Ο Κύριος Μιχάλης από τις Αχαρνές

1 kapranos rect

Του Δημήτρη Καπράνου

Θα πήγαινε ποτέ ο Κώστας Σημίτης ή ο Λουκάς Παπαδήμος ή ο Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Μιχάλη Μενιδιάτη; Νομίζω πως όχι, ακόμη και αν γνώριζαν ποιός ήταν ο Μιχάλη Μενιδιάτης! Θα μου πείτε "Και τι μας το λες; Επειδή πήγε στην παρουσίαση ο Κώστας Καραμανλής;". Μα, γι' αυτό ακριβώς.

Θυμάμαι, στις αρχές της διακυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή, που ο (μέγας) Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε πει ότι "Ο Καραμανλής είναι άνθρωπος απλός, καθημερινός". Κι έτσι, ακριβώς, ήταν. Απ' ότι, όμως, φάνηκε στην πορεία, η ελληνική πολιτική σκηνή δεν προτιμά το αυθεντικό, αλλά το "φερτό", την απομίμηση, το "δήθεν".

Ναι, μου άρεσε το ότι ο Καραμανλής τίμησε τη μνήμη του Μιχάλη Μενιδιάτη, ενός απλού, λαϊκού, αυθεντικού λαϊκού ερμηνευτή από το Μενίδι (Καλογράνης το επώνυμό του, "Μενιδιάτης" το καλλιτεχνικό, "Michel d' Acharnes" για τους πολύ φίλους!) Βρίσκω, λοιπόν, αφορμή να σας διηγηθώ μια ιστορία για τον Μενιδιάτη, που διηγήθηκε ο παιδικός μου φίλος Άγγελος Μαστοράκης και δημοσίευε η Δάφνη Χρονοπούλου.

"Σε συναυλία του ΚΚΕ εσωτερικού είχε κληθεί Σαββόπουλος, υποσχεθείς να φέρει μαζί του τον Μενιδιάτη, που είχε ερμηνεύσει συγκλονιστικά τον "Λαϊκό τραγουδιστή" του Διονύση στην ταινία "Happy Day" του Βούλγαρη. Και τον έφερε, όντως, αλλά με το μπήκε ο τραγουδιστής στην αίθουσα κόντεψε να του έρθει κόλπος! Τι είχε συμβεί; Είδε τις σημαίες με τα σφυροδρέπανα να κυματίζουν πλάι στις ελληνικές (ΚΚΕ εσωτερικού γαρ…) και τα έπαιξε ο δόλιος.
Διότι η οικογένεια Μενιδιάτη ήταν γνωστή για το εθνικόφρον παρελθόν της και αυτά τα πράγματα την αναστάτωναν σφόδρα. Οπότε έκανε μεταβολή και το ‘κοψε στο κοντό να φύγει και τα κάνανε πάνω τους οι διοργανωτές. Διότι την είχαν διαφημίσει τη συμμετοχή του, διότι είχαν μαζέψει ένα σωρό κόσμο, διότι θα ρεζιλεύονταν.

Κι έτρεξαν αμέσως στον φίλο μου τον Άγγελο, που έκανε την ηχοληψία κι ήταν της πιάτσας και κατείχε πέντε πράγματα παραπάνω από το πώς σκέπτονταν η νύχτα και οι λειτουργοί της και τον παρακάλεσαν να σώσει την κατάσταση.Τι να κάνει κι αυτός, πήγε, τον έπιασε τον Μενιδιάτη στην πόρτα.
Κι ακολούθησε διάλογος:"Τι συμβαίνει κύριε Μιχάλη, πού πάτε;"." Πού να πάω; δεν τα βλέπεις όλα αυτά εδώ πέρα με τα κουμμούνια;". Μαέστρος ο ¨Αγγελος, συνεχίζει": Σιγά τα κουμμούνια, παραμύθι είναι. Όλα για το μπερντέ γίνονται!".
Χαμογέλασε ο Μιχάλης και ηρέμησε" Πες το, ρε παιδάκι μου κι ανησύχησα!".

Και επέστρεψε και τραγούδησε και σάρωσε κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Πως να μην αγαπάς τέτοιους απλούς, λαϊκούς καλλιτέχνες;

Pin It