Ειδομένη την ζήσαμε επί μήνες. Τα προσωπεία πέφτουν και ο κ.Μουζάλας δεν έχει καν την ευθιξία να παραιτηθεί, την ίδια ώρα που πολλά, μα πάρα πολλά εκατομύρια της Ε.Ε είναι άγνωστο που πήγαν, πολλοί διορισμοί στα Κέντρα είναι άγνωστο πως έγιναν, ενώ η χώρα εκτίθεται διεθνώς. Εδώ που τα λέμε , ανησυχώ τι θα τραβούσαν αυτοί οι ταλαιπωρημένοι αν είχαμε μια ακροδεξιά Κυβέρνηση. Τι άλλο θα τους έκανε δηλαδή; Θα τους έδερνε κιόλας;

ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο Πρωθυπουργός της χώρας ταξιδεύει εκτός προγράμματος, επισκέπτεται το Παρίσι με το κυβερνητικό αεροσκάφος και ένας βουλευτης ζητάει το σχέδιο πτήσης και ποιοι επέβαιναν του αεροσκάφους. Δεν έχει σημασία ποιος. Σημασία έχει αν ένας βουλευτής, ένα κόμμα και δι΄αυτών οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να πληροφορούνται τι συμβαίνει, αν η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας λειτουργεί στηριγμένη στον έλεγχο, τον απολογισμό, την διαφάνεια. Η απάντηση; Το non paper του Μαξίμου απαντούσε ότι «σε επόμενη ανακοίνωσή μας θα μπορούσαμε να τους ενημερώσουμε και για το καθημερινό διαιτολόγιο του Πρωθυπουργού»! Προσέξτε το ύφος της απάντησης. Για τους συντάκτες της το σχέδιο πτήσης του κυβερνητικού αεροσκάφους που αφορά το δημόσιο χρήμα είναι κάτι σαν το διαιτολόγιο του Α.Τσίπρα και της οικογένειάς του! Προσέξτε αντίληψη άσκησης εξουσίας! Προσέξτε όμως και απάντηση στηριγμένη σε λίγο χαβαλέ, λίγο καζούρα, πολλή απαξίωση και περιφρόνηση. Θα μπορούσαν να πουν κιόλας «έτσι γουστάρουμε». Κι όμως όλα ήταν απλά.Θα μπορούσαν να υπάρχουν άμεσα στοιχειοθετημένες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές και επίδειξη αλλαζονίας,ετσιθελισμού, αδιαφάνειας,ιδιοκτησιακής αντίληψης της εξουσίας την οποία απέκτησαν μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Να είμαστε υπερήφανοι για αυτό το επίπεδο Δημοκρατίας;

ΤΡΙΤΟ: Εννέα μήνες λειτούργησε η επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Εξετάστηκαν δεκάδες μάρτυρες και το αποτέλεσμα καταγράφηκε σε 1000 περίπου σελίδες. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Άνθρακας ο θησαυρός. Ο Πρωθυπουργός μιλούσε ένα τέταρτο για τον «ΚΗΡΥΚΑ ΧΑΝΙΩΝ»! Αυτό ήταν λοιπόν η διαπλοκή στην χώρα; Αυτό εννοούσαν κάποιοι όταν έλεγαν ότι θα την τσακίσουν; Μα αυτό αποτελεί τον ορισμό αποτυχίας εύρεσης οποιουδήποτε στοιχείου, ή για να το πάμε παρακάτω μη θέληση αποκάλυψης, μιας και το μεγαλύτερο τμήμα όσων ονομάζονταν ως «αρχηγοί της διαπλοκής» παίζουν σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Στο σύνολο των 50 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και από αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα ΜΜΕ είναι 500 εκατ. , δηλαδή το 1% του συνόλου. Είναι πρόβλημα; Ασφαλώς , αλλά αυτής της τάξης. Εν ολίγοις όλα όσα έχουν ακουστεί,αποτελούν παραμύθι δίχως δράκο και όλα όσα ακούγονται περί της αποστολής του πορίσματος στον εισαγγελέα είναι ένα πυροτέχνημα, είναι «χάντρες για τους ιθαγενείς» προσπάθεια να κρατηθεί το ηθικό των «επαναστατών» κραταιό ( όσο γίνεται δηλαδή).

Αναρωτιέμαι: Έχει μέλλον αυτή η χώρα; Ως πότε θα γίνοται δεκτές τέτοιες συμπεριφορές; Ποιος μπορεί να παίρνει στα σοβαρά μια τέτοια χώρα, μια τέτοια Κυβέρνηση; Πότε θα γίνουμε επιτέλους ένα στοιχειωδώς ευρωπαϊκό κράτος, με κανόνες, αρχές, πλαίσιο λειτουργίας. Συγγνώμη,αλλά συχνά δεν θυμίζουμε χώρα του Νότου της Ευρώπης, αλλά του Βορρά της Αφρικής.

Pin It

eep logo