Ο Αρίστος, ο Ζαμπέτας και ο Σταύρος

1 zampetas onassis

Του Δημήτρη Καπράνου

Μην κοιτάτε σήμερα, που ο τρόπος ζωής και η αδυσώπητη πληροφορική έχουν αλλάξει ριζικά την ζωή και έχουν μικρύνει τις αποστάσεις.
Παλαιότερα, ας πούμε, για να πλησιάσεις τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έπρεπε ή να έχεις τον Θόδωρο μπάρμπα ή να στηθείς από τα ξημερώματα σε κάποια γωνία για να τον δεις να περνά .
Και για να μείνουμε παρά θιν' αλός, για να συναντήσεις τον Ωνάση ή τον Νιάρχο πρέπει ή να ήσουν μακιγιέρ της Μαρίας Κάλας ή να έπαιζες μουσική με τον Ζαμπέτα!

Και επειδή ο υπογράφων, πριν εμπλακεί με τα της δημοσιογραφίας, κέρδιζε το ψωμί του (το παντεσπάνι, μάλλον, αφού έβγαζε, ως νεαρός μουσικός, πολλά περισσότερα, από τον ιατρό στον Οίκο του Ναύτου πατέρα του) με την μουσική και επειδή έπαιξε και κοντά στον σπουδαίο, θυμόσοφο και δεξιοτέχνη, δημιουργό, μπορεί να σας μιλήσει για την μια και μόνη συνομιλία που είχε με τον αξέχαστο εφοπλιστή, ο οποίος απασχολούσε τον παγκόσμιο Τύπο και το όνομά του ήταν συνώνυμο με την Ελλάδα!
"Θα πάω να κάτσω με τον Αρίστο", είπε ο Ζαμπέτας και ο νεαρός μουσικός, που είχε ήδη αρχίσει να δημοσιογραφεί (αμισθί, φυσικά, όπως τότε συνηθιζόταν για τους νέους) στην "Βραδυνή" του Τζώρτζη Αθανασιάδη, ζήτησε "να κάνει κι εκείνος μια ερώτηση"...
-Ο γιατρός από 'δω, είναι και δημοσιογράφος και θέλει να σε ρωτήσει κάτι! είπε στον Ωνάση, που είχε έλθει στο κέντρο συντροφιά με την αείμνηστη Πατρονικόλα και ένα άλλο ζεύγος.
Δεν ξέρω πως και γιατί, αλλά ο "Αρίστος" δέχθηκε και εγώ-λάτρης φανατικός τότε της ιστιοπλοΐας- υπέβαλα το ερώτημα.
-Ποιά είναι η ωραιότερη διαδρομή που έχετε κάνει μέχρι σήμερα με το σκάφος σας;
Με κοίταξε μέσα από εκείνα τα χαρακτηριστικά ματογυάλια, στήριξε το πηγούνι με τα δυο του χέρια σταυρωμένα και απάντησε.
-Από τον Ισθμό μέχρι το Σούνιο. Δεν υπάρχει καλύτερη και ποιο όμορφη διαδρομή στον κόσμο!
Από τότε, όποτε περνώ από τον Ισθμό, θυμάμαι τα λόγια του. Για σκέψου! Να βγαίνεις από την διώρυγα και να καταλήγεις στον ναό του Ποσειδώνος!

Μια που πιάσαμε, όμως, λόγια που έχουν λεχθεί "παρά θιν' αλός", να θυμίσω και ένα απόφθεγμα του Σταύρου Νταϊφά, που ελέχθη σε συντροφιά δημοσιογράφων με τη γνωστή παρέα της Ναυτλιακής Λέσχης (Κουτρουμπούση, Νταϊφά, Σκούφαλο, Κοτζιά, Δαλακούρα) "μεταξύ τυρού και αχλαδίου"...
"Τί θα τα κάνεις τα τόσα λεφτά που έχεις, πρόεδρε;" του είπε, για να τον πειράξει, συνάδελφος.
-Ποιά λεφτά, βρε κορόιδο; Και με ένα βαπόρι να έχω και με εκατό να έχω, το μεσημέρι ένα μπιφτέκι θα φάω!" του απάντησε ο αγαπητός σε όλους (αν και "Ολυμπιακός") Σταύρος...

Κι αφού αναφερθήκαμε στην Ναυτιλιακή Λέσχη, να θυμίσουμε ότι απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, την Ειρήνη (κόρη του Σταύρου) Νταϊφά.
Το δίχως άλλο, μια γυναίκα ίσως ήταν απαραίτητη στο τιμόνι, προκειμένου η Λέσχη να εναρμονίσει και πάλι τις παρεχόμενες υπηρεσίες με την απίστευτη θέα τη οποία προσφέρει...

Pin It