Ο Λευτέρης, το δικό μας παιδί

petrounias lefteris

Του Δημήτρη Καπράνου

Περνούσα από την πλατεία και είδα δυο παλιούς συμμαθητές, τον Δημήτρη Σαράφογλου και τον Κώστα Πατίδη. Στο σχολείο ήταν "τρίο" με τον Παναγιώτη Πετρούνια, με ιδιαίτερη επίδοση στον αθλητισμό. "Τι έγινε; Πού είναι ο Πετρούνιας;" τους ρώτησα. Εκεί έμαθα ότι ο συμμαθητής μας, ο Παναγιώτης, μας είχε αφήσει για πάντα. Εκεί έμαθα ότι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο ολυμπιονίκης, πολυνίκης και μοναδικός μας αθλητής, είναι ο γιος του συμμαθητή μας! Ήταν, λοιπόν, διπλή η συγκίνησή μου όταν τον είδα, για μια ακόμη φορά, να κερδίζει για τρίτη φορά το χρυσό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Γυμναστικής, στο δύσκολο αγώνισμα των κρίκων.

"Στην χώρα της ασυνέπειας, εμείς παραμένουμε συνεπείς" δήλωσε ο αθλητής έπειτα από την νέα του επιτυχία. Συνεπής προς τον εαυτό του, την πατρίδα του και τους δικούς του ο αθλητής, σε μια χώρα που επιβραβεύει τους "κολλητούς", τους κόλακες, τους κομματικοδίαιτους, τους καπάτσους, τους "δικούς μας", ο Λευτέρης και ο προπονητής του πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα και αναζητούν χορηγούς για να κερδίζουν τους αγώνες και να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στον κεντρικό ιστό.

Σε ένα κράτος που χρόνια τώρα ξεζουμίζει τους πολίτες για να εξασφαλίζει ματωμένα "πλεονάσματα", σε μια χώρα που στέλνει τους πολίτες της στην ανέχεια και στους σκουπιδοτενεκέδες, υπάρχουν και κάποιοι που σηκώνουν ψηλά το κεφάλι και μας κάνουν, για λίγες στιγμές έστω, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα! Και αντί να τους έχουμε παράδειγμα φωτεινό, αντί να τους κάνουμε κήρυκες της θέλησης και της καρδιάς, αρνούμεθα να τους εξασφαλίσουμε ακόμη και τα απαραίτητα!

Αλλά, ας πούμε ότι το κράτος είναι ασυνεπές, ότι το κράτος είναι κομματικό οχυρό, ότι αμείβει μόνο τα "δικά τους παιδιά". Που είναι, όμως, όλοι αυτοί οι πλούσιοι Έλληνες, που αγοράζουν κάθε τόσο βαπόρια, βίλες, ιδιωτικά αεροσκάφη; Που είναι εκείνοι οι Έλληνες, που φιγουράρουν στις λίστες των πλουσίων του Forbes; Όσο κοστίζουν δυο κουτιά από τα ακριβά πούρα που απολαμβάνουν, κοστίζει ένα ταξίδι του Πετρούνια, ένα ταξίδι που σηκώνει την Ελλάδα στον ουρανό! Είμαι βέβαιος ότι ο επί κεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής, που είναι στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων, θα φροντίσει και γι αυτό.

Όσο για εσένα, Λευτέρη Πετρούνια, προχώρα μπροστά. Είσαι πεισματάρης σαν τον πατέρα σου, που δεν ανεχόταν να χάσουμε ακόμα και στο "τρεις-τρεις" στο μπάσκετ, στην αυλή του σχολείου μας. Πεισματάρης και μεθοδικός, αλλά και πρώτος στα μαθήματα, θα σε καμαρώνει από εκεί ψηλά, όπως σε καμαρώνουμε όλοι Έλληνες και ιδιαίτερα εμείς, οι συμμαθητές του, που σε θεωρούμε "δικό μας παιδί". Προχώρα!

Pin It

menoumespiti